Tionamid nedir ne icin kullanılır, Tionamidnasıl kullanılır, Tionamid ’in saklanması, Tionamid ’i kullanmadan once dikkat edilmesi gerekenler, Tionamid'in olası yan etkiler nelerdir. DrajeProtionamid
Ambalaj: 250 mgx50 draje.
Endikasyon: Akut ve kronik akciğer tuberkuloz-zu ve ekstrapulmoner tuberkuloz şekillerinde ve nukslerde, diğer antituberkuloz ilaclarla birlikte, primer tedavi ajanlarının etkisiz kaldığı olgularda kullanılır. Diğer anti lepra ajanlarla birlikte lepra tedavisinde de endikedir.
Kontrendikasyon: Gebelik,ilerlemiş karaciğer ve bobrek hastalıkları, periferik noropati optik nevrit, diabetes mellitus ve tic ozon nikotinamid turevlerine alerjisi olanlarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar: Protionamid İle diğer nikotinik asit turevleri,izoniazid, pirazinamid, etionamid ve nikotinik asit arasında capraz alerji gorulebilir. Protionamid gebelikte kullanılmamalıdır.Protionamid tek başına kullanılırsa bu maddeye karşı direnc cabuk gelişir. Her zaman diğer antituberkuloz ilaclarla birlikte kullanılmalıdır.Protionamid tedavisi sırasında noropati oluşumunu onlemek icin gunde 50-100 mg piridoksin verilmelidir. Bu ozellikle izoniazide bağlı neuritis gecirenler icin gecerlidir. Protionamid tedavisi uzun surerse periyodik olarak karaciğer fonksiyon testleri, goz muayenesi norolojik muayene yapılmalıdır.
Yan Etkileri: Anoreksi,bulantı, kusma, diyare, ağızda metalik tat, uyuklama, asteni, depresyon,paresteziler, baş donmesi, gormede bulanıklık, deri kuruluğu,stomatit, akne, alerji, eklem ağrısı, fotosensitivite, nadiren ikter, hepatit ve noropati gorulebilir.
İlac Etkileşimleri: Diğer antituberkuloz ilaclarla birlikte kullanıldığında onların yan etkilerini arttırabilir.Ozellikle sikloserinle go-rulen SSS etkileri artabilir. Bu durumdasikloserin dozu yeniden ayarlanmalıdır. Diagnostik testlerde serum alanin aminotransferaz ve serum aspartat aminotransferaz(SGOT) aktivitelerinde artış olabileceği dikkate alınmalıdır.
Doz Onerisi: Tuberkuloz Tedavisinde: Yetişkinler ve 10 yaşından buyuk cocuklar icin kullanılan doz, bolunmuş dozlar halinde ve oğunlerde alınmak şartıyla 0.5-1 gram (2-4 draje)’dir. Bolunmuş dozlar yerine geceleri tek doz şeklinde de verilir. 10 yaşından kucuk cocuklarda ise gunde 10 mg/kg ile tedaviye başlanır, gerekirse doz 20 mg/kg/-gun’e cıkarılabilir(15 gunluk bir periyotta).Lepra tedavisinde: Tedavi rejimindeki diğer ilaclarla birlikte gunluk 250-375 mg’lik dozlar halinde kullanılır. Tedaviye en az 2 yıl devam edilir.