Artık yerim kalmadığı icin bir adet WD 2TB harddisk aldım, yedekleme amaclı. Anakartım Asus P5N-E SLI (diğer ayrıntılar aşağıda, lazım olur belki?) ve hazırda bir adet emektar IDE bir adet SATA bağlantılı iki hdd var. Ek olarak da yine SATA bağlantılı iki dvd surucu.

Sırasıyla:

SATA veri kablom 3 tane olduğu icin dvd'lerden birinin data ve guc kablosunu sokup harddiske taktım. Bilgisayarı actım, yeni harddiskle beraber dvd surucum de gozukmuyor. Aygıt yoneticisinde de gozukmuyorlar, disk yonetiminde de. Bu sayfada ek eylemlerdeki suruculeri tara seceneğini denedim yine olmadı. (gozukmuyorlar derken kapakları hic acılmıyor, ışıkları bir an olsun yanmıyor; sanki guc gitmiyor gibi.) Kabloların yerini değiştirip denedim, bu sefer bilgisayar hic acılmadı; Bootmgr hatası verdi. Bios'tan Boot ayarlarına girip 4 boot device'ı da iptal ettim(ilk ikisi cdrom, 3.su hdd 4.su de nvidia boot device idi), bu sefer bilgisayar acıldı ama yeni harddisk yine piyasada yok. DVD romlarda hic hayat belirtisi olmayınca bunlara guc gitmediğine kanaat getirdim ve calışan harddisk'in guc ve data kablolarını bunlara taktım, yedek guc kablosunu calışan harddiskime taktım; sonuc tamamen aynı: yeni harddsikler ve dvd romlar yok. Bu arada internetten araştırmayı da yaptım ama herkes aygıt yoneticisinden halledin demiş, bende gozukmuyorlar ki? Son olarak HDD icin master - slave jumper ayarlarına bakayım dedim, kullanım klavuzunda tarifi var ama sorun şu ki bende jumper parcası yok. Bir de SATA 2 hdd'lerde artık master-slave ataması icin jumper kullanılmıyor diye de internetten okudum ama pek mantıklı gelmedi. Yeni harddiskim SATA 3 destekli ama anakartım SATA 2; Bimeks'teki arkadaşlar sorun olmaz dediler ama yine de bir ihtimal var mı acaba?
Sonuc olarak 2 hdd + 2 dvd rom'un uzerine parasını verip 1 hdd daha koyup 2 hdd elde etmeyi başardım.