Genc Dergisi bu ay okuyucularına “Bırakma Kendini” diyor. Bu cağrı, gunumuzun endişelendirici meselelerinden biri olan ve ozellikle genclerde gorulen tukenmişlik hissine, hayatı boş, acilen sonlanması gereken bir surec olarak gorme sorununa cozum olarak yapıyor.Genc'in dosya konusuyla alakalı olarak Salih Yuzgenc ve Yusuf Temizcan Klinik Psikolog Mehmet Dinc Bey ile bircok soruya cevap olacak nitelikte keyifli bir soyleşi gercekleştirdi. Soyleşide Mehmet Dinc, kişiye “Niye Bir Daha Yaşamalıyım?” sorusunu sorduracak ve cevabını verecek tavsiyelerde bulunuyor.

Bunun dışında Hamit Kardaş, El Hac Nuh ve Prof. Dr. Recep Şenturk ile de roportajımız mevcut… Mustefid olacağınızı umuyoruz. Mayıs ayının hakkımızda hayırlı olması ve hayırlı işlerde koşturduğumuz bir ay olması duası ile…

Haziran ayında goruşmek uzere...

EDİTORDEN / SULEYMAN RAGIP YAZICILAR

Umitsizlikle Kalbini Karartma

Gecen yaz, Uskudar ’ın merkezindeki Mimar Sinan Carşısı ’nın hemen yanında yer alan ve bizim cocukların “donen park” diye niteledikleri yerden gecerken, fiziksel anlamda engelli olduğu belli olan birisi dikkatimi cekti. En fazla 30 yaşlarındaydı. Onune yarım litrelik suları koymuş, oylece bekliyordu. “Bir su alayım şu kardeşimden” diye icimden gecirdim ve yanına yaklaştım.

“Su ne kadar?” diye sordum, tam konuşamadı, boynu zaten sağa eğikti, parmağıyla gosterip “bir” gibi bir şey soyledi. Elimdeki beş lirayı uzattım ve iyilik olsun diye “tamamdır, ustu kalsın sevgili kardeşim” dedim, suyu alıp yoluma devam etmeye başladım.

Lakin bir baktım, acayip bir şekilde heyecanlandı, ben giderken ayaklandı. İlk anda ne olduğunu bilemedim tabi, “tamamdır, dert değil, benden hediye” dedim yuksek sesle.

Ben ilerledikce o engelli hÂliyle, ayağını yere surukleyerek arkamdan gelmeye ve “abi” şeklinde boğuk sesler cıkarmaya başladı. “Suphanallah” dedim icimden, derdinin ne olduğunu anlayamadım, “acaba hızla gidip bana yetişemeyeceğini duşundurup daha fazla yormamak adına geri donmesine mi vesile olayım yoksa bekleyeyim de ne olacaksa olsun mu?” şeklinde duşunceler gecti icimden. Sonunda dayanamadım, durdum, kendisine doğru yaklaştım. Terlemişti, kızarmıştı, patlayacak gibiydi. Ben kendisine guzelce “sevgili kardeşim, her şey yolunda, sıkıntı yok, lutfen rahat ol” dediysem de, rahatlamadı, ferahlamadı. Sonra baktım, titrek elini bel cantasına goturdu, icinden dort lira cıkardı, bana uzattı. O an, tum hÂli ile resmen “su bir lira, ben asla beş lira alamam” diyordu bana. Şaştım, kalakaldım. Dort lirayı alınca, kendini bıraktı, gevşedi, elini başına kaldırıp mutlu bir “selam” işareti yapıp geri yurudu...

