Herkese merhaba arkadaşlar,
Oncelikle aranıza yeni katıldım. Sistem toplamaya karar verdikten sonra başlamış olduğum, araştırma sonucunda Youtube'da izlediğim bir video sayesinde bu siteyi oğrendim ve biraz inceledikten sonra kayıt oldum. Tekrardan herkese merhabalar.
Konuya gelecek olursam, bilgisayarda oyun oynamayı yaklaşık 10 sene once bırakıp konsola yonelmiştim. Gerek arkadaşlarım olsun, gerek farklı nedenlerden oturu olsun, rahat rahat takılmadan oyun oynayabileceğim bir PC toplamaya karar verdim. Fakat teknolojinin, cok gerisinde kaldığım icin bayağı uzun araştırmaların icinde buldum kendimi. Dediğim gibi teknolojinin cok gerisindeyim o yuzden bazı konularda yardımınızı esirgemezseniz cok sevinirim.
Oncelikle butcem 2500-3000 lira arasında bunu belirtmek istiyorum. Monitor ihtiyacım yok, bilgisayarı televizyonuma bağlamayı duşunuyorum. Gerekirse ileriki zamanlarda monitor alabilirm.
Yapmış olduğum araştırmalar sonucunda kafamda bir taslak oluşturdum ve sistem hakkında yorumlarınızı, tavsiyelerinizi ve birkac konuda da yardımlarınızı bekliyorum.
Not:Oncelikle parca parca secimlerimi ve nedenlerini yazacağım sayfanın aşağı bolumlerine urunlerin toplanmış halini ve fiyatlarınıda koyacağım. Okumak istemeyen olursa direkt olarak girdinin sonuna giderek sistemi değerlendirebilirler.
Anakart:
Anakart olarak ilk başta Asus Z-87 PRO duşunmuştum fakat topladığım sistemin değeri 3500 lirayı bulunca farklı markalarada bakmaya başladım ve MSI'ın gaming serisindeki iki kart arasında kaldım. MSI Z-87 G65 ve MSI Z-87 G45 . Anakarttan beklentim belli bir kalitenin uzerinde olması ve DTS sesi cozebilmesi. Cunku PS3 sistemi ile kullanmakta olduğum Logitech Z-906 Dolby Digital, DTS gibi ses formatlarını cozebilmekte ve bende bu yuzden PC'de film izlemek daha kolay olduğu icin DTS formatını cozen bir anakart almak istiyorum. Eklemek istediğim birşeyde, henuz amator olduğum icin, yakın zamanda overclock yapma gibi bi duşuncemin bulunmaması.
MSI Z-87 G45 incelediğim zaman, bircok ozelliği G65 ile aynı olup, G65 in fazladan 2 tane sata bağlantısı, fazladan birkac yazılım desteği ve overclock kapasitesinin daha yuksek olduğunu oğrendim. Bu yuzden g65 icin fazladan para odemek istemiyorum. Burada onemli olan nokta Z-87 G45 DTS sesi cozuyor mu cozmuyor mu ? Bunun hakkında net bir bilgiye rastlayamadım. Bana gore tam bir f/p urunu ama tabiki istediklerimi karşılıyor mu, almaya değer mi konu hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum.
Bu arada G45'de G65'de Realtek ALC 1150 ses surucusunu kullanıyormuş.
Asus Z87 - PRO fiyatı 569 TL
MSI Z-87 G45 fiyatı 396 TL
MSI Z-87 G65 fiyatı 514 TL
İşlemci:
İşlemci olarak Haswell serisinden Intel Core-i5 4670k almayı duşunuyorum. 4770k fiyat aralığımı gectiği icin ve Orta segmentin f/p urunu 4660k mantıklı geldi bana.
