kobilerde markalaşma kobilerde pazarlama pazarlama iletişiminin onemi markalaşma nasıl olur
KOBİ`lerde Pazarlama İletişimi ve Markalaşma
Ulkemizdeki işletmelerin %99,8’ini Kucuk ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) oluşturmaktadır. Bu oran goz onunde tutulduğunda, KOBİ’lerin ulke ekonomisindeki rolu ve sanayimizin profilini oluşturdukları gorulmektedir. Ulke sanayimizin gelişmesi, KOBİ’lerin gelişmesi ile doğru orantılı olacaktır. KOBİ’lerin ulke ekonomisindeki onemi, KOBİ’lerin bilgilendirilmesi ve geliştirilmesini gerekli kılmaktadır.
Genel olarak işletme faaliyetlerini uretim ve pazarlama olarak ikiye ayırabiliriz. Uretim, urunun satışa hazırlanmasına kadar ki organizasyonel sureci oluşturur, pazarlama ise urunun satışa hazır hale getirildikten sonra bir plan dahilinde dağıtım kanallarının oluşturulması ve tanıtım aşamalarını icermektedir. Bu iki ayrı surec işletmenin hayatını surdurebilmesi ve buyebilmesi icin hayati onem taşımaktadır. O yuzdendir ki uretim ayağına pazarlama ayağından fazla onem vermek buyuk hata olacak ve istenmeyen sonuclar doğuracaktır. Cunku, uretilen urunu satamadıktan sonra urunu imal etmenin hicbir onemi kalmayacaktır.
Ulkemizde KOBİ’lerin duştuğu en buyuk hatalardan biri de budur. Ne yazık ki KOBİ’lerimiz ağırlıklı olarak uretime odaklanmakta ve pazarlama ayağına yeterince onemi vermemektedirler. Araştırmacılar Derneği tarafından yapılan “Pazar Potansiyeli Araştırması” calışmasında; KOBİ’lere yoneltilen “Butcenizin yuzde kacını pazarlama faaliyetlerine ayırıyorsunuz?” sorusuna KOBİ’lerin verdiği yanıtlar şu şekilde olmuştur;
1-9 %47
10-19 %19
20-29 %10
30-39 %2
Bilmiyor %21
(Kaynak: Araştırmacılar Derneği, Pazar Potansiyeli Araştırması, 2005)
Bu veriler ışığında KOBİ’lerimizin pazarlama calışmalarına yeterince onem vermediği sonucuna ulaşabiliriz.
Pazarlamayı sadece teknolojiyle destekli iyi dağıtım kanalı oluşturmak şeklinde duşunmek de yanıltıcı olacaktır. Pazarlamanın en onemli unsurlarından biri de tanıtım yani pazarlama iletişimidir. Pazarlama iletişimi; mal ve hizmetlerin tuketiciler tarafından fark edilip satın alınmasına kadar olan surectir. Pazarlama iletişimi, pazarlama karması elemanlarının birbiriyle ve organisazyonun butun yonetimsel kararlarıyla olan ilişkisini ve bu ilişkinin tuketici ve potansiyel tuketiciler ile olan surecini kapsar. (Bozkurt 2004:16)
Pazarlama iletişiminin işletmelere katkısı nedir sorusuna cevap vermek, KOBİ’lerin pazarlama iletişiminin onemini kavraması acısından onemlidir. Pazarlama iletişiminin işletmelere katkısını uzun vadede markalaşmak, kısa vadede ise satışları arttırmak şeklinde genelleyebiliriz. Pazarlama iletişimi işletmelerin urun olarak farklılaşamadığı ve her yeni urunun kısa surede taklit edilerek urun avantajını kaybettiği gunumuzde işletmelerin markalaşabilmesi icin kullandıkları aractır. Markalaşmayı ise; işletmelerin urun/hizmet olarak tuketici gozunde farklılaşamadığı gunumuzde, soyut değerler uzerinden farklılaşma, urun yada hizmete kimlik kazandırma olarak tanımlayabiliriz. İşletmelerin markalaşabilmesi icin de pazarlama iletişimi calışmaları yurutmeleri gerekmektedir. Yani amac markalaşma, amaca ulaşmak icin kullanılan arac ise pazarlama iletişimi calışmaları olmalıdır. Pazarlama iletişimi calışmaları ile tuketicilere verilecek planlı ve stratejik mesajlar ise markalaşmayı sağlayacaktır.
KOBİ’lerimizin markalaşmayı nasıl algıladıklarını bilmek, pazarlama iletişimine nicin yeterli onemi vermediklerini tespit etmek acısından onemlidir. Araştırmacılar Derneği’nin yaptığı “Pazar Potansiyeli Araştırması” nda 270 KOBİ’ye yoneltilen “İş yerinin marka olması neyi ifade ediyor?” sorusuna işletmelerin %33 gibi en buyuk oranla verdikleri cevap “kaliteli uretim/kaliteli urun” olmuştur. Bu veri bize KOBİ’lerimizin coğunun markalaşmayı kaliteli uretim olarak duşunduğunu gostermektedir. KOBİ’lerin markalaşma algısı, markalaşmanın tanımına aykırı olduğu gibi, işletmelerin uzun vadeli planlarının da hatalı veya ulaşılamaz olduğunu gostermektedir. Kaliteli uretim, markalaşma icin ulaşılması gereken değil, zaten olmazsa olmazdır. Markalaşma sadece kaliteli uretim değildir. Herkesin kaliteli uretim yapabildiği gunumuzde, kaliteli uretimin yanına soyut değerler katmaktır. Bu soyut değerleri katmak icin kullanılan arac ise pazarlama iletişimidir.
KOBİ’lerin markalaşma algısındaki hata, KOBİ’lerimizde bilgi eksikliği olduğunu gostermektedir. KOBİ’lerimizin pazarlama iletişimi ve markalaşma konularında bilgilendirilmesi, ulke ekonomimizin gelişmesi, ulusal ve global markalar yaratmamız acısından onemlidir.
Kaynaklar:
Bozkurt, İzzet (2004). İletişim Odaklı Pazarlama. İstanbul: Mediacat.
Araştırmacılar Derneği, Pazar Potansiyeli Araştırması, 2005
Alper Menteşoğlu
KOBİ`lerde Pazarlama İletişimi ve Markalaşma
Kariyer0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Kariyer
- KOBİ`lerde Pazarlama İletişimi ve Markalaşma