Merhabalar,

Bugun bana tekrar lazım olduğu icin hazırladığım, modası biraz gecmiş bir kablo hakkında biraz bilgilendirme yapmak istedim. Forum icerisinde aradım, ulaşamadım. Bir gun belki birine lazım olur diyerek işe koyuldum.

Capraz Kablo (Cross-Over Ethernet Cable) Nedir ve Ne Amacla Kullanılır ?

Switchlerin daha pahalı olduğu ve herkes tarafından bilinmediği/satın alınmadığı donemlerde insanlar şu sorunun cevabını aradılar: "Evde iki bilgisayarım var, oyun oynamak istiyorum/veri aktarımı yapmak istiyorum. Bunu ucuza nasıl mal edebilirim.". Bu sorunun en ucuz cevabı bir ethernet kablosunu cross-over configuration ile kullanmaktır.

Temel olarak ethernet kartının veri gonderme ile ilgili pinlerinden gelen kabloları karşı tarafın veri alma ile ilgili pinlerine denk getirerek elde edilir. Kablo ile her iki ethernet kartına bağlantı sağlandığında, iki taraf birbiriyle haberleşmeye hazır hale gelir. IP ayarları el modunda girilerek haberleşme sağlanmış olur.

Capraz Kablo Kullanmak Bize Neler Kazandırır ?

Gunumuzdeki ethernet bağdaştırıcılarının birbirlerini capraz kablo olmadan da gorduğu soyleniyor. Şahsen denemedim, eski kafalıyım bu konuda. USB 2.0 ve oncesinde, flash bellekler yokken ya da kapasiteleri duşuk ve harici depolama disklerinin fiyatları cep yakıyorken, 5-10 TL arasında imal edebildiğiniz bu kablolar size zaman olarak cok şey kazandırıyordu. USB 2.0 4 GB bir bellekle bilgisayarınızdan 50-60 GB veriyi parca parca başka bir bilgisayara aktarmak gercekten can sıkardı.

Gunumuzde USB 3.0 cihazlar mevcut, bu cihazlarla yedekleme yapmak daha avantajlı olabilir belki, acıkcası bunu da test etmedim cunku yedekleyip yeni bilgisayara aktarım yapacağım cihaz USB 2.0 destekli. Eminim bu durumda kalan pek cok kişi vardır. Ozellikle 1 Gbps ethernet kartlarının daha erken cıktığını duşunecek olursak, iki ucu 1 Gbps olan ethernet ortamından aktarım hem daha hızlı olacaktır, hem de tak/cıkar derdi olmadığından cok daha az can sıkacaktır.

Nasıl Hazırlanır ?

Gerekli malzemeler:

Yan Keski / Maket Bıcağı (Yaşınız Kucukse Lutfen Kesici Aletleri Kendiniz Kullanmayın) 2 Adet RJ-45 Jack RJ-45 Uyumlu Jack Pensesi CAT-5 Kablo (100 Metre Maksimum Mesafe) (CAT-6 icin uzunluğu kontrol edin) Malzemelerin hepsine sahipseniz bu aşamaları sıra ile uygulayınız.

Yan keski ile var ise mevcut Jack'lerin dibinden kablonun her iki ucunu kesin. İki santimetre kadar kabloyu soyun. İnce kablolara kesinlikle zarar vermeyin, ağızlarını acmayın. Kablonun bir ucunu elinizde;

Yeşil Beyaz-Yeşil-Turuncu Beyaz-Mavi-Mavi Beyaz-Turuncu-Kahve Beyaz-Kahve

sıralamasına getirin ve sonra klips avuc icinize, pinler yuzunuze bakacak şekilde sırasını bozmadan RJ-45 Jack'in icine yerleştirin. İnce kabloların ağızlarını kesinlikle acmayın, hatta aynı hizada olacak şekilde uclarını yan keski ile duzgunce kesin. Sonra Jack pensesi ile sıkın.

Kablonun diğer ucunu elinizde;

Turuncu Beyaz-Turuncu-Yeşil Beyaz-Mavi-Mavi Beyaz-Yeşil-Kahve Beyaz-Kahve

sıralamasına getirin ve sonra klips avuc icinize, pinler yuzunuze bakacak şekilde sırasını bozmadan RJ-45 Jack'in icine yerleştirin. İnce kabloların ağızlarını kesinlikle acmayın, hatta aynı hizada olacak şekilde uclarını yan keski ile duzgunce kesin. Sonra Jack pensesi ile sıkın. İki Bilgisayarın Birbirini Gormesini Nasıl Sağlarım ?

Konunun sonuna doğru gelirken bu noktaya da değinelim. Yeni işletim sistemlerinin bu konuda nasıl davrandığını bilmiyorum ama eski kafalı bir insan olarak her zaman IP atamasının el ile yapılmasından yanayım. Kabloyu her iki bilgisayara da bağladıktan sonra bağlantı ayarlarınıza girip IPv4 ayarlarını el ile ayarlayın. Pek cok populer IP konfigurasyonu olmasına rağmen ben size en kolay ayarlananını anlatayım (quick LAN party config olarak gayet guzeldir.).

İlk bilgisayar :
IP: 111.111.111.111 (1'e basılı tut)
Subnet Mask: 255.255.255.0 (Tab'a bas)

Gerisine dokunmadan kaydedip cıkın.

İkinci bilgisayar :

IP: 111.111.111.112 (1'e basılı tut, son anda dur 2 ye bas, ya da son karakteri sil değiştir)
Subnet Mask: 255.255.255.0 (Tab'a bas)

Gerisine dokunmadan kaydedip cıkın.

Evet artık bilgisayarlarınız haberleşiyor. Eğer XP gibi bir işletim sistemi kullanıyorsanız her iki bilgisayarı da aynı calışma grubu altına almanızda fayda olacaktır, Win 7 ve ustu icin boyle bir gereksiniminiz yoktur.

Okuduğunuz icin teşekkur ederim. Fotoğraflar ve anlatım ozgundur, kişisel tecrubelere dayanarak hazırlanmıştır, tercume değildir, lutfen Technopat Forum dışında kullanacaksanız izin isteyiniz. Kablo konfigurasyonu herkes tarafından bilinmektedir, Google ile cok hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Edit : Resim linkleri duzenlendi.
Edit : Resimleri kaldırıyorum Google ile daha sağlıklı gorsel bulunabilir.