Siprogut nedir ne icin kullanılır, Siprogut nasıl kullanılır, Siprogut ’in saklanması, Siprogut ’i kullanmadan once dikkat edilmesi gerekenler, Siprogut'in olası yan etkiler nelerdir. Goz DamlasıSiprofloksasin
Ambalaj: %0.3x 5 mL’lik, damlalıklı plastik şişe.
Endikasyon: Duyarlıbakterilerin neden olduğu konjunktivitte endikedir.
Kontrendikasyon: Siprofloksasin ve diğer kinolonlara aşırı duyarlılıkta kontrendikedir.
Uyarılar: Sistemik kinolon kullanan aşırı duyarlılık olduğu bilinen olgulardan ancak tıbbi gozetim altında kullanılmalıdır.Gebelerde, ancak tıbbi zorunluluk olduğu durumlarda, yarar/risk oranı goz onune alınarak kullanılmalıdır. Emziren annelere verildiğinde gerekli onlemler alınmalıdır.
Yan Etkileri: En sık bildirilen advers etkiler lokal yanıklar ve rahatsızlık hissi dir. Kapak marjini kabarması, kristaller/pullar,yabancı cisim hissi, kaşıntı, konjunktival hiperemi ve uygulamanın ardından kotu tat gorulebilir. Kornea beneklenmesi, keratitis/keratopati,alerjik reaksiyonlar, kapak odemi, yaşarma, fotofobi, bulantı ve gorme alanının azalması gibi etkiler de nadiren gorulebilir.
Doz Onerisi: Kornea Ulserlerinde: 15 dakika ara ile 2 damla ilk 6 saat. 30 dakika ara ile 2 damla ilk gun (6 saatten sonra).30 dakika ara ile 2 damla ikinci gun. 4 saat ara ile 2 damla ucuncu gunden 14. gune kadar. 14. gunden sonra korneada epitelizasyon gorulmez ise tedaviye epitelizasyon goruşene dek devam edilir.Bakteriyel konjonktivitte: 2 saat arayla 1-2 damla ilk iki gun. 4 saat ara ile 1-2 damla beş gun (ilk iki gunden sonra).
Kulak Damlası
Siprofloksasin
Ambalaj: 3 mg/mLx5 mL’lik, damlalıklı plastik şişe.
Endikasyon: Etki Spektrumuna giren mikroorganizmaların yol actığı kronik otitis medianın akut fazında, kronik purulan otitis media ve akut bakteriyel otitis eksterna tedavisinde endikedir.
Kontrendikasyon: Siprofloksasine Karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. Ayrıca diğer kinolonlara hipersensitivite gosterenlerde kontrendikedir.
Uyarılar: Sistemik kinolon kullanımına bağlı nadir olarak ilk dozdan sonra fatal hipersensitivite reaksiyonları bildirilmiştir. Ancak lokal kullanımda sistemik emilimi cok duşuk olduğundan, bu tur bir reaksiyon oluşması genellikle beklenmez. Ciltte dokuntu veya diğer hipersensitivite reaksiyonları gorulduğunde siprofloksasin tedavisi kesilmelidir. Siprofloksasin kulak damlasının gebelerde kullanımı ile ilgili yeterli klinik calışmalar yoktur.Ancak beklenen yarar olası zarardan daha fazla ise gebelerde kullanılabilir.Topikal uygulanan siprofloksasinin anne sutune gecip gecmediği konusunda bilinen bir calışma henuz yoktur. Ancak sistemik olarak kullanılan siprofloksasinin anne sutune gectiği bilinmektedir. Gerektiğinde izlenerek emzirenlerde kullanılabilir.
İlac Etkileşimleri: Bazı Kinolonların sistemik yoldan uygulanması teofilinin plazma konsantrasyonunu yukseltir, kafein metabolizması ile etkileşir, oral antikoagulanların ve varfarinin etkisini arttırır, siklosporin alan hastalarda gecici olarak serum kreatinin yukselmesine neden olur.
Doz Onerisi: Kronik otitis medianın akut fazında ve kronik purulan otitis mediada gunde 3 kez 4 damla 10 gun sure ile kullanılır. Akut bakteriyel otitis eksternada ise gunde iki kez 3 damla 7 gun sureyle kullanılır. Uygulama Sırasında oluşabilecek baş donmesini engellemek icin,Siprogut Kulak Damlası Damlatmadan Once şişe avuc icinde bir sure ısıtılmalıdır. Damlatılacak kulak yukarıda olacak şekilde baş eğilmeli ve uygulamadan sonra, ilacın kulağa penetrasyon sağlamak icin 30-60 saniye sureyle aynı pozisyonda kalınmalıdır.