İş goruşmesi esnasında veya 'İş başvuru formu' doldururken her zaman en cok tereddut edilen veya boş bırakılan bolum 'ucret belirtmek' icin ayrılan kısımdır. 'Ya verebileceklerinden daha az bir maaş ister ve daha cok para kazanma fırsatını kacırırsam', 'Ya cok yuksek bir maaş istediğim icin beni değerlendirmeye almazlarsa', 'Sektordeki fiyatları hic bilmiyorum, ya cok mantıksız bir rakam soylersem.' Bunlar genellikle ilk aşamada aklınıza gelen ve ucret belirtmemenize sebep olan etkenlerden bazıları.
Ama aynı zamanda istediğiniz maaşın sadece sizin icin değil karşı taraf icin de bir kazanc sağlaması gerektiğini unutmayın. Bu yuzden her zaman mantıklı taleplerde bulunmaya ozen gosterin, karşılanamayacak bir ucret talep etmeyin.
Karşınızdakini ikna edebilmek icin, firmanın ihtiyaclarının da farkında olduğunuzu ve hatta size verecekleri maaşın şirketin yararına olacağını soyleyebilirsiniz.
Diyelim ki; gonlunuzde yatanı soylediniz veya (calışanlar icin) patronunuzdan zam istemeye karar verdiniz, sonrası da ayrı bir dert; soylediğiniz rakamı kabul ettirmek, karşınızdakini ikna etmeniz gerekiyor.
Aklınızda kesin bir şey yok ise; iş goruşmesine gittiğinizde ya da 'başvuru formu' doldururken, ucret kısmını acık veya tartışılabilir bırakmanızda fayda var. Eğer bir ucret belirtmek zorundaysanız, bir ucret aralığı bırakmanız daha doğru olur, genellikle eski maaşınızdan yuzde 10 fazlası ile başlayabilirisiniz. Kesin bir rakam soylemeniz gerekirse veya her ihtimalde, iş goruşmesinden once aynı sektorde başvurduğunuz pozisyon veya benzer pozisyonlar ile ilgili en guncel ucret bilgilerine sahip olmak icin bir araştırma yapmanızda fayda var.
Size teklif edilen ucreti hic karşı cıkmadan hemen kabul etmek zorunda değilsiniz. Maaş konusunu tartışmaktan cekinmeyin. Guclu taraflarınızı ortaya koyun, artılarınızın değerlendirilmesini isteyin.
Ve patronunuza teklifi kabul ettirememe olasılığını da duşunerek, isteklerinizin en azından bir kısmını karşılayabilecek bir 'B planınız' her zaman bulunsun.
Maaş, kazancınızın sadece bir boyutudur. Aylık olarak elinize gecen net maaş değil; brut maaşınız, ikramiyeler, sigorta, alacağınız zamlar, kariyer olanakları, tatiller, edinebileceğiniz bilgi ve beceriler, ozluk haklarınız, butun bunlar da kazacınızın bir parcasıdır. Bu sebeple bir teklifi değerlendirirken, tum koşulları goz onunde bulundurmanızda fayda vardır. Kısa vadede kazanclı bir iş isteği icindeyken, aynı zamanda uzun vadede kariyer olanaklarınızı da goz ardı etmeyin.
Kazanan siz olmalısınız, karar vermek icin zaman istemenizde hic bir sakınca yok. Doğru bir karar vermek ve kararınızın hem sizi hem de işvereni memnun etmesi icin bu sureye ihtiyac olabilir.
İş goruşmesinde sıra ucrete geldiğinde...
Kariyer0 Mesaj
●47 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Kariyer
- İş goruşmesinde sıra ucrete geldiğinde...