Selamlar...

İlk olarak merak ettiğim şey şudur ki: Chipset Driver, işlemcilerin clock speedlerini, yuke gore performanslarını haliyle genel olarak, cekirdeklerin/işlemcinin sıcaklıklarını etkiler mi?

Termal macunlarını ve termal padlerini yeni tazelediğim cihazım ile bir CPU stress test (CPU'yu %100e kitleyerek ve başlangıc olarak CPU saat hızlarını maksimum değerlere yukselterek) yaptım ve sonucları gormek istedim. Baktığımda durum şoyleydi:
Eski halinden daha iyi performans gosteriyordu cihaz (macunun ve padlerin duzgun uygulandığından emin olabiliriz.), Fakat şoyle bir sorun olduğunu gordum bir muddet sonra CPU %100 yuk altında olmasına rağmen saat hızlarının yavaş yavaş duşmeye başladığını gozlemledim (işlemcimin dayanım sıcaklığı 100 santigrattır, "thermal throttling" olayı ortalama 88-92 derecelerde başladı.).
Haliyle farkettim bir thermal throttling olayının olduğunu bu sure zarfında. Benim bir diğer merak ettiğim konu da şudur: Gaming Laptop'larda alışılageldik bir durum mudur bu?

Ayrıca GPU stress testi de uyguladım cihaza, bu kısım cok sıkıntılı değil idi. Dayanım sıcaklığı 98 santigrat olan 980M ne yaptıysam maksimum 88 dereceye ulaştı, hicbir zaman %98-100'den aşağıya inmedi (belki de duşunduklerinizden, deneyim edindiklerinizden yuksek değerlerdir fakat bu sonucta workstation veya server değil, 7/24 %100 yuk altında kullanılmayacak. Ayrıca saatlerce %100 yuk altında kullansam bile GPU'nun kendi kendine bir kısıtlama getirme gereksinimi gormediğini gozlemledim, bu kısımda bir sıkıntı yok.).

Cihaz:
İşlemci Mimarisi6.Nesil SkylakeİşlemciIntel® Skylake Core™ i7-6700HQ 4C/8T; 6MB L3; 8GT/s; 2.6GHz > 3.5GHz; 45W; 14nmChipsetIntel® HM170 Express ChipsetEkran Kartı Belleği8GBEkran Kartı Bellek Veri Yolu256-BitEkran Kartı8GB GDDR5 nVIDIA® GeForce® GTX980M 256-Bit DX12Ekran17.3" Full HD 1920x1080 IPS Mat LED EkranBellek16GB (2x8GB) DDR4L 1.2V 2133MHz SODIMM [TBODY] [/TBODY]

Soğutucu olarak, "Cooler Master NotePal U3 Plus" kullanmaktayım ve soğutucunun 3 fanlarından ikisi GPU'yu hali hazırda soğutan iki fan boşluğunda, bir tanesi aynı şekilde CPU'yu soğutmakta olan tek fan boşluğunda hava girişine takviye etmekteler.

Termal urunler: Arctic Silver 5, Arctic Thermal Padler (6.0 W/mK termal iletkenlik)

Toparlamak gerekirse,
BIOS, Nvidia/Geforce, Intel HD Graphics gibi suruculerin ve firmware'ların dışında sıkıntımı giderebilecek, azaltabilecek veya sıkıntıya sebebiyet veren bir surucu var mıdır?
Bu raddeden sonra işlemciyi %100 yuk altında, maksimum saat hızlarında bile, maksimum 85 derece civarında tutabilmek icin yapılabilecek tek şey daha iyi bir soğutma gucu mudur?
Veya olması gereken zaten bu mudur, bir laptop maksimum gucunde, kendisini kısıtlayarak mı calışır/calışabilmektedir?
Boyutları birebir uyacak şekilde daha kuvvetli bir fan ile değiştirsem cihazın icindeki fanı faydası dokunur mu veya mumkun mudur boyle bir şey (bir cok sefer laptop fanlarının satıldığını gormuştum.)?
Şimdiden vakit ayırıp, okuduğunuz, yardım etmeye calıştığınız icin teşekkurler.

Yetkili arkadaş başlığı Thermal Throttling "Sorunu" olarak değiştirmiş fakat yanlış anlaşılmasın thermal throttling bir sorun değildir ayrıca benim de bir alıp veremediğim yok thermal throttling ile. Konu başka, ben thermal throttlingi kapatmaya vs. calışmıyorum burada. Yanlış algı oluşmasın, duzeltirseniz sevinirim.