Burada 2 3 kez ekran kartımın sorunuyla ilgili konu actım. Ben Yeni bir HDD alıp sorun devam ediyorsa garantiye vermeye karar verimişken ben ekran kartındaki sorunu test etmeye şu olayı iyice anlamak icin derinlemesine testler yapmaya devam ettim. Gercekten bu konuya oylesine kafayı takmıştım ki sonunda net bir bicimde gercek hatayı buldum :

İlk olarak sorunu ekran kartını aldığım gunden beri ''kalabalıkta kasıyor'' sansamda asıl sorun tam olarak bu değilmiş. Bircok oyun testi yaptım Shogun 2 Total War, Battlefield kalabalık haritalarda Multiplayer testleri felan derken artık sorunun kesinkes kalabalık sorunu olduğunu sanıyordum ki işin aslı hic dikkat etmediğim bir detayı duşununce aydınlığa cıktı.

Oyunlarda gece olduğu zaman FPS duşuşleri alıyordum, bunu gece modu biraz daha zorlayıcıdır kasar tabi diyordum. Tabi bazen Fps ole bir duşuyorduki bunuda Hard Disk gec yukluyor diye geciştiriyordum. Ama oyunlarda karanlık bolgelerden golgelendirme olan heryerde acayip duşuşler goruyordum ve artık iyiden iyiye Shadow ekran kartını bitiriyor bunu goruyordum. Ama tabi Golgelendirme bildiğim kadarıyla GPU'yu zorlayan ayarlar listesinde başları ceken bir ayar. Ama işin ilginc kısmını en son fark etmemle ip ucları yavaş yavaş birleşiyordu.

Shadow konusunda test yapmak icin bilgisayara yukleyebildiğim kadar orjinal/orjinal olmayan nekadar oyun varsa yukledim.
Ve her oyunda dikkatlice testler yaptım Bencmark Testi olan oyunlarda denemeler yaptım.

İşin ilginc yanı şuydu Golgelendirme tamamen kapanmadıkca Shadow ayarındaki değişiklikler hicbir fayda etmiyordu duşuşler yuksek duzeyde ve aynıydı. Yani ben Shadow'u Low ayarınada alsam hatta bazı oyunlarda Very Low, High/Very High/Ultra'dan hicbir farkı yoktu sadece Shadow'un acık olması oyunlara balta vurması icin yeterli olduğunu gordum.

Gelelim kalabalıkta kasma olayına etraftaki hareketli her nesne yada golge yansıtan ne varsa cevrede nekadar coksa Golgelendirmeleri kasıyor bense bunu kalabalıkta kasıyor sanıyordum halbuki oyundaki botların pedlerin kastığı yokmuş bunuda Battlefield 3 oyununda anladım darmadağın olmuş biyere yansıma golge vurunca FPS 'nin bayağı indiğini gordum.

Need For Speed oyunlarında bu sorun gun yuzu gibi ortaya cıktı adeta :

Most Wanted'da Low ile High arasında hicbir fark olmazken Shadow OFF yani kapatınca FPS yukseliyor ve inişler olmuyordu.
İşin ilginci Shadow Kapalı olsa bile gece karanlıkta yine duşuşler yaşıyor. Koprulerin altı otoparktaki karanlık yerler bu tarz duşuşler yaşamama sebep oluyor.
Shift Oyununda ise 28 - 40 FPS arası oynarken Shadow'u tamamen kapattığımda 45 - 67 FPS arası oynayınca artık herşey meydanda olduğu gozukuyordu.
GTA 4 oyununda Night Shadow ayarı FPS'yi yerden yere vurması Shadow ayarlarının Low ile Very High arasında hicbirşey fark ettirmemesi vs...
Denediğim bircok oyuna bir ornek.

Ozet

Uzun lafın kısası Oyunlarda gece modu, karanlık yerler ve Shadow Detayı ekran kartını gereğinden fazla zorluyor ve ayarın duşuk veya yuksek olması farketmeksizin aynı performans duşuşune sebep oluyor kapatmadıkcada bu duşuş son bulmuyor. Tabi kalabalık yerler yansıma olan yerler kopru tunellerin altı oyunlarda gece modları oyunlardaki karanlık yerler vs... Bu gibi alanlardada aynı FPS duşuşu alıyorum ve oyundaki Stabil oynanış keyfini yok ediyor bu mekanlardaki duşuşler oynanabilirliği buyuk olcude zedeliyor. Her oyundada Shadow Detayı tamamen kapatılamadığı icin bazı oyunları oynamak imkansız hale geliyor.

Sorun artık tam anlamıyla bulunmuştur umarım bu sefer derdimi tam anlamıyla anlatmışımdır.
Bu son konuyu uzunca anlattım cunku cok konu actım bu olayı anlamak icin artık kesinkes netleştiğini soylemek ve size soracağım 3 soruyu yoneltmek icin detaya indim :

1-Ekran kartını alalı 2.5 3 ay oldu ama bu sorun aldığımdan beri var ve ben tam olarak anlamadan vermek istemediğim icin ve sorunu Hard Disk'te veya diğer bileşenlerde sandığım icin bukadar gec vereceğim icin ekran kartının değişme şansı kalmışmıdır ?

2-Fiziksel olarak yani tamirle bu sorun cozulebilir mi ? Bu konuyu nasıl anlatmalıyım nasıl bir not bırakmalıyım ? Power Color Marka Ekran Kartım Vatan Uzerinden vereceğim garantiye siz nasıl bir yol izlerdiniz.

3-Bu sorun garantiden geldikten sonrada duzelmezse ne yapmalıyım ? Ayrıca verdiğim para yuzunden okadar nazik davrandımki benden kaynaklanan bir problem olmadığına adım gibi eminim ve hep guncel tuttum benden sorunun duzelmesi icin para isteme şansları yoktur değil mi ?

Teşekkurler.