Kayseri'de lise yıllarında kendisine sigara icmesi teklifinde bulunan arkadaşlarına "ona vereceği parayla kitap alacağını" soyleyen 73 yaşındaki eğitimci Yusuf Ozmerdivenli, bu sozunu yarım asrı aşkın suredir tutuyor.Kayseri'de lise yıllarında kendisine sigara icmesi teklifinde bulunan arkadaşlarına "ona vereceği parayla kitap alacağını" soyleyen eğitimci Yusuf Ozmerdivenli, yarım asrı aşkın surede 10 bin eserin sahibi oldu.
Sigaraya para vermek yerine şimdiye kadar 10 bin kitap alan 73 yaşındaki Ozmerdivenli, mudur olduğu Fen Bilimleri Lisesinde oğrencilerine kitap sevgisi aşılamaya calışıyor. Ozmerdivenli, bir taraftan da oğrencilerini sigaradan uzak tutmaya calışıyor. Yusuf Ozmerdivenli, bugun genclerin en cok ozendiği kotu alışkanlıklardan birinin de sigara olduğunu soyledi.
"SİGARA İCMEYECEĞİM, O PARAYLA KİTAP ALACAĞIM"
Kayseri Lisesinde 1960'lı yıllarda okuduğu donemde arkadaşlarının, babalarının verdiği harclıkla sigara aldığını anlatan Ozmerdivenli, "Bana da 'İc Yusuf, bir taneden, iki taneden bir şey olmaz' gibi telkinlerde bulundular. Ama ben 'Sigara icmeyeceğim, o parayla kitap alacağım' dedim. Sigara icseydim yandı gitti, duman olacaktı. Sigara icmemenin bana kazandırdığı servet, 10 bin ciltlik kutuphane." diye konuştu.
"BU SİGARA İCMEMENİN KAZANDIRDIĞI SERVETTİR"
Ozmerdivenli, her ceşit eserin bulunduğu kutuphanesinde, eski parayla 25 ve 50 kuruş yazan kitapların da yer aldığını belirtti.
Gorev yaptığı okulda, fen bilimleri alanında "kutuphane hizmetini" surdurduğunu anlatan Ozmerdivenli,"Oğrencilerime o duyguyu aşılamaya calışıyorum. Evden kitapların bir kısmını goturuyorum, kutuphane sistemi uyguluyorum. Cok sayıda oğrencim bundan istifade ediyor, kitap okuma alışkanlığı kazanıyor. Bundan mutluluk duyuyorum. Bu bana sigara icmemenin 70 kusur yaşında olmama rağmen kazandırdığı servettir. Sağlık yonunden kazandırdığına gelince, bunu ancak Allah bilir ancak benden en az 15-20 yaş kucuk sigara icen arkadaşlarımla koşuya da cıkarım, merdiven de cıkarım." diye konuştu.
OĞRENCİLERİNE ORNEK OLUYOR
Bugune kadar bircok arkadaşı ve oğrencisinin sigarayı bırakmasını sağladığına işaret eden Ozmerdivenli, bir anısını şu sozlerle paylaştı:
"Dershanede gorev yaptığım sırada bir oğrencim, her teneffuste sigara icmeye cıkıyordu. Bu durum dikkatimi cekti. Geldi, oturdu, anlattı. 'Arkadaşlar once ikram ettiler, ozendik, iciyoruz, arkadaş kurbanıyız' dedi. 'Sana bu kotuluğu yaptılarsa o arkadaşlarından biraz uzak dur ve bırakmaya calış' dedim. Kendi hayatımdan ornek verdim. 'Ben icmedim, halimden memnunum. Bu kadar bir servetin sahibi oldum sigara icmemekle, sana da tavsiye ederim' dedim. Ona sigaranın zararlarını anlatan kitaplar da verdim.
Yıllar sonra kendisiyle yeniden karşılaştım. Geldi elimi optu, sarıldık. 'Şimdi Erciyes Universitesinde docentim. Cok teşekkur ederim, size minnet borcluyum. Sizin yolunuzdan gidiyorum, ben de sigaraya vereceğim parayı goturuyorum kitaba veriyorum, bin 650 kitabım oldu' dedi."
Kaynak: AA
İslam ve İhsan