Bilgisayarınızda casus yazılım var mı?

Bu sorunun cevabı benim icin "evet"di. Zira artık yoklar. Bundan dolayı da casus yazılımlar hakkında kısa bir araştırma yaptım ve bilgilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum...

Zira bugun bilgisayar icin zararlı olanlar sadece virusler değil, spyware(casus yazılım), adware(reklam pencereleri), Trojan(Truva atı), keylogger(klavye gunlukcusu) gibi programlar da bir hayli zararlılar.

Bu tip programların zararları şoyle sıralanabilir:

- İnternetin bağlantı ve dolayısıyla download hızını duşurur.
- Arka planda calıştıklarından bilgisayarınızın hızını duşurur.
- Kişisel bilgilerinizi calarak, dışarıya bilgi gonderir(spyware'lerin marifeti)
- Reklam(adware'lerin marifeti)yukler, bilgisayarınızın acılış sayfasını değiştirir...

Adware ve spyware'ler bilgisayarınıza genelde iki şekilde kurulur: İlki, bilgisayarınıza faydalı olacağını soyleyen bir link cıkararak(mesela onerdiği herhangi bir antivirus programı gibi), sizi kandırır. Orneğin bilgisayarınıza spyware kurmak isteyen bir link sitesi, Windows dialog kutusuyla karşısınıza cıkar ve sizin "Tamam" yada "İptal" tuşuna bastığınız anda, PC'nize kurulur. Veya boş bir pencereye sahte bir başlık koyarak sizin bunu kapatmanızı sağlayarak da kurulabilir.

İkinci yolu ise, download ettiğiniz ucretsiz bir yazılım(freeware) ile bilgisayarınızda kendi yerini alabilir. Bu yontem genellikle bilgisayarınıza indirdiğiniz paylaşım programları (Kazaa, eDonkey, ICQ File Share ...)nın veya download sitelerinden(orn. download.com vb.)indirdiğiniz programlar yoluyla gercekleşir. Boylelikle zararlar kısmında yazdığım son iki maddedeki eylemleri gercekleştirirler.

Bilgisayarınıza bu tur programların kurulmaması icin alınacak

Onlemler:

- Bilgisayarınıza kurmak istediğiniz ucretsiz yazılımların freeware icermediğinen emin olun. Guvenlik sozleşmesine siz de "guveniyorsanız", "Yes" i tıklayın.
- Adware ve spyware'lerin kurulmasını sağlayan pop-up (aniden beliren pencereleri) onlemek icin bunu onleyici programlar kurun. Bu programların birisi Google Toolbar, diğeri MSN Toolbar olmakla beraber, bunların da virus icerebilen turleri olduğunu unutmayın.
- Antivirus program kullanın ve bunu mutlaka guncelleyin. Bu programların "Otomatik Koruma" ozelliğinden faydalanın.
- Alternatif bir browser(firefox, opera vb.) kullanmayı deneyin.