Tatlıların acıldığı, bol bol şeker ikramlarının yapıldığı Ramazan bayramı, diğer bir adıyla şeker bayramı, astımlılar icin alevlenme, hastalanma bayramı olmasın. Astımın beslenme ile ilişkisine değinen Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak sağlıklı bir bayram icin onerilerde bulunuyor.
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabakbayramda cok fazla tatlı tuketmenin ve bayram ziyaretlerindeki mekan değişiklilerinin astım hastaları icin buyuk bir tehlike olduğuna dikkat cekiyor, şeker bayramının acil serviste sonlanmaması icin astımlıları ve ailelerini uyarıyor. Prof. Dr. Tabak, astım ataklarının bayramlarda arttığını, bayramın sonlarına doğru oksuruk, hırıltı ve nefes darlığı şikÂyetleri ile hastaların acil servislere başvurduğunu belirtiyor. Bircok astımlı cocuğun normal şartlar altında doktor gozetiminde tedavisi ve takibi suruyorken, diğer yandan bayramda yaşanan alevlenmenin başlıca sebebinin kotu beslenme olduğuna dikkat cekiyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak, ozellikle cocuklar icin bayramın cikolata ve şeker anlamına geldiğini, normalde daha az tuketilen kızartma, cips, kola gibi gıdaların bu donem daha fazla tuketilmeye başlandığını belirtiyor. Astımlı cocukların %80inde astım ve reflu birlikteliğinin beslenme ile doğrudan ilişkisi olduğunu soyluyor. Astımlıların coğunun reflunun farkında bile olmadığına değinerek, tuketilen, kakaolu gıdalar, kahve, kola gibi kafein iceren yiyeceklerin mide asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine sebep olduğuna değiniyor. Dr. Tabak, yiyeceklerin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kacmasıyla akciğerlerde astımın tetikleyicisi olduğunu belirtiyor. Bayramlarda cocukların beslenmesi uzerindeki kontrolun ortadan kalktığını, doğal olarak da reflunun tetiklediği astım ataklarının oluştuğunu vurguluyor.
Bayram Ziyaretlerindeki Ortam Değişikliğinin Onemi
Prof. Dr. Yonca Tabak, bayram ziyaretleri ile ortam değişikliği yaşayan astımlı kişilerin ataklarının tetiklendiğini belirtiyor. Alerjik astımlı hastaların coğunun evinden kaldırılan, ancak ziyaret edilen mekÂnlarda bulunan halıların, oluşturduğu tozların etkisiyle astım alevlenmesinin oluştuğunu vurguluyor. Misafir olarak gidilen evlerde sigara yasağının da sıklıkla delindiğine dikkat cekerek, ayrı bir odada sigara icilmesinin zararlı olmayacağına inanan anne ve babaların kurallarda yaptıkları bu gevşemenin bedelini coğunlukla bayramı acil serviste gecirerek odeyebildiklerini vurguluyor.
Prof. Dr. Tabak; astımın kontrolu icin uyulması gereken tum kuralların bayramlarda da gecerli olması gerektiğinin onemine değinerek, sigaralı ortamlardan ve cikolatadan uzak durulmasını, gec saatte yemek yenmemesini, yemek yedikten kısa bir sure sonra yatılmamasını tavsiye ediyor. Mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartmalar ve cips gibi gıdaların da kontrollu tuketilmesi gerektiğinin altını ciziyor.
Alerji Uzmanı
Prof. Dr. Yonca Tabak