İşlenen gunah veya kotuluğun hemen ardından bir iyilik yapmanın sevabı nedir?CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“İyiliğin karşılığı iyilikten başka bir şey midir?” (RahmÂn, 60)
Resûlullah buyurdular:
“İyilik, nefsin uygun gorduğu ve yapılmasını kalbin onayladığı şeydir. Gunah ise icini tırmalayan ve başkaları sana yap diye fetv verse bile icinde yine de şuphe ve tereddut uyandıran şeydir.” (Ahmed b. Hanbel, Musned, IV, 227-228; DÂrimî, Buyû ’2)
Anlatıldığına gore Zunnûn Mısrî (k.s.) inkÂrcı yaşlı bir kadının kış gunlerinde kuşları darı ile beslediğini gordu. Zunnûn, “imana yabancı olandan sadaka makbûl değildir” dedi. Kadın, “kabul olsa da olmasa da ben bu iyiliği yapacağım” dedi. Bir muddet sonra Zunnûn o kadını KÂ ’be ’nin hareminde gordu. Kadın, “Ey Zunnûn bir avuc darı kadar bir iyilik karşılığında Allah bana İslam nimetini ihsÂn etti” dedi.
Hasan dedi ki; ihsan, iyiliği umûmîleştirmektir, husûsîleştirmek değildir. Yağmur, ruzgÂr, guneş ve ay gibi herkes faydalanmalıdır.
Ebu Zer ’den (r.a.) rivÂyet edildiğine gore, “Y Resûlullah, beni cennete goturecek, cehennemden uzaklaştıracak amel goster” dedi. Resûl-i Ekrem, “Bir gunah işlediğinde hemen peşinden bir iyilik işle ki, onun karşılığı on mislidir” buyurdu. (Terğib, V, 72. (Suyûti, el-CÂmiu ’l-kebir, c.1 s.2727: Hindî, Kenzu ’l-ummÂl, c.15, s. 784) el Mektbetu ’ş-ŞÃ‚mile)
Kaynak: www.2g1d.com
İslam ve İhsan