Merhaba,

HP Victus 16 D1015NT cihazını kullanıyorum. Stok olarak 16 GB (8 + 8) RAM ile geliyor. Duşuk performans ve yetersiz bellek sonucunda yukseltme kararı aldım. Turkiye'de yerel bir teknoloji mağazasına giderek "Crucial 16 GB 4800MHz CL40" bellek aldım. Sistem ilk acılışta 1 dakika gec acıldı (boot ve BIOS yonetimi sonrası), buraya kadar herhangi bir problem yok.
10 dakika sonra oyun testi yaparken once oyun, sonra sistem komple dondu - kilitlendi. Memtest86 (USB bootable) uygulaması ile bellek testleri yapmaya başladım. Sonuc şaşırtmadı:

Bu hatalardan sonra tekrar test yaptım, sonuc yine şaşırtmadı:

Onceki tecrubelerime dayanarak, belleğin bozuk olabileceği kanaatine vardım. Urunu satın aldığım mağazaya giderek iade ettim. Hemen sonrasında başka bir mağazaya giderek, yine aynı ozelliklere sahip belleği "Crucial 16 GB 4800MHz CL40" satın aldım.
Yine Memtest86 testi yaptım ve hata yoktu. Başardım? Hayır...
Hata olmamasına rağmen, dun oynadığım oyun 4 - 5 kez kapandı. Once sorun oyundadır diye duşundum ancak oyle değildi. Oyun acıkken sistemim tam 3 kez tamamen dondu - kilitlendi. Aşırı ısınmadan kaynaklı olabileceğini duşunerek, Omen Gaming Hub arayuzunden fanları maksimum seviyeye cıkardım. Tam sorun cozuldu derken bu sabah bir mavi ekran aldım: "MEMORY_MANAGEMENT".
16 GB + 8 GB
kombinasyonunun (normal şartlarda sorun olmamalı) ve farklı markaların sorun cıkarabileceğini duşunerek aynı model bir bellek daha "Crucial 16 GB 4800MHz CL40" satın aldım.
Cihazıma montajı yaptıktan sonra sistem normal bir şekilde acıldı. Hemen ardından Memtest86 testi yaptım ve sonuc yine şaşırtmadı:

"Memory" bolumune dikkat edin. 32 GB olduğunu gorebilirsiniz.
Test devam ederken anlık bir ekran kararması oldu (1 karelik). Ardından Memtest86 tamamen dondu - kilitlendi. Bu durum, az once anlattığım "sistem kilitlenmesi" durumunda da olmuştu. Potansiyel olarak 2. belleğin de bozuk olabileceğini duşundum. Belleği bugun iade edip, başka bir mağazadan yine aynı urunden satın aldım "Crucial 16 GB 4800MHz CL40". mağaza calışanlarından rica ettim ve urunu satın almadan deneme yapmak istedim:

Cihaz prize bağlı değildi ve herhangi bir hata vermedi! Bu sefer kesin başardım? Hayır.

Gelelim ozete. 4 gun, 4 bellek değişimi ve testi sonrasında bellekler hatalarla dolu. Sistem kararlı calışmıyor.

uyarı!
Cihazımın modeli "16 D1015NT". Crucial web sitesinde uyumlu bellek listesini ararken bu modeli bulamadım. Bu modele en yakın "16 D1014NT" vardı. Bu model ve coğu "16" model icin onerilen bellek bu:

Ancak Intel i5-12500H işlemci icin şunu soyluyor:

Kime inanalım, ne yapalım?

Ek guncelleme:
Dun servisle goruşurken 32 GB RAM versiyonlu "D1048NT" modelinin tam RAM bilgisini istedim. Bana yarın (bugun) donuş yapacaklarını soylediler; yapmadılar. Bugun tekrar arayıp bilgi almak istedim. Durumu detaylıca tekrar aktardım. Goruştuğum arkadaş cok yardımcı olmaya calıştı ancak seri numarası olmadan tam bir bilgiye erişemeyeceğinden bahsetti.
Kuvvetle muhtemel yine Samsung markasının RAM'leri yer alıyor. Eğer kullanan varsa CPU-Z ile bana bilgileri iletsin ve gerekli testleri yapayım.

Teşekkurler.