RAM Corsair Vengeance LPX 32GB (2X16GB) 3600Mhz CL18 1.35V Ekran kartı MSI 4080 GAMING X TRIO 16 GB Anakart MSI Z690 A PRO DDR4 İşlemci Intel i7 12700KF Overclocksuz
Merhaba kafayı sıyırmadan once bana yardım etmenizi diliyorum. Sizlere bir yıldır yaşadığım neredeyse değiştirmediğim yazılım ve componentin kalmadığı bir sorundan bahsetmek istiyorum. Bilgisayarda oyun oynarken sistemim guclu olmasına rağmen frametime anlık olarak yukselmesiyle FPS duşmesi yaşamaktayım ve bu sorunu 2010 yapımı Batman 2013 yapımı Remember me veya yeni cıkan guclu sistem isteyen oyunlar olsun hepsinde yaşıyorum. Grafik ayarlarını her oyunda en duşuğe cekmeme rağmen FPS'min en ust sayıya ulaşmasına rağmen yaşamaktayım. Ornek veriyorum en yalın haliyle bir oyunu oynarken 144FPS'yi stabil şekilde alırlen bir anda 90FPS oluyor frametime anlık olarak 9msde giderken 24ms cıkıyor bu da benim icin 1 saniye bile oyunlar takılma olmasına sebep oluyor hem ses hem goruntu olarak. Belirli bir sure oynayabiliyorum ama illaki bir yerde bu sorunla tekrar karşılaşıyorum mesela 30dk sonra mesela 15 dk sonra rastgele yani. Yaşadığım sorunla ilgili yaptığım değişiklikler;
- Sapphire ekran 6700XT 12 GB ekran kartımın bozuk olduğunu duşunup MSI Gaming X Trio 4080 16 GB değiştirildi sorun cozulemedi.
- Neredeyse her oyunda Vsyn kapatılıp acıldı en duşuk orta yuksek ayarlarda tek tek oyun denendi ama sorun cozulemedi.
- Windows 11 Pro orijinal surum defalarca format atıldı sorun cozulemedi. Windows başka M.2'ye kuruldu sorun cozulemedi.
- M.2'de sorun olduğu duşunulup yeni M.2 alındı. Gerek Windows gerekse oyunlar bu M.2'ye yuklendi sorun cozulemedi. Ayrı Ayrı M2'lere taşındı sorun cozulemedi.
- Power Supply 650 wattlık yetmediği veya bozuk olduğu duşunuldu MSI PSU MPG A1000G PCI-E5 1000W 80+ Gold Power Supply alındı sorun cozulemedi.
- Anakart BIOS ayarlarından RAM icin olan XMP ayarları kapanıp ve acılıp ayrı ayrı denendi sorun cozulemedi.
- Yine anakart BIOS'tan CPU icin olan OC ayarı aynı şekilde acılıp kapanıp denendi sorun cozulemedi.
- Anakartı ilk aldığım sıradaki BIOS surumu ve en son guncel surumu ile ayrı ayrı denendi sorun cozulemedi.
- 2 adet kullandığım RAM yuvalarından sokuldu ayrı ayrı tek tek değiştirilerek defalarca denendi sorun cozulemedi.
- Cift monitor kullanan birisiyim tek monitoru sistemden sokup iki monitorlede ayrı ayrı denendi sorun cozulemedi.
- Hem monitor hem de NVIDIA kontrol panellerinden (AMD kullandığım sıralarda FreeSync) ayarları acılıp kapanıp tum kombinasyonlar denendi. Sorun cozulemedi.
- FurMark testi ile ekran kartı 30 dk 1 saat arası test edildi FPS 300'den aşağı duşmesi sorun gorulmedi ama oyun oynarken tekrar aynı sorun yaşandı.
- Sıcaklık değerleri hem testler esnasında hem de oyun esnasında kontrol edildi hicbir sıcaklık değeri 70'den fazla olmadı en fazla sistem isteyen oyunda bile.
- BIOS icinden RAM'ler test edildi RAM'ler icin bir sorun gorulmedi.
- Windows'tan RAM testi yapıldı RAM'ler icin bir sorun gorulemedi.
- Windows'tan işlemci testi yapıldı sorun gorulemedi.
Artık benim aklıma bir şey gelmemekte yardımcı olursanız cok sevinirim. İşlemci ekran kartı RAM'lerde sorun olsa testlerde de sorun cıkması gerekiyor ama testlerim tertemiz. Ben sorunun nerede olduğunu nasıl cozebilirim yeni anakart ve işlemci de alırsam tekrar en baştan bilgisayar kurmuş olacağım ama bu sorunun illaki bir cozumu olmalı.
Kullandığım sistemim şu şekilde:
Monitorler: 2 adet LG 27GN800-B. APD 144Hz 1ms
ANAKART: MSI Z690'a Pro DDR4
İŞLEMCİ: Intel i7 12700KF Overclocksuz
GPU: MSI 4080 Gaming X Trio 16 GB
PSU: MSI PSU MPG A1000G PCI-E5 1000W 80+ Gold
RAM: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2x16 GB) 3600MHz CL18 1.35V
Sıvı Soğutma Gigabyte Waterforce 240
Aklıma takılan ve sinirlerimi bozan en cok şey ise bu kadar sağlam bir sisteme sahipken herhangi bir ayara bile dokunmadan 2010 yapımı oyunda bile stabil akıcı şekilde oynamam gerek ama ben yapamıyorum hatta herhangi bir başka uygulamam kullanmadan ya da ayar yapmadan tertemiz oynamam gerekmiyor mu? Aşağıdaki videolarda orneklerini gorebilirsiniz. Batman 1 ve Remember Me oyunu ile ilgili videolar yok cunku oyunları bitirdim ve kaldırdım bilgisayarımdan. En duşuk grafik ayarlarında bile drop yiyorum. Videoları dikkatli izlerseniz ekranım donuyor anlık zaten yazı da ekledim. Yardımlarınızı bekliyorum.
Cok uzun suredir forum kullanmadığım icin konuyu nereye acacağımı bilemedim ve bulamadım da yanlış yerde ise kusura bakmayın konuyu taşıyabilirsiniz veyahut doğru konuma tekrardan acabilirim adminler .Şimdiden teşekkurler. Yazılara takılmadan sadece 10 saniye oyunu izleseniz bile goreceksiniz takılmaları.
Bu iceriği goruntulemek icin ucuncu taraf cerezlerini yerleştirmek icin izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi icin, cerezler sayfamıza bakınız.
Ucuncu taraf cerezlerini kabul et
Bu iceriği goruntulemek icin ucuncu taraf cerezlerini yerleştirmek icin izninize ihtiyacımız olacak.