Tantum nedir ne icin kullanılır, Tantum nasıl kullanılır, Tantum ’in saklanması, Tantum ’i kullanmadan once dikkat edilmesi gerekenler, Tantum'in olası yan etkiler nelerdir. DrajeBenzidamin HC
Ambalaj: 50 mg x 20 draje.
Endikasyon: İltihaplı doku ameliyatları; burkulma, cıkık,ezik, tendinit, bursit, yanık ve benzeri durumlar; diş ve diş etiyle ilgili iltihap ve ameliyatlarda ve plastik cerrahi uygulamalarında;tonsillit, sinuzit gibi enflamasyonlu durumlarda, kulak ve burun ameliyatlarında; uroloji ve jinekolojide iltihaplı durumlar ve ameliyatlarda; solunum yolları hastalıklarında ve venopatilerdeanti enflamatuvar ve analjezik olarak kullanılır.
Kontrendikasyon: Benzidamin Karşı daha onceden oluşmuş aşırı duyarlılık durumlarında kontrendikedir.Gebelerde guvenirliği kanıt olmadığından, kullanılmamalıdır.
Uyarılar: Nonsteroid antienflamatuar ilaclar karaciğer bozukluğu olan kişilerde ancak cok gerekli olduğunda kullanılmalı ve uzun sureli tedavi gorenlerde karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır.
Yan Etkileri: En cok gorulen yan etkiler bulantı, epigastrik basınc ve yanma hissidir. Nonsteroid ilacların yan etkileri yaşlı hastalarda daha sık gorulduğunden, bunlarda en duşuk etkili doz kullanılmalıdır.
İlac Etkileşimleri: Butun nonsteroid antienflamatuvarlar gibi, diğer ilaclarla birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.
Doz Onerisi: Bir kerelik doz 0.7-1 mg/kg’dir. Gunde ortalama 3 kez 1 draje tok karnına alınır. Gerekirse gece yatmadan 2 saat once 1 draje daha alınabilir. Bir kerelik azami doz 2 draje, gunluk maksimum doz 4 drajedir. Tedavi suresi ortalama 7-15 gundur.
Jel
Benzidamin HCL
Ambalaj: %5x50 g’lik tup.
Endikasyon: Ceşitli Nedenlere bağlı (cerrahi, travmatik, fizik vs.) yumuşak doku zedelenmelerine ilişkin lokal odem, inflamasyon ve bununla ilişkili ağrılı durumların(bursit, tendinit, miyalji, lumbago, burkulma, ezik, kas gerilmesi) ve periferik noropatilerin (varikosit, flebit, tromboflebit)tedavisinde kullanılır.
Kontrendikasyon: Benzydamine karşı onceden oluşmuş aşırı duyarlı durumunda kontrendikedir.
Uyarılar: Acık yaraya surulmemelidir. Uzun sure kullanılması duyarlılığa neden olabilir. Gebelerde kullanılmamalıdır.
Yan Etkileri: Ender olarak cilt tahrişine bağlı kaşıntı, eritem veya papulovezikuler reaksiyon go-rulebilir de, bu belirtiler ilac kesilince kaybolur.
Doz Onerisi: Gunde 2-3 kez hastalıklı bolgeye uygulanır.
Gargara
Benzidamin HCl
Ambalaj: 22.5 mg/15 mL x 120 mL’lik ambalaj.
Spray
Benzidamin HCL
Ambalaj: 0.27 mg/doz 30 mL’lik sprey başlıklı şişe.
Endikasyon: Ağız ici lokal olarak uygulandığında aşağıdaki durumlarda endikedir: Ağız ve Diş Eti Hastalıkları: Gingivit, aft, glossit, paradental hastalıklar ve aşırı zorlanmaya bağlı paradentozlarda; yardımcı tedavi olarakdiş cekimi ve tedavilerinde.BoğazHastalıkları: Anjin, farenjit, larenjitve tonsillitte gerekli antibakteriyel tedaviye yardımcı olarak;kemoterapi, radyoterapi ve diğer nedenlerden (orneğin trakeal entubasyon) kaynaklanan ağız boşluğu mukozitlerinde, endikedir.
Kontrendikasyon: Gebelerde ve benzidamin HCl’ye aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.
Yan Etkileri: Bulantı, kusma, ağız kuruluğu ve salya artışı,tat bozukluğu, iştah kaybı, baş donmesi, mide bağırsak bozukluğu,nadiren alerji, uyku bozukluğuyla karşılaşılabilir.
Doz Onerisi: Tantum Verde Gargara: Bir corba kaşığı (15 mL) gargara solusyonu ile 20-30 saniye ağızda calkalama ve/veya gargara yapıldıktan sonra kalan kısım dışarı atılır, yutulmaz. Gereksinimine gore bu işlem genellikle gunde 2-3 kez 3-4 saat arayla tekrarlanır; gereğinde 5kereye cıkabilir. Tedavi suresi, olguya gore ortalama 2-7 gun arasındadır; radyasyon mukozitlerinde tedavi hekim denetiminde 15-20 gun surebilir. 6 yaşından kucuk cocuklarda kullanılması onerilmez.Tantum Verde Spray: Bir Kerede 4 puskurtme, gunde 2-6 kez tekrarlanarak kullanılır. Tedavi suresi ortalama 4-5 gundur.