Arkadaşlar daha once bircok konu acmıştım 1080P sistem toplamak icin. Hayalimde bir sistem vardı MSI kombinasyonlu. Nihayet topladım ve montajı yapıldı. 1 haftadır kullanıyorum. 1080P icin bicilmiş kaftan diyebilirim bu konfigurasyon.
Sistemim;
İşlemci: i5 13600KF
İşlemci Soğutucu: Noctua NH-U12-A Chromax
Anakart: MSI Z790 Tomahawk WiFi DDR5
RAM: GSKILL 32GB (2x16GB) TRIDENT Z5 SİYAH DDR5 6800MHz CL34
Ekran Kartı: MSI RTX 4070 Gaming X Trio
SSD: Samsung 990 PRO 1TB
Kasa: MSI Velox 100P AirFlow
Guc Kaynağı: MSI MPG A650GF 650 Gold

Cok guclu oyunlarda test edemedim henuz fakat Assasins Creed serisini baştan sona bitirdiğim icin Unity'de denedim ve bitirdim. En fazla 68 derece gordum işlemci 60 derecelerde geziniyor. 65-70 W cekiyor oyunlarda ortalama. İşlemciyi tercih etme sebebim 14 cekirdek 20 thread olmasıydı. Serin calışması ve stabil olmasıydı. i7 kadar guc cekmemesi de tercih sebebimdi. Cok performans farkı yoktu. O yuzden 13600KF bu ekran kartı icin daha ideal diyebilirim.

Hava soğutma konusunda yetmeyeceğine dair yorum yapan arkadaşlar vardı fakat Noctua U12A inanılmaz iyi bir performans sergiliyor. Ne ses var ne sorun. 70'i neredeyse gormedi. 55-65 arası geziniyor. Sıvı soğutma killer bana kalırsa.

Ekran kartı kullanımı konusunda şuphelerim vardı acaba diye. 4060 Ti 16 GB'mi alsam acaba dedim fakat 128 Bit ekran kartına o kadar para vermek istemedim acıkcası. Tamam bit konusu bazen cok onemsiz gelebilir fakat ne olursa olsun 128 bit ile 192 bit arasında bir fark net bir şekilde mevcut. Bir arkadaş cift şeritli otoban orneği vermişti ikisini karşılaştırırken cok hoşuma gitmişti. Araştırdığımda gercekten de buna benzer bir olay olarak duşunebilirsiniz. 12 GB olması da 8 GB VRAM yetersizliğini yok ediyor. Asıl korktuğum konu ekran kartı kullanımı %99' yakın veya %99 olacak mı diyeydi. Testlerde ekran kartı %99 kullanıyor surekli. Benim icin cok onemli bir konu ekran kartını tam performansında kullanmak. Bu beni cok rahatlattı cunku RTX 4070 tam 2K 1080P arası bir kart gibi geliyordu bana. Native olarak DLSS olmadan net bir şekilde 13600KF RTX 4070'i beslediğini soyleyebilirim.

Kasaya gelecek olursam inanılmaz buyuk ve geniş. Bu kadar buyuk olacağını tahmin etmiyordum. Fanlardan neredeyse ses duymuyorum ve hava akışı cok cok iyi. Bircok renk seceneği mevcut. Rainbow, nefes alma gibi ceşit ceşit.

MAG Z790 Tomahawk'in BIOS guncellemesini yaptım ve sonrasında kendinden OC'li GSkill 6800 MHZ frekanslı RAM'leri Profil 1'e tıklayarak aktif ettim. Hicbir sorunla karşılaşmadım. Stabil şekilde ilerliyor.

Ekran kartına gelecek olursam Gaming X Trio tam bir canavar. 60-62 derece. Fazlasını gormedim. En ufak drop, takılma da yaşamadım. Fanlar da ses seda yok.

SSD firmware guncellemesini yaptım uygulamadan ve belirtilen hızlara cok yakın değerlere ulaştım. Arkadaşların dediği gibi omurluk bir hız canavarı diyebilirim. Sıcaklık 55 dereceyi gecmedi sanırım.

Guc kaynağı olarak onceden Vatan'dan topladığım hazır sistemde Thermaltake 650W bronze bir PSU kullanmıştım. FIFA actığımda ucak kalkar gibi ses cıkardı MSI A650GF tertemiz sessiz. Dunya varmış dedim acıkcası.

Genel goruş olarak toparlayacak olursam, 1080P icin RTX 4070 13600KF tandemi son seviye diyebilirim. Bunun ustu artık 2K icin benim goruşum. Bu sistemi toplarken actığım konularda bana yardım eden tum arkadaşlarıma teşekkur ederim. Hayalimdeki sisteme kavuştum. Tum forumdaki arkadaşların (bu ekonomide zor ama) hayalindeki sistemi alması dileğiyle. Tum dostlara iyi forumlar.