Fortum nedir ne icin kullanılır, Fortum nasıl kullanılır, Fortum ’in saklanması, Fortum ’i kullanmadan once dikkat edilmesi gerekenler, Fortum'in olası yan etkiler nelerdir. Flakon IM/IV, IVSeftazidim pentahidrat
Ambalaj: 0.5 g IM/IV x 1 Flakon ve 5mL’lik eritici Ampul
: : 1 g IM/IV 1 Flakon ve 10 mL’lik eritici Ampul
: : 2 g IV 1 Flakon ve 10 mL’lik eritici ampul.
Endikasyon: Septisemi,bakteriyemi, peritonit, menenjit olgularında bağışıklığı bastırılmış hastaların maruz kaldığı enfeksiyonlarda ve yoğun bakım altında olanhastalardaki enfeksiyonlarda (enfekte yanıklar gibi), pnomoni,bronkopnomoni, enfekte plorezi, ampiyem, akciğer apsesi, enfektebronşiyektazi, bronşit ve kistik fibrozisli hastalardaki akciğerenfeksiyonlarında, orta kulak iltihabı, habis dış kulak iltihapları,mastoidit, sinuzit ve diğer şiddetli KBB enfeksiyonları, akut ve kronik pyelonefrit, piyelit, prostatit, sistit, uretrit, renal abse,mesane ve bobrek taşları ile ilişkili enfeksiyonlar, erizipel, apseler,selulitler, enfekte yanıklar ve yaralar, mastit, deri ulserleri,kolanjit, kolesistit, safra kesesi ampiyemi, karın ici apsesi, peritonit,divertikulit, enterokolit, doğum sonrası ve pelvisin iltihabi durumlar, osteoid, osteomiyelit, septik artrit, enfekte bursit, hemove periton diyaliz ile birlikte oluşan enfeksiyonlar ve ayakta devamlı periton diyaliz, kontaminasyon olasılığı olan cerrahi girişimlerde(profilaktik olarak) endikedir..
Kontrendikasyon: Sefalosporin Antibiyotikler Ne aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
Uyarılar: Seftazidim verilmeden once, hastanın gecmişindepenisilinler ve sefalosporinlere karşı aşırı duyarlılık olup olmadığı dikkatle soruşturulmalı, duyarlılığı olan kişilerde dikkatle kullanılmalı,alerjik reaksiyonlar gorulurse ilac hemen kesilmelidir. Seftazidim Bobrek yoluyla elimine edildiğinden bobrek fonksiyonunun bozukluk derecesine gore dozaj azaltılmalıdır. Gebeliğin ilk aylarında ve kucuk bebeklerde dikkatli kullanılmalıdır. Seftazidim anne sutune duşuk konsantrasyonlarda gecer ve emziren annelerde dikkatli kullanılmalıdır.
Yan Etkileri: Makulopapuler Veya urtikeryal dokuntuler, ateş, kaşıntı ve cok nadir olarak anjiyoodem ve anafilaksi (bronkospazm ve/veya hipotansiyon) diyare, bulantı,kusma, karın ağrısı, cok nadiren ağızda pamukcuk veya kolit, Candidiasis,vaginitis, baş ağrısı, baş donmesi, parestezi ve kotu tat gibi ceşitli yan etkiler gorulebilir.
İlac Etkileşimleri: Kloramfenikol İn vitro olarak seftazidim ve diğer sefalosporinlerle antagonisttir.Seftazidim, aminoglikozid antibiyotiklerle birlikte kullanılabilir,ancak aralarında farmasotik gecimsizlik olduğundan aynı enjektoricinde verilmemeli, aynı Solusyon icinde karıştırılmamalıdır.
Doz Onerisi: Dozaj, enfeksiyonun şiddetine, duyarlılığına,turune, yerine ve hastanın yaşı ve bobrek fonksiyonuna bağlıdır.Yetişkinler: 2 ve 3'e bolunmuş dozlarda IV veya IM enjeksiyon şeklinde gunde 1-6 g’dir. Uriner sistem ve daha az şiddetli enfeksiyonlarda: Her 12 saatte bir 500 mg veya 1 g. Coğu Enfeksiyonlar: Her 8 saatte 1 g veya her 12 saatte bir 2 g. Ozellikle bağışıklığı bastırılmış, notropenili hastalar dahil cok şiddetli enfeksiyonlarda: Her 8 veya 12 saatte 2 g. Psodomonal akciğer enfeksiyonlu fibrokistik yetişkinlerde: 3'e bolunmuş dozlarda 100-150 mg/kg/gun.Normal bobrek fonksiyonlu yetişkinlerde herhangi bir ters etki gorulmeksizin gunde 9 g kullanılmıştır.Bebekler ve cocuklar (2 aydan buyuk): 2 ve 3'e bolunmuş dozlarda 30-100 mg/kg/-gun. Bağışıklığı bastırılmış veya fibrokistik cocuklarda enfeksiyonlarda ve menenjitli cocuklarda 3'e bolunmuş dozlarda gunde 150 mg/kg (maksimum 6 g/gun) verilebilir.Yeni doğanlar (0-2 aylık): 2'ye bolunmuş dozlarda 25-60 mg/kg/gun.