BIOS guncellemesi genelde sadece BIOS kodlarını değil, BIOS'un iletişim halinde olduğu birimlerin kodlarını da guncelliyor. Bu birimlerden biri de Intel AHCI ROM. Intel AHCI ROM, Intel yongasetli anakartlarda, SATA portlarını kontrol eden ve RAID kurulumlarını yoneten sisteme ait Firmware oluyor.

Fakat dediğimiz gibi BIOS guncellemesi bazı durumlarda bu ROM'u da guncelliyor. Fakat bu ROM guncellenince kurulu RAID sistemleri ortada hicbir şey yokken cokebiliyor. Bu durumda ise "Array Failed" gibi hatalar alıyorsunuz. İşin kotu yanı ise Intel'in bu gibi durumlar icin tek sozu var: "RAID 0 kullanıyorsanız verilerinize elveda deyin." Veriler orada, diskin uzerinde, biliyorsunuz ama erişemiyorsunuz. Belkide ufak bir kod değişikliği ile disk tekrar RAID 0'ın bir parcası olacak ve verilere tekrar erişebileceksiniz... Ama nasıl?

Benzer durum başıma ilk geldiğinde acıkcası dosyaları pek de başarılı bir bicimde kurtarabildiğimi soyleyemem. Ama ikinci defa bir arkadaşımın başına gelince bu defa bu soruna kokten cozum getirmeyi kafaya koydum. Sozu daha fazla uzatmayacağım. Restorer Ultimate, R-Studio ve RAID Reconstructor bu konudaki en iyi araclar. Ama ben bunların en kolay ve en hızlı sonuc verenini keşfettim: RAID Recovery for Windows!

İlk yapmanız gereken RAID 0 kurulumunda hangi diskin birinci, hangisinin ikinci olduğuna bakmak. Buna Intel Rapid Storage Tool'dan bakabilirsiniz. Disklerin modelleri aynı olduğu icin seri numaralarına bakın. BIOS'a girip SATA Modunu RAID'ten AHCI'ye alın. Şimdi bilgisayarınızı başlatın. Disklerin ayrı ayrı gozukmesi gerek. RAID Recovery for Windows'u indirin ve calıştırın. İlk diski secin, ardından da ikinci diski. Next diyerek bir sonraki adıma gecin. Karşınıza RAID Array ile ilgili butun detayların olduğu şoyle bir ozet sayfası gelecektir:

Şimdi Finish diyerek dosya sistemini Mount edin. Verilerinizi programın icinde gormeniz lazım. Artık tek yapmanız gereken bu değerli verileriniz icin 99$ harcayıp programı satın almak. Ben bu şekilde konser ve album kayıtlarından oluşan tam 2.72 TB veriyi sorunsuz bir bicimde kurtardım. İşlem tam 18 saat surdu. Sistem iki adet 3 TB'lık RAID 0'dan oluşuyordu.

Ayrıca soylemeden gecmeyeyim, bu iş icin sizden ucuk rakamlar isteyen kişilerden uzak durun. Maliyet en fazla 100$ olmalı.