Siz de hatalı sitelere girince tarayıcınızda Yandex reklamlı "Hata: Web Sayfası Bulunamadı" hata mesajını alanlardan mısınız ? Ben bilgisayarımı formatladıktan sonra almaya başlamıştım. Şuphelendim,bilgisayarıma casus yazılım dahi girdiğinden şuphelenmeye başlamıştım. Fakat,araştırmalarım neticesinde Sorunun gizemi fazla uzaklarda değilmiş ! Dikkatle okuyun ve rezaleti iyice anlayın. Cozumu ise en altta boldladığım yerde.

Alıntı:

TTNET, tarayıcıma reklam almış!

Evimde TTNET internet hizmeti kullanıyorum. Gectiğimiz gunlerde internette gezinirken, kullanmakta olduğum Chrome web tarayıcısının, adres cubuğuna yazdığım siteyi bulamayınca, beni icinde Yandex arama kutusu olan bir sayfaya yonlendirdiğini farkettim.

Normalde Chrome web tarayıcısının yazdığım adreste bir sorun olduğunda her zamanki gibi standart bir “adres bulunamadı” mesajı vermesi gerekiyordu.

Ancak bu kez farklı bir durumla karşı karşıyaydım. Bilgisayarımda Yandex‘le ilgili bir uygulama olmamasına rağmen, Yandex arama sayfasına yonlendiriliyordum.

Kısa bir araştırma sonrası, adres cubuğunda yazdığım yanlış sayfanın adresi gozukmesine rağmen, aslında http://www.sayfabulunamadi.com adresine yonlendirildiğimi farkettim.

Bu duzeneği yapanlar, kullanıcıların sayfabulunamadi.com adresine yonlendirildiğini gizlemek icin de onlem almıştı.

Bu sayfadaki Yandex arama kutusunda arama yapıldığında “2075385″ numaralı bir referansla arama yapılıyordu. TTNET‘in Yandex‘e gonderdiği ziyaretcilerin kaydı sanıyorum bu şekilde tutuluyor.

Alan adı sorgulaması yaptığımda ise, sayfabulunamadi.com adlı sitenin TTNET adına Mehmet Ilgaz tarafından 29.01.2014 tarihinde tescil edildiğini oğrendim.

Adres olarak ise TTNET’in şu adresi verilmişti: “TTNet A.S. Mehmet Ilgaz TTNET Plaza, Esentepe Mh.Salih Tozan Sk. No:16 Karamancılar işŸ Mrk. D Blok 34394 Şişli/İSTANBUL 34394 Istanbul TURKEY”

Ozetle, TTNET abonelerinin web tarayıcısına Yandex reklamı almış ve aradığı adresi yanlış yazan kullanıcılarını Yandex‘e yonlendirerek gelir elde etmek gibi, eşi benzeri olmayan bir uygulamaya imza atmıştı.

Bir an kendimi bir internet kafede ya da bir otel odasında kısıtlı internet kullanıyormuş gibi hissettim. Sanki WiFi kullanıcı adı ve parolasını resepsiyondan almış, başkasına ait emanet bir internet bağlantısını kullanıyordum.

Bu durum bende buyuk bir aldatılmışlık hissi oluşturdu. Sadece internet erişim hizmeti istediğim TTNET, bana sadece internet hizmeti vermek yerine, web tarayıcımın ‘sayfa bulunamadı’ sayfasına mudahale ve web tarayıcıma reklam alma curetini kendisinde gormuştu.

Anladım ki; Phorm adlı reklam sisteminin Gezinti uygulamasının arada bir ‘Evet mi, hayır mı?’ şeklindeki bunaltan soruları yetmiyormuş gibi, bir de başıma sayfabulunamadi.com belası musallat olmuştu.

Yeri gelmişken hatırlatmakta yarar var; Gezinti‘ye bir kez hayır dedikten sonra tekrar tekrar bunaltırcasına kullanıcıların karşısına cıkması engellenmeli. Bir kez ‘hayır’ diyene tekrar sorulmamalı.

sayfabulunamadi.com krizi, bende ‘sırf bu nedenle internet hizmeti aldığım şirketi değiştirebilirim’ duşuncesi oluşturdu. Diğer internet servis sağlayıcılarında benzer bir uygulama olduğu bilgisine sahip değilim.

Ancak bana sadece internet hizmeti verecek, Gezinti ve sayfabulunamadi.com gibi mudahalelerle bunaltmayacak alternatif internet servis sağlayıcılar uzerinde o gunden bu yana duşunuyorum.

Bu arada, sayfabulunamadi.com konusunu gectiğimiz gunlerde sosyal ağlarda paylaştıktan sonra TTNET Muşteri Hizmetleri benimle temas kurdu.

Bahaneleri, TTNET Akıllı Cubuk yukleyen kullanıcılara bu sayfanın geldiği, benim kullanıcı ayarlarımda bu durumun duzeltildiği şeklindeydi. Ancak aradan gunler gecti, hicbir duzelme olmadı.

Hala TTNET tarafından zoraki olarak Yandex reklamlı bir sayfaya yonlendirilmeye devam ediyorum.

sayfabulunamadi.com’dan kurtulmak icin şimdilik bulduğum cozum DNS değiştirmek. Ancak DNS değiştirerek Chrome’un hata sayfasını gorebiliyorum. Buna mecbur bırakılmış olmak da acıkcası rahatsız edici.

Son bir not; sayfabulunamadi.com uzerinden kullanıcı gizliliği ve mahremiyeti acısından da bir sorun oluşup oluşmadığını şu an bilemiyorum.

Bu sayfada Yandex arama kutusundan arama yapanların kayıtları tutuluyor mu bilmek mumkun değil. Bunun gizlilik acısından da kafamda soru işaretleri oluşturduğunu belirtmeden gecemeyeceğim.

Yazar: Melih Bayram Dede

Kaynak:fatihbalkan.com