Merhabalar;
SSD ile yeni tanıştım ve başımdan gecen bazı durumlar sonrasında bulduğum cozumleri sizlerle paylaşmak istedim, belki aynı sorunları yaşayan olursa yada performansını arttırmak isteyen olursa yardımım dokunur.
İlk olarak Windows 8.1 kullanıyorum ve Windows Windows olalı boyle guzel işletim sistemi gormemiştir diyerek başlıyorum.
İlk ssd yi taktım ve işletim sistemi kurulumunu gercekleştirdikten sonra evet hızı fark ettim ama SSD ye gectiğim icin cokta farklı hissetmedim. Acaba optimizasyon yada ayarlar var mı diye araştırırken bir de baktım ki donmalar başladı, 1'er dakikalık periyodik donmalar yaşamaya başladım. Aldı bir paranoya acaba SSD mi bozuk diye. Araştırmalara devam ettim sonunda ise bir dizi ayar yaptıktan sonra şimdi PC 5 sn civarında acılıyor, PS İL AE gibi adobe programları ise 3 sn. civarında. İşte SSD budur diyorum. Sizinle bu noktada neler yaptığımı, optimazsyonu nasıl duzenlediğimi, performansı nasıl arttırdığımı paylaşmak istedim.
Sırasıyla ;
Achı Mod Etkinleştirin :
AHCI surucu tarafından etkinleşen Yerel Komut Kuyruğu (NCQ) teknolojisi SATA suruculerin performansını artırır. Bu ozelliğin bir parcası olan AHCI depolama surucusunu adresinden indirebilirsiniz. BIOS ’tan etkinleştirilen AHCI, işletim sistemi kurulumundan sonra da etkinleştirilebilir.
Windows 7 icin:
Kayıt defterini acın ve aşağıdaki kayıt anahtarlarına ulaşın. HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesMsahci
HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesIastorV
Her iki anahtar icin de “Start” değerini “0” olarak değiştirin. Bilgisayarınızı yeniden başlatın. BIOS ’a girin ve AHCI modu etkinleştirin. Bilgisayarınız AHCI suruculeri yuklemeye başlayacak. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda AHCI etkin olmuş olacak.
Windows 8 icin:
Kayıt defterini acın ve aşağıdaki kayıt anahtarlarına ulaşın. HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesstorahci
“Error Control” değerini “0” olarak değiştirin. StartOverride klasorunu acın ve 0 adlı girişin değerini “0” olarak değiştirin. ( Klasoru direkt silebilirsiniz ) Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS ’tan AHCI ’yi etkinleştirin.
TRIM: Etkin mi?
SSD ’nizin hızını korumada ve surucu omrunu artırma rolunu ustlenen TRIM ozelliği, Windows 7 ve Windows 8 ’de varsayılan olarak etkinleştirilmiştir. Komut istemi ekranında “fsutil behavior query disabledeletenotify” yazarak bu ozelliğin etkin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Değer “0” ise etkindir, değer “1” cıkarsa “behavior set disabledeletenotify 0” komutunu yazarak etkinleştirebilirsiniz.
Guc Tasarrufunu Kapatın :
Guc tasaruffu planınızı yuksek performans yapın ve denetim masası guc seceneklerinden sabit disk kapatılma suresini 0 olarak ayarlayın.
Bunları yaptıktan sonra ne bir donma sorunu yaşadım ayrıca performans en ust seviyede ustte dediğim rakamlarda kullanıyorum, bunlar tabii benim uygulamalarım sizlerde farklı olur mu ne gibi zararlar doğurur bilemem, sorumluluk kabul etmiyorum
Sevgiler.