Ağ teknolojisini o kadar derin oğrenmek istemeseniz de; KURULUM HATALARINDAN kacınabilmek ve kablosuz ağınızla problem yaşamamak icin, en onemli WLAN-Standartlarını biliyor olmanız gerekir.




İnanması zor ama “WLAN” kavramı yeni bir terim değildir, aksine bu ifade 12 yıldır kullanılmakta. 1997 ’de ilk WLAN-standardını, Amerikalı Muhendisler-Organizasyonu IEEE geliştirdi. O zamandan bu zamana her bir yeni standart IEEE 802.11 normu altında geliştirildi ve bu sembol, “Institute of Electrical and Electronic Engineers” tarafından uretildi (www.ieee.com). Diğer IEEE-standartlarına benzer olarak - Firewire ya da Bluetooth ’da olduğu gibi – bu endustriyel norm hep gelişecek ve yeni teknoloji olanaklarıyla surekli uyumlu hale getirilecek. Kullanıcı icin bu; kendi ağının kurulumunu tam olarak bilmeli, cihazının hangi WLAN-standartlarını desteklediği ve iki farklı WLAN-adaptoru birbiriyle tamamıyla iletişim kurabilir mi, anlamlarına gelir. Bu aynı zamanda, daha eski donanımlar kullanılmaya devam ediliyorsa ya da farklı ureticilerin cihazları bir arada kullanılmak isteniliyorsa gecerlidir.


IEEE 802.11b: Daha fazla hız icin ilk adım

Bu değerlerdeki “b” harfi, bir şeylerin değişmesinde onemlidir; onceden 1999 yılında ayrılmış ilk standarttı, geniş bir kitle buldu ve buna benzer gunumuzde hala bircok cihaz var. Buna ek olarak Eski-WLAN-standartları gibi frekans hızı yaklaşık 2,4 GHz civarında. Bununla birlikte biraz dar olan, 2,400 ila 2,485 GHz frekans-bandını kullanır. İlk WLAN-Standardı IEEE 802.11 ’in aksine, teoride 11 Mbit/s 1 ila 2 Mbit/s veri oranı mumkundur. Ote yandan pratikte ise, geriye 5 Mbit/s ’lik etkin kısım kalır. IEEE 802.11b bu acıdan bakıldığında, bu standartların eski modelleriyle uyumlu olan 802.11g ve n-cihazlarına oranla daha cok onem arz eder. Daha eski ağlar da, bu standarda gore calışır ve yeni cihazlarda (bazı diz ustu bilgisayarlarda) tamamıyla geliştirilmiştir. Buna rağmen onceki modellere uyumluluk oranı %10 ila %20 arası başarılı ve doğal olarak bir ağ da, butuncul performansta hep en yavaş katılımcı olmuştur.

IEEE 802.11a: Bircok WLAN icin eski alternatif standart

B ,g ve n ’den farklı olarak, 802.11a standardı (1999 ’dan beri) Avrupa ’da değiştirilememiştir. Bunun altında yatan sebep, 802.11a ’nın 5 GHz (tam değer:5,140-5,350 GHz arası) bir frekansa sahip olması. Bu nedenle; a-standardı b, g ve bircok n-standardı cihazlarla(2,4 GHz) uyumlu değildir.

Tum bunlara rağmen 802.11a gec Ronesans donemini yaşıyor. Cunku artmakta olan kablosuz ağ yayılımı, 802.11a ’nın alanını daha da daraltacak. Bir evde birden fazla WLAN kullanılıyorsa, mevcut kanalın paylaştırılması gerekiyor. Bu da, gercekte ulaşılabilecek veri aktarımı oranını duşuruyor. Ureticilerin bir kısmı buna tepki gosterdi ve a standardında calışabilecek n standardına da uyumlu (Dualband-Router) cihazlar sundular.

IEEE 802.11g: Yıllarca kullanılabilecek WLAN standardı

2003 ’ten bu yana 802.11b gibi 2,4 GHz frekans bandını kullanan IEEE 802.11g standardı, veri aktarım hızında 54 Mbit/s ’e ulaşabiliyor. Uygulamada ise, a-standartlarındaki gibi, yaklaşık 20 Mbit/s hız sağlıyor. Yeni n-cihazlarına rağmen 802.11g daha yaygındır. Tek bir ureticiye ait bir model kullanılıyorsa, aktarım oranı da ureticinin belirlediği miktarda gercekleşebiliyor. Bu tur bir durumda, maksimum (teorik) transfer hızı 108 ya da 125 Mbit/s cihazları secmeye ozen gosterin. Bunların yanı sıra, farklı ureticilerin urunlerini birleştirerek kullanmaya calışmayın. Daha hızlı n-cihazlarına rağmen, ADSL ’in ortak kullanımında 802.11g halen daha yeterli hıza sahip, bu nedenle eski donanımınızı cope atmak icin hicbir sebebiniz yok.

IEEE 802.11n: Sunduğu bircok avantaj ile yeni bir standart

En sonunda bu da başarılabildi; ureticilerin yıllar suren detaylı işbirliği ve bircok tartışmanın ardından, 802.11n Eylul 2009 ’dan itibaren kullanılıyor. Gunumuzde kullanılmakta olan yeni WLAN-cihazları, her ne kadar uzun sureden beri proje (taslak) konumunda bulunsa da, bu standartlarla calışmakta. Bu nedenle bircok cihazlarda “Draft-n” (taslak) ifadesi yer alır.

Bu yeni standart, 2,4 GHz de calışabildiği gibi, 5-GHz-frekans bandını da kullanır. Buna rağmen coğu n-cihazı 2,4 GHz-bant ile sınırlandırılmıştır. Gunumuzde bu iki frekans bandını kullanabilen cok az Dualband-yonlendirici var. 802.11n paralel icerik aktarımında 150 Mbit/s hıza ulaşabiliyor. MIMO (Multiple Input Multiple Output) teknolojisi sayesinde ve bircok antenle, aktarım hızı 300 Mbit/s ’a arttırılabiliyor. Uygulamada ise, ağ kurulumu ve kullanılan cihazlara bağlı olarak, maksimum değer bunun yarısıdır. Bu nedenden dolayı n-cihazlarında cok antenli yontem daha avantajıdır; kablosuz ağının kapsama alanı genişletilmelidir ve duvara monte etmek de daha iyi bir cozum olabilir.