Beni cok etkileyen bu guzel adamdaki tarif edilemez hak, hukuk duygusu, istiğna hÂli ne kadar hoştu. Bu kardeşi unutmam zor. Asillik ve onur deyince, hakkından fazlasını alamayacağı icin para ustunu geri vermek uzere arkamdan canhıraş bir şekilde koşuşturduğu dakikalar hep gelecek aklıma... Sonra şu gecici dunyanın beş para etmez statuleri icin birbirini yiyen insanları duşuneceğim. Aradaki fark acıktır ki insanlık kalitesinin farkıdır. Ve biz bu farkı boyle kucuk munasebetlerle hatırlar ya da hatırlatırken, esas hayatta birbirimizle yuzleştiğimizde cussemizi aşan buyukluklerde tekrar onumuze getirecekler. İşte o gun insanların acıyarak baktıkları bu guzel kardeşim gibiler muhtemelen gıpta ile bakılan şanslılara donecekler. Sanırım biz esas o gun anlayacağız: Talih nedir, baht nedir, şans nedir? Bu dunyanın gıpta edilen statu, makam ve mevkilerinin aslında hicbir değeri yokmuş. İnsanların belki de donup acıyarak baktıkları insanlar esas imrenilmesi gereken şanslılarmış. Butun değer hukumlerinin ters yuz olacağı o gunde hepimiz icin guzellikler diliyorum.

GENC o dehşetli gunun guzelliğine ve ebedi gencliğine talip bir yol arkadaşınız olmaya devam edecek. Engelli diye ustten bakılan kardeşlerimizi hatırlatacak, esas engelin kalplerimizde olduğunu işaret edecek ve bunu el birliğiyle tamir edebilecek guzel cevreler arayışı icinde olmamız gerektiğini telkin edecek. Kapağımız da boyle bir maksatla hazırlandı zaten. Bizi kıskacına alıp once bireyci yapan, sonra yalnızlaştıran, nihayet hayata ve etrafımızdakilere kusturen modern sefilliğe karşı “bırakma kendini” diyoruz. Bırakma ki kendine, ailene ve insanlığa faydan olsun. İlgi ile okuyacağınızı umarız.

Bir sonraki sayımıza kadar esenlikle kalmanız temennisiyle…

SORDUK OĞRENDİK / SULEYMAN RAGIP YAZICILAR

GENC Okuyanlar OKUR ’u Kacırmıyor

İlklerin Dergisi (Halis Kuralay)

Gundem Oluşturan Dergi (Mustafa Enesoğlu)

TURKİYE GUNDEMİ / SALİH YUZGENC

Haber Başlıkları Şoyle:

- Lutfen, Artık Onumuze Bakalım!

- Gencler İcin Kultur Sanata Destek Artıyor

- Kitap Okuma IN, Kitap Yayınlama OUT

Ne Var Ne Yok?

- İstanbul Genclik Festivali Yenikapı ’da

- 8. Uluslararası Sirkeci Dergi Fuarı Başlıyor

- Turkiye Dunyanın 10 Ulkesi Arasında

DUNYA GUNDEMİ / BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şoyle:

- Referandum, Batı Dunyası ve Buyuk Kurdistan…

- Darbeci Arap Medyasına Gore “Referandum Sonucları Eksik Demokrasinin Sonucu”

- Suriye ’deki İc Savaş ve Buzdağının Gorunen Yuzu

- İsrail ’in Hayallerini Susleyen Suriye?

- Arapların Rusya ’ya Vizesiz Seyahat Etme Ozgurluğu!

- Arap Dunyası Nereden Nereye…

- Ne Yapacağı Ongorulemeyen İki Lider ve Dunyayı Bekleyen Riskler

GENC PEYGAMBER DOSTLARI / MEHMET LUTFİ ARSLAN

Bahar İcimize Gelsin

Derdimiz ebedi genclik ise bunun caresi baharı icimize iktidar kılmaktan geciyor. Allah ’a verdikleri sozu hic unutmayanlar, cumle yaratılmışa o sozle ve o sozden doğru bakanlar hep şevk, iştiyak ve tazelikle yaşar, sadece iclerini değil, temas ettikleri her yeri bahar kılarlar.

DOSYA / SALİH YUZGENC - YUSUF TEMİZCAN

BIRAKMA KENDİNİ!

