
Turbeler Ceşmeler Taşınır Taşınmaz Kultur Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği (TURCEK) tarafından okuyucuyla buluşturulan "İstanbul'daki Turkistan Tekkeleri" kitabının İstanbul Valiliğindeki tanıtım toplantısına katılan Kalın, cok kıymetli bir calışmanın ortaya konduğunu anlattı.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sozcusu İbrahim Kalın, "Bizim İslam duşunce geleneğimize, sanat geleneğimize de baktığınız zaman, aslında buyuk alimler, sanatkarlar, şairler, sanatcılar, edebiyatcılar, sadece formal manadaki medrese eğitimiyle sınırlı kalmamışlar." dedi.
Turbeler Ceşmeler Taşınır Taşınmaz Kultur Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği (TURCEK) tarafından okuyucuyla buluşturulan "İstanbul'daki Turkistan Tekkeleri" kitabının İstanbul Valiliğindeki tanıtım toplantısına katılan Kalın, cok kıymetli bir calışmanın ortaya konduğunu anlattı.
"Bu tur calışmalar sadece tarihi olan topoloji calışması değil, ondan daha da onemlisi bizim manevi dunyamıza, irfan geleneğimize acılan cok onemli kapılar." diyen Kalın, İstanbul'daki Turkistan tekkelerinin sadece tekke vazifesi gormekle yetinmediğini kaydetti.
Tekkelerin, zaman zaman diplomatik misyon ustlenip konsolosluk gibi işlev de gorduğunu, zaman zaman misafirhane, buluşma yeri olduğunu aktaran Kalın, "Ama butun bunların otesinde de aslında dini, sosyal ve estetik hayatın butunluğunu gosteren cok kıymetli mekanlar haline gelmişler. Tıpkı İslam dunyasının ve hassaten İstanbul'daki diğer tekkeler gibi, Turkistan tekkeleri de aynı anda hem bir mektep, hem bir irfan ocağı, hem estetik merkez olagelmiştir." değerlendirmesini yaptı.
Tekkeler konusunun gunumuzde de cok onemli olduğunu, okullarda, universitelerde sunulan eğitimin dışında, mutlaka belli halkaların, merkezlerin, mahfillerin ekstra bir şeyler sunması gerektiğini dile getiren Kalın, "Bizim İslam duşunce geleneğimize, sanat geleneğimize de baktığınız zaman, aslında buyuk alimler, sanatkarlar, şairler, sanatcılar, edebiyatcılar, sadece formal manadaki medrese eğitimiyle sınırlı kalmamışlar. Hatta coğu zaman medrese eğitiminin, universite sisteminin dışında İranlıların 'dersi harici' dediği, haricte yapılan ekstra derslerle, halkalarla yetişmişlerdir." diye konuştu.
"TURBELERLE, ZİYARETİN OTESİNDE BİR MEKANI İFADE ETMİŞ OLUYORUZ"
TURCEK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili de derneğin calışmalarına ilişkin bilgi verdi. Bilgili, derneğin İstanbul'daki 127 turbeyle ilgilendiğini belirterek "Ciddi bir hizmet yapıyoruz. Bu hizmeti Turkiye'nin buyumesine uygun olarak butun gonul coğrafyasına yaymak niyetindeyiz." dedi.
Turbeler sozluğunun de hazırlandığını kaydeden Bilgili, "Turbelerle ilgili araştırmalar yapıyoruz. Kulturel boyutunu zengin bir şekilde icra ediyoruz ki eksik kalmasın. Sadece ziyaret edilen bir mekan değil, ziyaretin otesinde bir mekanı ifade etmiş oluyoruz." diye konuştu.
Kitabı Yuksel Celik ve Muharrem Varol ile kaleme alan Okan Yeşilot da kitabın iceriğine ilişkin bilgi verdi.
Etkinliğe, Prof. Dr. İskender Pala ile Prof. Dr. Erhan Afyoncu da katıldı.
İslam ve İhsan