Fiyat: 548 TL
Ekran Kartı:
Ekran kartı konusunda da kafamda bazı sorular var. İlk başta Asus GTX 760 Direct CU II O.C duşunurken, sonradan karar veremeyip bir dolu kartı inceledim. Sanırım secimler konusunda bir cıta daha yukarı cıktık fakat sistemin geneli duşunulduğunde bu sisteme hangi kartın takılması gerektiğini bilemedim. Şuanki oncelikli tercihim SAPPHIRE HD7970 O.C . Bu urun fiyat konusunda Asus GTX 670 den 770 den ucuz olmasına rağmen yakın performans verebiliyor sanırım. Ama bu konuda tam emin değilim.
Tum alternatifleri duşunuce ortaya şu tablo cıkıyor.
Asus GTX 760 Direct CU II O.C--> 829 TL Stokta yok.
Asus GTX 770 Direct CU II O.C--> 1313 TL
SAPPHIRE HD7970 O.C --> 950TL
MSI GTX770 LIGHTNING--> 1262 TL
MSI GTX770 TWIN FROZR--> 1210 TL
Muhtemelen GTX 770, HD7970'den daha ustun bir kart fakat burada f/p duşunursek secim ne olmalı. Eğer GTX 770 e para vereceksek aradaki fark cok mu fazla olacak. Merak ettiğim konu bu.
RAM:
RAM olarak
GSKILL 8GB (2X4GB) RIPJAWSX DDR3 1866MHZ CL9 (F3-14900CL9D-8GBXL)
duşundum. Anakartın desteklediği ramlere bakınca gorduğum ve bircok kişininde memnun olduğunu okuduğum icin secimim bu yonde oldu. 1600mhz ile arasında 20 TL gibi bir fark olduğu icin 1866mhz almayı duşunuyorum.
KASA:
Kasa konusunda iki kasa arasındayım. Şekil olarak Cooler Master HAF 912 Advanced modelini beğendim. Ama işlevsellik olarakta Corsair Carbide 400R arasındayım. Acıkcası HAF 912 Advanced'e daha yakınım sadece şeklinden oturu. İki kasada da 80+ sertifikalı 750 Watt guc sağlayabilen guc kaynağı bulunmakta.
Cooler Master HAF 912 431 TL
Corsair Carbide 400R 424 TL
SSD:
SSD konusunda Kingston 120 GB Hyperx 3D serisi duşunuyorum(Okuma 555 MB/s, Yazma 510 MB/s). Cok araştırdığım bir urun değil fakat yazma okuma hızlarına ve fiyatlara bakarak secim yapınca en mantıklısı bu urun oluyor. Bircok kişi Corsair GT ve GS serisi onermiş, yazma okuma hızları daha duşuk olmasına rağmen neredeyse arada 100 lira fark var, demekki bakılması gereken tekşey okuma ve yazma hızı değil ama fiyat araya girince secimim Kingston olacak gibi duruyor.
HDD:
Burada da ilk başta WD Caviar Black 1TB duşunurken, Seagate Barracuda 1TB'a doğru yoneldim. Aradaki 50-60 liralık fark ile klavye veya mouse almayı duşunuyorum. Zaten butcemin maximumuna cıktım.
Soğutucu:
CM Hyper 212X alacağım sanırım. Cok duşunmeye gerek yok. Overclock yapmayı cok duşunmuyorum. Sistemin kullanım omrune katkısı olacağından ve 3000 liraya yakın para odeyeceğimden oturu konulması gerektiğini duşundum.
Burada merak ettiğim konu, kasa icin fan almam gerekir mi? Eğer gerekiyorsa hangi fanı onerirsiniz.
Sisteme şoyle genel bakacak olursak,
Not: Fiyat kolonlarının sol tarfindaki kolon bugunku fiyatları, sağ kolondaki fiyatlar %25 indirimli fiyat ve en aşağıdaki fiyat ise %30 indirim olursa cıkmış olacak fiyat.
Şimdiden herkese teşekkur ederim. Kusura bakmayın biraz uzun oldu fakat oğrendiklerimin uzerine sizin paylaşımlarınız cok değerli olacaktır. İyi akşamlar.