Gec aynanın karşısına ve bak orada gorduğune. Lutfen dikkatli bak ama... Bu kimsede olmayan eller, kollar, vucut, şimdiye kadar kimseye verilmemiş ve kıyamete kadar kimseye verilmeyecek o yuz... Ruhunun, kalbinin, zihninin ve daha bilemediğin nice sırrının muhteşem bir algoritma ile butunleştiği o biricik varlık: SEN. Sadece bu bile doğrulup ayağa kalkman icin yeterli değil mi? Ama olmuyor. Sen ayağa kalkamıyor, uzerindeki ataleti atamıyor, neye sahip olduğunu ve kıymetinin ne paha bicilemez olduğunu anlayamıyorsun. Niye hic duşundun mu? Tam da işte bu kıymetin yuzunden olmasın? Kimsede olmayana sahipsin. Kimseye verilmeyeni goğsunde taşıyorsun. Ve kimsenin başaramayacağı bir iş seni bekliyor. Birilerinin uzerine abanıp da buna engel olmasından daha doğal ne olabilir? Duşmanların var, fark et. Korkma, bir şey yapacak değiller. Tek yapacakları şey seni seninle engellemek. O yuzden silkin, ayağa kalk ve asla BIRAKMA KENDİNİ.

SOYLENMELER / AYŞEGUL GENC

Av da İcinde Avcı da!

İnsanda hangi guzellik varsa, etrafında o guzelliği kıskanan, o guzelliği karartmak isteyen, camur ile kirletmek isteyen hep olacaktır. Sendeki var olan guzellik her ne ise onu korumakla işe başlaman gerekir.

SEYYAH / ADEM OZKOSE

Afganistan ’a Yolculuk: 26

Tahran ’dan İstanbul ’a Donuş

Bu yolculuk bana asıl meselenin insanın hayallerini gercekleştirecek cesarete sahip olması gerektiğini oğretmişti. Artık acılması zor bir cok kapıyı hayallerimin peşinden giderek acabileceğime daha cok inanıyordum.

KELİMELER / RABİA GULCAN KARDAŞ

Beslendiğin Kaynakları Gozet

Husn-u Aşk ’ı okuyanla, Batı romanlarındaki aşk hikayelerini okuyan, sevdiğini aynı sever diyebilir miyiz?

İŞARET / AYŞE YAZICILAR

Eşeledik Kulleri Kıvılcımlar Parladı

Odev olarak verdiğimiz sorulara yirmi kişilik sınıfta neredeyse tum oğrenciler aynı cumlelerle cevap veriyor. Cunku hepsi arama motorunda cıkan ilk linki olduğu gibi defterine yazıyor.

PORTRE / YUSUF TEMİZCAN

İki Dunya Arasında Yahya Kemal

MANEVÎ KİŞİLİĞİN İNŞASI / ADEM ERGUL

Beraberlik Sırrı

Arkadaş meclisleri, duşunce toplulukları, terbiye ocakları, dÂv yoldaşları ve daha nice beraberlikler rastgele secimler değil, bilincli tercihler olmak durumundadır. Bu tercihlerde belirleyici kriterler de nefsimizin arzuları ve basit menfaatleri değil, RabbÂnî ve nebevî olculer olmak durumundadır.

GONUL DERÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

Mu ’min, saÂdeti olmadığı yerde arayıp boşuna yorulmamalıdır. Başına kotu bir hÂl geldiğinde daha beterine bakıp hÂline şukretmelidir. İyiliklerde ve mÂnevî guzelliklerde dÂim kendinden daha yukarıda olanlara gıptayla bakıp onlara benzemeye gayret etmelidir. Bunlar, İslÂm şahsiyet ve karakterinin gereğidir.

CAN DAMLALARI / ALİCAN TATLI

Asr-ı Saadet Heyecanı

Abdullah Sert ağabey mikrofonla “besmele ve kelime-i şahadeti” yuksek sesle tane tane okuyarak butun oradakilerin tekrar etmesini istedi. Hakikaten yuksek sesle hep beraber kelime-i şahadetin tekrarlanması, insanın iliklerine kadar işliyor, butun hucrelerini canlandırıyor, farklı bir heyecan oluşturuyordu.

