Rakipleri tarafından abartılmış olduğu duşunulen Windows işletim sistemi imajı, icerdiği paket uygulamalardan dolayı eleştiriliyor olabilir mi? Microsoft her ne kadar bu olasılık karşısında sessiz kalsa da, Gartner Vista’nın Microsoft’un cıkaracağı en son buyuk surum olduğunu one suruyor.
Araştırma firmasının yıl sonu tahminlerine gore "Monolitik (Tek parca) yazılım konuşlandırmaları devri sona ermek uzere."
Gartner Windows’un 2009 yılında buyuk surumler yerine gitgide artan sayıdaki yukseltimler sunarak ve bir işletim sistemi butunune dahil uygulamalar yerine opsiyonel uygulamalar sunarak daha moduler hale geleceğini soyluyor.
Gartner’ın analizcilerinden Brian Gammage 50 milyon satırdan oluşan bilgisayar kodları ile Vista’nın en ağır Windows surumu konusunda zirve yaptığını soyluyor. "Her yeni surum oncekinden daha ağır hale geliyor."
Ancak Microsoft icin belki de diğerlerinden daha fazla baskı oluşturan problem, yeni surumler arasındaki rotarların gittikce artması. En son işletim sistemi guncellemesi yani Windows XP’nin geliştirilmesi ve piyasaya surulmesi beş yıl almıştı. Gartner’a gore bu sure hem kullanıcılar hem de yazılım devi icin fazlasıyla uzun bir periyot.
Urunlerdeki bu tur gecikmeler daha eski versiyonların daha uzun sure boyunca desteklenmesini gerektiriyor. Analizcilere gore bu gecikmeler ayrıca Linux ve diğerlerinin onlerine de daha buyuk fırsatlar sunuyor.
Bu surecin değişmesi Microsoft’un daha fazla sayıda yukseltimi daha sık yapmasına olanak tanıyacak.
Şu anki bilgisayar sistemleri bir BIOS ve işletim sistemini barındırırken, gelecekte bunlar arasına bir işletim sistemi aracılığıyla Windows icin cok buyuk oranda modulerlik sağlayan yeni bir sanallaştırma katmanı eklenecek.
Gartner’dan Leslie Fiering, Micrososft’un yeni bir guncelleme yayınlaması yıllar surebilecekken niye senelik pahalı servis anlaşmaları imzalamaları gerektiği konusunda endişeleri olan pek cok kurumun bu yeni surec sayesinde endişelerinden arınabileceklerini belirtti.
Ve Gammage’a gore gunumuzde yeni bir Windows surumu yayınlandığında donanım artık yukseltilmiyor, dolayısıyla da Windows işletmeler icin bir fayda olmaktan cıkıp bir kulfet halini alıyor.
Şu anki Windows’un negatif yonlerinden bir diğeri ise, rakiplerinin haksız rekabet şikayetleri ile yasal sorunları da beraberinde getiren paketli bir dizi yazılımı da ihtiva etmesi.
Bu paket yazılımlar uzerine guven kaybı yaşaması, Microsoft’u hızla sunduğu uygulamalar icin bir uyelik modeli geliştirmeye ve Google gibi on-line rakipleri ile rekabetin dozunu arttırmaya itiyor.
Uygulamalar kullanıcılar icin, Gammage’ın kullanıcılara "algıda secicilik" vermek olarak adlandırdığı bir modelle yani işletim sistemine monte edilebilen opsiyonel yapı blokları halinde sunulacak.
Fiering, Windows’un olası monte edilebilir uygulamalarından birisinin anti-virus ayarlarını idare edebileceğini one suruyor.
Microsoft her ne kadar Windows’un bir sonraki versiyonunda da eski surum ve guncelleme modeliyle yoluna devam edebilir gibi gozukse de, Vista’da yaşanan rotarlar bize oyle olmayacağını duşunduruyor.
"Aklı başında olan kim kendisine bunu tekrar yapar ki?"
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Donanım ve Bilgisayar
- İnternet Servis Sağlayıcıları
- Vista Windows’un Son Surumu Mu?