Mamografinin kullanımı ile daha once tedavi şansı cok duşuk olan meme kanseri, gunumuzde birinci evrede yakalanabiliyor ve tedavide başarı oranı yuzde 90’ın uzerinde seyrediyor. Meme kanseri ile mucadelede mamografi en buyuk guc!
Tum dunyada meme kanseri gorulme oranları artarken, olum oranlarında ise aksine azalma soz konusu. Memedeki kanser ya da kanser dışı nedenlere bağlı olarak ortaya cıkan şişliklerin erken donemde teşhis edilmesinde mamografi onemli rol oynuyor. Oyle ki kendi kendine ya da bir hekimin muayenesinde ele gelebilecek buyukluğu ulaşmamış kitlelerin saptanmasında da mamografi etkin bir yontemdir.
Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Hamdi Kocer, mamografinin gerektiğinde her yaştan kadına guvenle uygulanabildiğini belirtiyor ve ekliyor: “Memede aydınlatılması gereken şupheli bir durum varsa, hem ultrasonografi hem mamografi yapılabilir. Ancak genc yaşlarda meme dokusu cok yoğun olduğundan mamografinin yerine, ultrasonografi daha kolay uygulanır.”
Yaş ilerledikce kanser gorulme riski artarken, beraberinde kanserin de mamografi ile teşhis edilme şansı artıyor. Bu nedenle ileri yaşlarda cekilen mamografiler meme hakkında daha cok bilgi veriyor.
Mamografi tarama veya tanı amaclı yapılıyor. Tarama amaclı mamografiler, hic yakınması olmayan kadınlara topluca yapılan incelemeler olarak adlandırılıyor. Bu incelemelerin ucreti de bir sağlık kuruluşu, kamu veya sivil toplum orgutu tarafından karşılanıyor. Herhangi bir yakınma veya kaygı ile kendiniz doktora başvurduğunuzda, muayeneden sonra sadece ultrasonografi ile yeterli bilgiye ulaşabiliyorsa bununla yetinilebilinir. Tanısal amaclı mamografi de cekilmesi gerekiyorsa, bu noktada tanısal amaclı tetkik her yaştaki kadına yapılabiliyor. Ancak unutmamak gerekir, 35-40 yaşından onceki mamografiler sınırlı olcude bilgi veriyor. Kocer, “Herhangi bir meme yakınması olan bir kadın bana başvurduğunda; muayenesine, ailesel risklerine, kişisel risklerine ve memenin yoğunluğuna bağlı olarak 35-40 yaş aralığında ilk mamografisini cektiriyorum. Ozel takip gerektiren bir patolojisi yoksa 40 yaştan sonra duzenli takibe başlamasını oneriyorum.” diyor.
Rutinde 40 yaşın uzerinde her yıl ya da 2 yılda bir mamografi ve ultrasonografi cekilmesi oneriliyor. Unutmayın; duzenli kontrol, meme kanserinin tedavi edilebilir bir evrede yakalanma şansını artırıyor.