DURLANMIŞ KELİMELER / SELİM TİRYAKİOL

- Guzel ya da Cirkin

- Cift Taraflı ya da İki Taraflı

- Sağlam ya da Affetmek

- Ne Zaman?

KIZIL ELMA / GOKHAN GOKCEK

Kızılelma Tum Cihandır

Kızılelma figuru ‘fetih bekleyen ’ topraklardır. Turk hakimiyet algısına gore gokteki Rabb ’e atfen yeryuzunde O ’nun dinini yaşatacak tek bir hukumdar olmalıdır. Kızılelma bir anlamda ”Dunya Bizi Bekliyor” demektir...

TEN KAFESİ / YUNUS EMRE TOZAL

Tefekkur Kulesinden Hakikat Arayışına

“Cemil Meric kimden yanaydı?” tarzında, Meric ’i herhangi bir akımla kendisine yakınlaştırmaya cabalayan bir soru, şuphesiz Cemil Meric ’e yapılan en buyuk zulum olur. Cunku Cemil Meric hakikatin tarafındaydı.

BAGAMOYO / HAŞİM AKIN

Burkina ’da Ozleyeceklerim

Bizi Burkina ’ya bağlayan, hayat damarı olan hidayet torenleri ve kelime-i şehadet talimlerini hayatta bulunmaz tatlar olarak hasret ile anacağım. Bu tat sadece burada bulunur zira… Uc yılda on bine yaklaşan sıfır gunahlı insanla kardeş olmak, nasıl unutulabilir?

DAĞARCIK / MEHMET KOPRULU

Postmodern Menkıbeler

Neymiş? Bir soze talip olacakmışım ve eski zaman menkıbelerindeki gibi o sozle hayatım değişecekmiş.

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR OZOĞUL

Dunyanın Acı Kaybı: Rıza Ardıc

Mekanınız cennet, dereceniz Âli olsun, guzel insanlar...

YARIM DERVİŞ / SİNAN OZGENC

Genclerimiz Neden Ateist veya Deist Oluyorlar?

Once ikiyuzluluğu bırakıp gercek Muslumanlığı secenlerin sayısının artması gerekiyor. İkincisi; İslam toplumunda yapıcı eleştiri kulturunun gelişmesi gerekiyor. Eleştirenin eleştirilmesi eleştirellik değil; uzgunum. Bunlar olana kadar bir muddet daha genclerimiz “universiteyi kazanmak icin sabahlara kadar dua edip, kazandıktan sonra ateist olmaya devam edecekler” uzgunum.

MİKRO ALEMDEN MAKRO ALEME / MUAZ ERDEM

Saturn ’un Uydusunda Hayat İzleri

Hayatını uzayda hayat bulmaya adayan meşhur gokbilimci Carl Sagan “Evren epey buyuk bir yer. Eğer ki sadece biz varsak, bu epey buyuk bir yer israfı olurdu” der. Bu soz biraz sıkıntılı olsa da insanlığın uzayda hayat bulma konusunda ne kadar emin olduğunu cok iyi gosteriyor.

B-İLGİNİZE / SEVİLAY KOSEBALABAN

Once Kişi miyim Yoksa Dişi mi?

Kadınların dekoratif bir aksesuar olarak gorulmeleri karşısında sessiz mi kalmalı yoksa tepki mi gostermeli?

GEZİ-YORUM / HANDE BERRA

Aşk Tahta Ata Bindi

Carşıda nar suyu icip, fırınlanmış hoşmerimi tatmadan, Saat Kulesi, Aynalı Carşı ve Cimenlik Kalesi ’ni gormeden Canakkale ’ye geldiğimi hissetmem. Kalenin icindeki Piri Reis ’e ithaf edilen muzeyi gezer, cizdiği haritalarda kaybolurum.

HAYROLA / MEHMET EMİN OKUR

Adam Aranıyor!

Varlık İmtihanı

On Esasa On Satır-6: YÂd-dÂşt: Kendini daima Allah ’ın huzurunda bilmek, zikir halini korumak Ali ile Babası

OKURSANIZ / YUSUF TEMİZCAN

- Butik Fuarcılığın Yukselişi

- Okumadığım Kitaplar

- Bu Kitaplar GENC ’ken Okunmalı!

