Yaklaşık 1 senedir aşağıdaki sistemi kullanıyorum:
MSI Z68A-GD65(G3) Intel Z68 soket anakart Intel I5-2500K işlemci 2*2Gb Kingston Hyperx Genesis DDR3 60Gb Corsair Force 3 SSD 1 TB WD Black Caviar Sata 3.0 HDD Pioneer DVR-S19 24x DVD Coolermaster RS-750 Gx 80 plus 750W guc kaynağı 250Gb Seagate Sata HDD (ST3250410AS) 250Gb Seagate Sata HDD (ST3250824AS)
İşletim sistemi olarak 64 bit Windows 7 Professional kullanıyorum. İşletim sistemi SSD'ye yuklu. Programları WD sata 3 diske kuruyorum. Diğer 2 disk eski sistemlerimden kalma ve onları veri ve yedekleme amaclı kullanıyorum.
1-2 hafta kadar once bir gun Windows ’u zar zor yukledi (bazı Desktop simgeleri yuklenemedi filan) ve bir daha da PC ’yi acamadım.
BIOS ’a girebiliyordum. Tum diskler BIOS ’ta gorunuyordu. Windows logosu cıkana kadar yukleyip, orada takılıyordu. Ancak guc kaynağı duğmesinden makineyi acıp kapatabiliyordum bu aşamada.
Kasayı acıp, sorun olduğunu duşunduğum diskleri iptal etmeye başladım (sorunun SSD'de olduğunu duşunuyordum). Ancak WD diskte problem olduğunu gordum. İşin garip yanı, WD'nin sadece sata veri kablosu değil, sata elektrik kablosunu taktığımda da PC bazen acılmadı (hatta 1-2 kez sata elektrik kablosu takılı iken BIOS ’a da giremedim).
WD diski 2 Partition olarak kullanıyordum, Windows DVD'si ile PC'yi boot edip c:> prompt'tan bakmaya calıştığımda 2. Partition ’a giremediğimi fark ettim (takılıp kalıyor PC). İlk Partition ’a ise bir şekilde giriyor ve dir komutu ile icine bakabiliyorum. chkdsk yaparken takılıyordu.
HDD ’yi harici kasa ile USB ’den bağlayıp, Hiren's Boot CD icerisindeki Recuva isimli bir programla saatler suren yuzey taraması ile icindeki dataları kurtardım. Diski WD'nin kendi teşhis programı ile taradığımda da fail etmeye devam etti. “Too many bad sectors” hatası verip diagnostik yarıda kalıyordu. Velhasıl diskin garantisi surduğu icin değişime verdim.
Yeni sıfır disk garantiden geldi - ayni marka model. Sisteme tanıttım, tum kurulumları sorunsuz yaptım. Windows'u SSD'ye kurdum, yeni WD'yi 2 Partition'a ayırdım. Talihsiz bir şekilde 2. Partition'ı tum datanın backup'i icin kullandım. 1-2 gun sorunsuz kullandıktan sonra, yine boot'ta takılmaya başladı? Simdi disk takılıyken BIOS ’a bile giremiyorum. Diskin sata bağlantısını cıkartınca PC sorunsuz acılıyor.
BIOS ’u en son surumu ile update etmiştim (yeni diski takmadan once). Anakartımın tum suruculeri guncel. Bu arada BIOS SATA ayarları başından beri hep "IDE" olarak ayarlı. BIOS ’u reset ettim, diski farklı elektrik ve sata kablosu ve sata portu ile denedim, sonuc ayni. BIOS ’a giremeden takılıp kalıyor (1-2 adim geciyor, misal, ekranda Marvel sata port driver yuklendi vs yazıyor, ondan sonra sol ust kosede eski DOS imleci gibi bir işaret ile siyah ekran halinde kalıyor). Kasadaki kırmızı HDD ışığı surekli yanar vaziyette oylece bekliyor, ta ki Power'dan ben kapatana kadar. Sata kablosunu cıkarınca PC acılıyor, BIOS ’a ve Windows ’a sorunsuz giriyorum. Device Manager'da problem gorunmuyor.
2 farklı diskin ard arda bozulması hic normal değil. Diğer 3 diskim, CD-ROM ’um problemsiz calışıyor. Anakartta sorun olduğunu da sanmıyorum. Caresiz durumdayım acıkcası....