Merhaba. Ortalama duzeyde yeni bir PC aldım ama bazı problemleri var donanımdan cok anlamadığım icin yardım istemeyi duşundum.
XFX AMD RX 570 8 GB.
Ryzen 5 1600 6 cekirdek.
16 GB RAM.
750W PSU.
İlk sorun PSU'dan gelen aşırı cızırtı sesleri actığım program ne kadar ağırsa o kadar bir cızırtı geliyor coil whine denen zararsız bir şey olduğunu soyluyorlar ama webde sayfayı aşağı kaydırırken bile ses cıkarttığı icin bunu cozmem lazım. Aldığım yere soylediğimde ise 750W PSU icin normal olduğunu caresi olmadığını soyledi.
İkinci sorun ekran kartı dandik oyunlarda da ağır oyunlarda da fazla ısınıyor. Valorant dışında 80'e dayanmadığı oyun gormedim. FNAF Security Breach denen oyunda da actığım anda ana ekranda %100 yuk 89 derece olduğunu gorunce zaten bu yazıyı yazmak istedim. Fan hızlarını ayarlamak ve undervolt yapmak icin MSI Afterburner indirdim ama kaş yaparken goz cıkarmamak icin voltaj gibi ciddi ayarları buraya sormak istedim Forza Horizon5 de bile 80 derece olmazken shaderlı Minecraft'ta 82leri gorup 2 kere reset attırması pek mantıklı gelmiyor.
İkinci sorun monitorum 240 Hz olduğu icin Valorant'ta da olabildiğince 240'a yaklaşmak istiyorum ama gorev yoneticisinde işlemcinin de ekran kartının da %70leri bile gormediğini fark ettiğim icin bir ayarı mı yanlış yapıyorum diye sormak istedim. Valorant ortalama 130 FPS veriyor ama dediğim gibi bilgisayarı hic zorlamıyor gorunuyor. Daha fazla FPS icin diğer oyunlar gibi %80-%90 kullanım oranlarına cıkarabiliyor muyum bir ayarla?
Bir kere RAM'leri cokerttim kasanın hava sirkulasyonunun iyi olduğunu sanmıyorum oyunlarda fareyi bir anda dondurunce sanki azıcık dondurmuşum gibi algılamaması gibi problemleri de var ama şu PSU'dan gelen ses varken bunlar sorun bile değil.