- Mizah Dergilerine İlgi Duyanları Buraya Alalım

- Notlar...

- Yeni Cıkanlar

BKZ: SABIR / MUHAMMET SAMİ YAYLALI

- Sabır

- Sabreden Derviş

- Sabr-ı Cemil

- Hasbinallah ve Nimel Vekil

- Sabır Taşı

- Hz Eyub ’un Sabrı Kimde Var?

- Umudunu Kaybetme

- Sabrın Sonu Selamet

GONULLU HABERLER

- İnsan ve Varoluş Kampı

- Ankara ’da GENC Ruzgarı

- GENC Tefekkur Yuruyuşleri

- Canakkale GENC ’tir!

- Bir İyilik Yap Kendine

- Seher Tazeliği Diliyoruz

- Nisan ’da Medrese Ayrı Guzel!

- Hanımefendileri GENC ’e Bekleriz!

- Eskişehir ’de GENC ’leştik!

- Van ’da “Kutlu Doğum”

BİLİŞİM / MUHAMMED MURAT TUTAR

Daima Milli, Daima Yerli Teknoloji!

4.5G Teknolojisi 1 Yaşında!

Bir Dunya Arşiv Yayınlandı! Ayın Sitesi: “trtarsiv.com”

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

- Google ’ın Acık Kaynak Projelerine Erişin

- Adil Kullanım Noktasına Onemli Duzenleme

- ULAK Baz İstasyonu Kullanıma Hazır

- NASA ’dan Arama Motoru

FOTOĞRAF / HALİL İBRAHİM KURUCAN

Sadece Bakma, Gormeyi de Oğren! Bir duz yazının, bir şiirin dili olduğu gibi fotoğrafından bir dili vardır aslında. Tabii bu fotoğrafca bir dil. Bu dilin de kendine gore kuralları, disiplinleri olması doğal. Nasıl yazıda soz terbiyesi onemliyse bunda da goz terbiyesi, bakmak yanında gormeyi de oğrenme gibi prensipleri var. Zaten bunları oğrendiğiniz zaman kendi tarzınız olan fotoğrafları cekmeye başlıyorsunuz.

YAZI ATOLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

Usta yazar Metin Karabaşoğlu, yazar adaylarının gonderdiği yazıları yorumluyor. Birbirinden guzel, taze hikÂyeler Karabaşoğlu ’nun elinden gecme; tavsiyesini alma imkÂnı buluyor!

SPOR / BULENT ŞİRİN

40 Fırın Ekmek Yememiz Lazım...

Şampiyonluk yarışında oldukları halde pek de taraftarın pek de umutlu olmadığı takımların boş tribunlere oynadığına bakılırsa, daha 40 fırın ekmek yememiz lazım gibi gorunuyor.

ODULLU TEST / AYŞE YAZICILAR

10 Soruda “Beşir Ayvazoğlu”

23 Mayıs ’a kadar tum sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Beşir Ayvazoğlu ’nun 7 kitabını hediye ediyoruz.

[email protected]

Gecen Sayının Talihlisi: Edanur Şalcıoğlu

Mayıs ayı roportajlarımız ise şoyle:

Mehmet Dinc: Niye Bir Gun Daha Yaşamalıyım? Konuşan: Salih Yuzgenc - Yusuf Temizcan

Hamit Kardaş: Hatırat Okuyan Hayata Farklı Bakar Konuşan: Abdullah Guner

El Hac Nuh: Colun Ortasında Golgesi Geniş Bir Cınar: El Hac Nuh Konuşan: Haşim Akın

Prof. Dr. Recep Şenturk: İbn Haldun Universitesi ’yle Yeniden Koklere Donuş Konuşan: Omer Faruk Ozbil

Haziran ayında goruşmek uzere, afiyette kalınız…

Ayrıntılı Bilgi: www.gendergisi.com
İslam ve İhsan