Fotoğraf sanatcısı Orhan Durgut "40 İslam Şehri" fotoğraf calışması kitap olarak yayınlandı. 2010'da başladığı 40 İslam şehrini fotoğraflama projesi kapsamında, Halep'in de icinde yer aldığı şehirlerin 31'ini kayıt altına almayı başardı.
Fotoğrafcı Orhan Durgut, 2010'da başladığı "40 İslam Şehri" isimli fotoğraf calışmasına ilişkin, "Bunu hazırlamamdaki cıkış noktası, İslam dunyasındaki dağınıklıktır. İnsan birbirlerini tanımıyorlar. Oysa Fas'taki, Suudi Arabistan'daki, İran'daki ve Anadolu'daki insanların bircok ortak noktası var." dedi.

Durgut, 2010'da 40 İslam şehrini fotoğraflama projesi kapsamında calışmalara başladı. Bugune kadar Halep'in de icinde yer aldığı şehirlerin 31'ini kayıt altına almayı başaran Durgut, AA muhabirine "40 İslam Şehir" konulu calışması hakkında bilgi verdi.

Projenin sadece tarih, arşivleme gibi hislerle başlamadığını belirten Durgut, "Bunu hazırlamamdaki cıkış noktası, İslam dunyasındaki dağınıklıktır. İnsanlar birbirlerini tanımıyorlar. Oysa Fas'taki, Suudi Arabistan'daki, İran'daki ve Anadolu'daki insanların bircok ortak noktası var. Hepsi abdest alıyor ve aynı yone donuyor. Minarelerden aynı ezanlar okunuyor. Aslında birbirimizden farkımız yok. Bu coğrafyalardaki insanlar birbirlerinden farklı olmadıklarını gormeliler. Aynı Allah'a inanıyoruz ve aynı kıbleye donuyoruz. Bu calışmayla insanlar arasındaki ortak noktalara ve değerlere vurgu yapmak istedim." diye konuştu.

PROJEYE HALEP'TEN BAŞLADI

Projenin 40 şehirden oluşacağını dile getiren Durgut, bugune kadar 31 şehri fotoğrafladığını soyledi. Durgut, kayıt altına alınan şehirlerin kolay olmadığını aktararak, şoyle devam etti:

"Bircok sıkıntı yaşıyorsunuz. Bazı şehirleri turist gruplarının arasına karışarak ancak cekebildik. Cunku turist grupları bazı ulkelerde daha rahat hareket edebiliyor. Cekimlerinden tatmin olmadığımız şehirlere birden cok kez gittiğim de oldu. Bir kitaba '40 İslam Şehri' ismini veriyorsanız, burada Bağdat olmazsa olmaz. Fakat Bağdat'a gidemiyorsunuz. Projeye Halep'ten başladım. İyi ki oradan başlamışım. Şimdi o Halep kalmadı, yok oldu. Bazı şehirlere projeden once de gitmiştim. Oraları gezdikten sonra 'Belki ummete bir faydamız olur.' diye duşunmuştum."

Orhan Durgut, projeye başlamadan once bazı şehirlere gitmede cekinceleri olduğunu anlatarak, zamanla bu duşuncesinden eser kalmadığını kaydetti. Kitapta Buhara da bulanan Kalyan minaresi ve Khan Camii'nin fotoğrafıda yer alıyor.

PROJEYİ KENDİ İMKANLARIYLA YAPTI

Projenin kendisindeki en buyuk etkisinin "coğrafyalar ve kulturler arasındaki benzerlik" olduğunu yineleyen Durgut, "Cekimlere 2010'da başladım. Bugune kadar hep kendi imkanlarımla yaptım. Geriye kalan şehirler de maalesef bizim kendi başımıza gidemeyeceğimiz yerler. Bağdat, Kerbela, Necef, Afganistan'da Mezar-ı Şerif ve Herat, Doğu Turkistan'da Urumci, Hotan var. Mali'de Timbuktu var. Kahire var." ifadelerini kullandı.

Durgut, 40'tan fazla şehir cekimi yapacaklarını aktararak, şehirlerin seciminde peygamber, evliya ve sahabe diyarı olmasına dikkat ettiklerini soyledi.

Fotoğrafcı Durgut, yok olan şehirlere dikkati cekerek, "Daha once gittiğim şehirlerin yok olmasına dayanamıyorum. Şu anda cektiğimiz şehirleri tamamlanmamış bir kitapta topladık. İnanın kitapta Halep'le ilgili olan sayfalara bakamıyorum. Cunku orada hicbir şey kalmadı. Sevdiğimiz ve gonul bağımızın olduğu şehirlerin haberlerdeki halini gorunce kahroluyorsunuz. Bazı şehirler icin de 'Keşke daha once cekseydim.' diye duşundum." dedi.

Cekimlerinde guvenlik ve burokratik zorlukların yaşandığı şehirlere değinen Durgut, bu konuda Turkiye'de konuyla ilgilenecek makamlardan da yardım beklediğini aktardı.

Kaynak: AA
İslam ve İhsan