Neupogen nedir ne icin kullanılır, Neupogen nasıl kullanılır, Neupogen ’in saklanması, Neupogen ’i kullanmadan once dikkat edilmesi gerekenler, Neupogen'in olası yan etkiler nelerdir. Enjeksiyona Hazır ŞırıngaFilgrastim (g CSF)
Ambalaj: 30 milyon U/0.5 mLx5 şırınga
: : 48 milyon U/ 0.5 mLx5 şırınga.
Endikasyon: Kronik Miyeloid losemi ve miyelodisplastik belirtiler dışında malign hastalık nedeniyle sitotoksik kemoterapi goren hastalarda febril notropeni oluş sıklığının ve notropeni suresinin azaltılmasındaki myeloablatif tedaviden sonra kemik iliği nakli uygulanan hastalarda notropeni suresinde ve klinik patolojik değişimlerinde endikedir.Filgrastim, miyelosupresif ya da myeloablatif tedavi sonrasında otolog periferik kan progenitor hucrelerin harekete gecirilmesi amacıyla tek başına veya kemik iliği baskılayıcı kemoterapinin ardından PKPH enfuzyonuyla sağlanan hematopoetik iyileşmeyi hızlandırma yonelik uygulamalar icin endikedir. Ağır konjenital notropeni,siklik notropeni veya ciddi ve tekrarlayan enfeksiyon oykusuyle birlikte MNSú0.5x109/l olan idiyopatik notropenili cocuk ve erişkin hastalarda filgrastim uzun sureli olarak verilmesi, notrofil sayısının artırılması ve enfeksiyonlara bağlı olayların sıklık ve suresinin azaltılması amacıyla endikedir.
Kontrendikasyon: Duyarlığıolduğu bilinenlerde kontrendikedir. Sitotoksik kemoterapinin dozunu artırmak amacıyla belirlenmiş doz şemaları dışında kullanılmamalıdır.Anormal sitogenetik bulguları ve ağır konjenital notropeni(Kostman sendromu) olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar: Duyarlı kişilerde aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişebilir.Ciddi renal veya hepatik işlev bozukluğu olan hastalarda kullanımı onerilmez. Gebelikte ancak, beklenen terapotik yarar fetusun karşılaşabileceği riski maruz gosterildiği takdirde kullanılmalıdır.Anne sutune gecip gecmediği bilinmediğinden, emziren kadınlara onerilmez.
Yan Etkileri: Kas ve iskelet sisteminden kaynaklanan ağrılar, uriner sorunlar (daha cok hafif yada orta şiddette dizuri), kan basıncında gecici duşuşler, baş ağrısı,diyare, hepatomegali, alopesi, osteoporoz ve deri kızarıklıkları gorulebilir.
İlac Etkileşimleri: Hızla bo-lunen myeloid hucrelerin miyelosupresif sitotoksik kemoterapiye olan duyarlılığı goz onune alındığında, filgrastim, sitotoksik kemoterapiden 24 saat onceyle 24 saat sonrası arasındaki surede kullanılmaması onerilir. Salon Cozeltileriyle seyreltilme nedir.
Doz Onerisi: Onerilen doz 0.5 MU (5µg)/kg/gun ile 1.0 MU (10µg)/kg/gun arasındadır.Neupogen, 20 mL %5lik glikoz solusyonu icinde seyreltilmelidir.Neupogenin ilk dozu; sitotoksik kemoterapi den sonra 24 saatten once verilmemelidir, kemik iliği infuzyonundan sonra ise 24 saat icinde uygulanmalıdır.