Forumda bir kullanıcımızın Sabit Diski'nin omrunu doldurması uzerine Windows 7 "Windows sabit disk sorunu algıladı" uyarısı verince Sabit Disklerin sahip olduğu fakat bircok kullanıcı tarafından bilinmeyen bir erken uyarı teknolojisini acıklama gereği duydum.

Peki bu hata nedir ve nasıl ortaya cıkar? S.M.A.R.T. Teknolojisi BIOS'ta nasıl devreye sokulur ve ne işe yarar?

Onceliklebu hata Sabit Diskinizde donanımsal bir hata olduğunda meydana cıkar.Fakat normalde bircok Windows kullanıcısının BIOS'unda Sabit Diskinkendi icinde yer alan S.M.A.R.T. teknolojisi devre dışı bırakılmış (Disabled) olduğu icin kullanıcılar bu hatayı gormezler. S.M.A.R.T. yani Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology Turkcesi: Kendini gozlemleme, analiz etme ve raporlama teknolojisi sabit disklerle birlikte yıllarca gelen ve diskin kendi sağlığını kontrol edip işletim sistemine bildiren bir teknolojidir.

Disk surekli olarak kendini kontrol eder ve herhangi bir sorun olduğunda işletim sistemine bunu bildirir. İşletim sistemi de "Windows sabit disk sorunu algıladı" hatasını kullanıcıya bildirir ve diskteki verilerini yedeklemesini soyler.

Bu hatayı aldığınızda emin olun o disk omrunu doldrumuştur. Uzerinde buyuk ihitmalle Bad Sector dediğimiz ve zamanla yayılan bozuk ve onarılmayan kesimler mevcuttur. Bad sectorler zamanla coğalarak diskteki verilerinizin kaybolmasına neden olurlar. Bu da verileriniz icin geri donuşu olmayan bir son demektir.

Bu hata ile ilgili bir anımı anlatmak isterim:

Edirnede okuduğum donemlerde İstanbul'daki bir bilgisayar firmasında 750 GB'lıkbir sabit disk satın almıştım. Disk kısa surede elime ulaştı ve sistemime monte ettim. S.M.A.R.T. teknolojisini her zaman acık tuttuğum icin diski takıp PC'yi actıktan sonra Windows Vista bana hemen bir uyarı verdi.

Disk iyi kutulanmamıştı ve gelirken yolda Head-Crash dediğimiz yani sabit diski okuma kafasının plakaların uzerine temas etmesi sonucu bad sectorlerin olduğu bir kaza gecirmişti. Her ne kadar sabit diskler kapandığında guvenlik tedbiri olarak okuma kafası otomatik olarak plakaların uzerinde kenara cekilse de sarsıntının şoku ile disk hasar gormuştu. Zaten diske bir iki dosya kopyalamaya kalktıktan sonra aldığım duşuk hız değerleri de sorunu acık bir bicimde ortaya koyuyordu.

Doğal olarak diski firmaya geri gonderdim ve daha duzgun bir paketle yenisini yoladılar.

İyi haber, tum bu sorular artık SSD teknolojisinin gelmesiyle tarih olacakzira SSD diskler icinde herhangi bir mekanik parca yok.

Gorduğunuz gibi S.M.A.R.T.devrede ve herhangi bir sorun olduğunda işletim sistemi sizi haberdar edecek.

S.M.A.R.T.teknolojisi beraberinde sabit disk ile ilgili o kadar cok bilgi icermektedir ki, bu teknolojinin sunduğu bilgileri analiz eden/okuyan ozel yazılımlar bile mevcuttur:

Bu yazılımlardan gayet başarılı ve ucretsiz olan iki tanesini isterseniz deneyebilirsiniz:

[email protected] Disk Monitor 3.0.2

CrystalDiskInfo - Software - Crystal Dew World