Milli Eğitim Bakanlığı, “Kazak modeli”ni incelemeye aldı. Bakan Nabi Avcı’nın talimatıyla incelenen Kazakistan’ın eğitim sisteminde geciş sınavlarında “acık uclu” sorular soruluyor ve kod kelimeler belirleniyor. Oğrenciler 4 dersten sınava giriyor ve girdikleri bir dersin sınavı sectikleri ders ile ilgili oluyor. Geciş sisteminde oğrencinin dersleri dışında ders dışı etkinlikleri de etkili oluyor.

Edinilen bilgiye gore Bakanlık son olarak Kazak sistemini incelemeye alırken, cocukların sadece merkezi sınav değil, 4 yıllık ders dışı performanslarının da liseye ve universiteye gecişte etkili olması kararlaştırıldı.

Her oğrenciye dosya

Her oğrenciye “dosya” acılması uzerinde durulurken, derslerden aldıkları notların yanı sıra ders dışı her turlu sosyal etkinlik yarışma ve başarılar da bu dosyaya eklenecek. Oğrencilerin gittikleri tiyatro, sinema, konser dahi bu dosyada yer alacak.

Yeni model belirleyecek

MEB, “Kazak Modeli”ni Turkiye’nin nufus, oğrenci sayısı, bolgesel eğitim farkları ve eğitim yapısı gibi faktorleri dikkate alarak birebir uygulamayacak ancak testin yanında acık uclu soru, oğrenci dosyası, her yıl okul tarafından genel kurallara gore sınav yapılmasını dikkate alarak yeni bir model belirleyecek.

Ev odevleri artık değerlendirme dışı

Bakanlık, bu sisteme anne ve babaların mudahale etmemesi icin ‘el becerileri’ni dikkate almayacak. Oğrencilere evde yapması icin verilen ‘performans odevleri’ni velilerin yapma ihtimaline karşın bu odevler sınava etkili olmayacak ve dosyaya işlenmeyecek. Bu odevler oğrencinin kendini geliştirmesi icin verilecek.

Universite icin ilk sınav 9. sınıfta

- Kazakistan’da 9. sınıfın sonunda girilen merkezi sınav oğrencinin aldığı eğitimi kanıtlaması icin yapılıyor. Oğrenci 9 yıldan sonra isterse yuksekokula gidebiliyor ancak universiteye giremiyor. Universite icin 10. ve 11. sınıfın okunması gerekiyor. Bu sınıflara gecişte de acık uclu yapılan merkezi sınav devreye giriyor.

Secmeli dersten sınav yapılıyor

- Merkezi devlet sınavı ise “acık uclu” sorulardan oluşuyor ve 4 dersten yapılıyor; Matematik, Kazakca ya da Rusca, Secmeli ders ile sınıf hangi alanı derinleştirerek okuduysa o dersten. Oğrencinin her yıl aldığı puan ile genel sınavdaki başarı puanı ile 10. ve 11. sınıfa gecebiliyor. Sınıf gecme de genel sınav da yazılı yapılıyor.

Her okunan ders icin sınav yok

- Oğrenciler Matematik ve Kazakca’dan sınava giriyor. 9 yıllık eğitimi boyunca en fazla aldığı alan ile ilgili sınava giriyor. Orneğin oğrenci fizik, kimya biyoloji ya da felsefe gibi bir alana girdiyse bu derslerden birisiyle ilgili sınava giriyor. Ayrıca istedikleri ve eğitimini gordukleri bir secmeli dersten de soru sorulabiliyor.

İşte Kazak eğitim sistemi

- Oğrenciler universiteye girmeden once 11 yıllık eğitim almak zorunda. İlk 9 yılı mecburi. Universiteye gitmek isteyenler 10 ve 11. sınıfı okumak zorunda. Ortaokul 9. sınıfın sonunda bitiyor.

- Oğrenciler, birinci sınıf haric her bir sınıf sonunda, aldıkları derslerden okullarının hazırladığı sınava tabi tutuluyor. Yıl icinde aldığı performans puanları ve sınav sonucuna gore gore oğrenci 1 ila 5 arasında puan alıyor. Oğrenci; 3, 4 ve 5 puan alırsa ust sınıfa gecebiliyor. 1 ve 2 alırsa sınıfta kalıyor ve sınıfı yeniden okuyor. Sınavlar acık uclu yapılıyor.

Acık uclu soru tekniği nedir?

Acık uclu sorularda oğrenciye sadece soru veriliyor. Cevap seceneği bulunmuyor, herhangi bir yonlendirici bilgi de verilmiyor. Oğrenciye adayı “konuşturacak” ya da “yorum yaptıracak” sorular soruluyor. Sorular adayın “analiz”, “sentez” ve “değerlendirme” yeteneklerine ulaşmayı hedefliyor. Bazı ornekleri şoyle:

- Acık uclu matematik sorusu: Ayşe pazardan 6 limon alacaktır. 1 satıcı 2 limonu 75 kuruşa, diğer satıcı ise 4 limonu 1 TL’ye satmaktadır. Merve hangi satıcıdan 6 limon alırsa daha mantıklı davranmış olur, neden?

- Acık uclu sosyal bilimler sorusu: Akut, Turk Kızılayı ve Sivil Savunma Orgutunun ortak amacları nelerdir?

İşte size acık uclu bir sınav sorusu

- Acık uclu Turkce sorusu: “Kitaplar omur boyu yanı başımda, elimin altındadır. Yaşlılığımda ve yalnızlığımda avuturlar beni. Sıkıntılı bir avareliğin baskısından kurtarır, hoşlanmadığım kişilerin havasından dilediğim zaman ayırırlar beni. Fazla ağır basmadıkları, gucumu aşmadıkları zaman acılarımı torpulerler. Rahatımı kacıran bir saplantıyı başımdan atmak icin kitaplara başvurmaktan iyisi yoktur, hemen beni kendilerine ceker, icimdekinden uzaklaştırırlar.”

Parcaya gore kitaplar yazar icin ne ifade etmektedir?

Cevaplar:

- Kitaplar, yazar icin vazgecilmezdir; hayatta her zaman onlara ihtiyac duymuştur ve hep duyacaktır. (10 puan)

- Kitaplar, yazar icin gercek bir dost gibidir; yazar icini onlara acar, yalnız kaldığı zamanlarda onlar hep yazarın yanındadır (9 puan)

- Kitaplar, yazar icin gercek dunyadan bir kacıştır. Acılarını unutmak ya da rahatlamak icin kitaplar en iyi yol, vasıtadır. (9 puan)

- Yazarın kendisine en yakın bulduğu şey kitaptır. Zaman zaman kendi ic aleminden dahi uzaklaşıp onların dunyasına girer. (8 puan)

- Kitaplar, yazarın boş vakitlerini guzel ve verimli gecmesine yardımcı olan araclardır. (7 puan)

Yanlış cevaplar:

- Yazar kitap okumakta zorlanmakta, vakit ayıramamaktadır.

- Yazar, sadece sıkıntılı donemlerinde ve yalnız olduğu zamanlarda kitap okumaktadır.

- Yazar, hoşlanmadığı kişilerin havasından dilediği zaman ayrılmak icin kitap okumaktadır.

Nasıl buldunuz arkadaşlar ?