
Otoyollarda 130 kilometre saat olarak belirlenen hız sınırını aşan suruculerin gorme oranının duştuğu ve daha yuksek hızlarda da “hız koru” olduğu bildirildi. Arac kullanırken gorme acısıyla hız arasındaki ters orantı, 30 kilometre saat hızda 104 derece iken 130 kilometreyi gecince 30 dereceye kadar duşuruyor. Hız korluğu etkisindeki suruculer hızlarını 30 kilometre daha az algılıyor ve transit yolların şehir icinden gecen, yayaların yoğun olduğu kısımlarda buyuk risk oluşturuyor.
Konya Emniyet Mudurluğu ve konuyla ilgili uzmanlardan derlenen bilgilere gore, goz, objeleri gormek icin en az saniyenin sekizde biri gibi kısa bir sureye ihtiyac duyuyor, bu sureyi aşan zamanlarda goz gorme yeteneğini kaybediyor. Karşılıklı giden iki jet pilotunun birbirlerini gectikten sonra fark edebildiğini ifade eden uzmanlar, trafikte de belirlenen hız sınırlarının fiziksel ve bilimsel veriler dikkate alınarak belirlendiğine dikkati cekiyor.
Artan hızla birlikte suruculerin yol cevresindeki nesneleri ve olayları tam olarak algılayamaması olarak tanımlanan “hız korluğu”, hız arttıkca surucuyu daha cok etkiliyor ve hız korluğu etkisindeki suruculer hızlarını 30 kilometre daha az algılıyor. Arac kullanırken gorme acısıyla hız arasındaki ters orantı, 30 kilometre saat hızda 104 derece iken, 130 kilometrede 30 dereceye kadar duşuruyor. Hız arttıkca bu acı da azalıyor. Sonucta yol cevresinde bulunan nesneleri gormek oldukca gucleşiyor. Hız, traktor, kopek, vahşi hayvan gibi yola aniden cıkabilecek nesnelerin yanı sıra heyelan bolgelerinde yola yuvarlanacak taşları fark etmeyi gucleştiriyor ve gorme oranını buyuk olcude duşuruyor.
Hız korluğu etkisi altındaki suruculer cevre yolu uzerinde bulunan yaya hareketinin yoğun olduğu yerleşim yerlerinden gecerken de buyuk tehlike oluşturuyor. Bu nedenle transit yolların şehir gecişlerinde 50 kilometre hızın uzerine cıkılmaması gerekiyor. “Korunmasız yol kullanıcısı” olarak tanımlanan ve trafikte her zaman yuksek risk altında bulunan yayalar uzerinde yapılan araştırmalar, 32 kilometre hızla carpılan yayaların yuzde 5 ’inin yaşamını yitirdiği, buna karşın saatte 64 kilometre hızla meydana gelen kazalarda bu oranın yuzde 85 ’e cıktığını ortaya koyuyor.
Olum Riski De ArtıyorMeydana gelen trafik kazalarında onemli bir paya sahip olan aşırı hız kaza anında arac icindekilerin olme riskini de artırıyor. Araştırmalar, 80 kilometre hızda giden bir aracın kaza yapması durumunda aractaki yolcuların olme olasılığının, 30 kilometre hız yapan aractakilere gore 20 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.
Uzmanlar, suruculerin butun bu verilerin ortaya koyduğu gercekleri goz onune alarak daha dikkatli olmasını isterken, şehir ici ve şehirlerarası yollarda uygulanan hız sınırlarına uyarak yollarını bekleyen sevdiklerine sağlıklı şekilde ulaşabileceklerini anımsatıyorlar.