Genellikle kafaya alınan darbe sonucu gelişen uzun sureli bilincsizlik durumuna denir. Peki komada olan hastaya ilk mudahale nasıl olmalıdır? Bilinc kaybının en ileri durumu komadır. Sozlu uyaranlara ek olarak, komadaki kişi ağrılı uyarılara da cevap vermez. Kolunun kuvvetli bir şeklide cimdiklenmesine, hatta cildine batırılacak bir iğneye hicbir tepki vermez. Beyin hucreleri canlılığını hala koruyor olmakla beraber, hicbir uyarıya cevap cıkartamayacak olcude sıkıntıdadır.
Koma NedenleriAğır kafa darbeleri (kafada darbe izleri, nedensiz puskurur tarz kusma)Beyin kanamaları ve inme (cebinden tansiyon ilacı cıkabilir, yuz ve vucut simetrisi bozuktur)Beyin tumorleri (duzensiz, şiddetli baş ağrıları ve ceşitli belirtiler)Beyin zarının iltihabi hastalıkları (yuksek ateş, ciltte dokuntuler)İlac zehirlenmesi (etrafta boş ilac şişesi ya da enjektor, kusmukta ilac)Aşırı alkol alımı (nefesinde alkol kokusu)Karaciğer yetmezliği (ince, bitkin bir vucut, bazen şişmiş bir karın)Ure birikimi (cilt renginde değişiklik, zihinsel sorunlar, halsizlik)Şeker hastalığı (nefesi meyve kokar, kalp hızlı, cilt kuru ve sıcaktır, karın ağrısı kusma)Komadaki Kazazedenin Ozellikleri:Yardım isteyemez, kolayca zarar gorebilir.Dikkatli incelenmezse olduğu sanılabilir.Solunum ve dolaşımın bozulma riski vardır.Soluk yolu her an tıkanabilir.Her an kusabilir.Goz kapağı refleksi bozulmuştur.Oğurme ve oksuruk refleksi calışmayabilir.Komadaki kazazedeye mudahale ABC ile başlar. Solunum ve dolaşım normal ise koma pozisyonunda (yan guvenli pozisyon) tutulur ve nakledilir. Nedene uygun mudahalelerle yaşamı kurtulup, zaman icinde tamamen normale de donebilir.
Ankara Tabip Odası İlkyardım Eğitimi Komisyonu İlkyardım Eğitimi Kursu Ders Notlarından Alınmıştır.