Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bugun yayınlanan ve tum camilerde okunan hutbede "Oruc ve Kur ’Ân Ayı Ramazan" konusu işlendi.

Diyanet'in hutbesi şu şekildeydi:

“Ramazan ayı, insanlara yol gostermek, doğrunun ve hakkı bÂtıldan ayırmanın acık delilleri olmak uzere Kur ’Ân ’ın indirildiği aydır. Oyle ise sizden kim Ramazan ayına ulaşırsa onda oruc tutsun.” (Bakara, 2/185)

Aziz Muminler!

Peygamber Efendimiz Medine ’ye hicret edeli henuz on sekiz ay olmuştu. Şaban ayının son gunleriydi. Ramazan orucunun farz kılındığını haber veren Bakara sûresinin şu ayetleri nazil oldu:

“Ramazan ayı, insanlara yol gostermek, doğrunun ve hakkı bÂtıldan ayırmanın acık delilleri olmak uzere Kur ’Ân ’ın indirildiği aydır. Oyle ise sizden kim Ramazan ayına ulaşırsa onda oruc tutsun.”[1]

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) de Mescid-i Nebevî ’nin minberine cıkarak ummetine şoyle seslendi: “Mubarek Ramazan ayına kavuştunuz. Yuce Allah bu ayda size oruc tutmayı farz kıldı. Bu ayda cennetin kapıları acılır, cehennem kapıları kapanır ve azgın şeytanlar bağlanır.”[2]

Değerli Muminler!

On bir ayın sultanı Ramazanın manevi hayatımızda ozel bir yeri vardır. Zira Ramazan, oruc ve Kur ’Ân ayıdır. Ramazan sabır, şukur, tovbe ve tefekkur ayıdır. Ramazan, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesini icinde saklayan en şerefli aydır. Ramazan ibadettir, berekettir, mağfirettir. Ramazan taattir, hayır ve hasenattır. Peygamber Efendimizin bildirdiğine gore, Ramazan ayının ilk gecesi olunca, bir melek şoyle seslenir: “Ey iyilik isteyen! İbadete ve kulluğa gel! Ey kotuluk isteyen! Gunahlarından vazgec!”[3]

Kardeşlerim!

Ramazan, oruc ile anlam bulur. Oruclarımız her şeyden once bir sabır, irade ve merhamet eğitimidir. Bizi iştah ve hevesin, gayri meşru istek ve arzuların esiri olmaktan koruyan birer kalkandır. “Ey iman edenler! Kotuluklerden sakınmanız icin oruc, sizden oncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.”[4] Âyeti, orucun gayesinin her turlu kotulukten ve gunahtan uzak durmak olduğuna işaret eder. Nitekim Allah Resûlu (s.a.s) şoyle buyurur: “Oruc bir kalkandır. Sizden biriniz oruclu olduğu gunde kotu soz soylemesin, kavga etmesin. Ona birisi sataşır veya soverse, ‘Ben orucluyum! ’ desin.”[5]

Muhterem Muminler!

Ramazan, hayat kitabımız Kur ’Ân ’ın indirilmeye başlandığı aydır. Kur ’Ân, KelÂmullÂh ’dır, KitÂbullÂh ’dır. Allah ’a ait olduğu icin, “Sozlerin en guzeli”dir.[6] Peygamberimizin ifadesiyle, “Sozlerin en doğrusu, Allah ’ın kelÂmı; hÂl ve tavrın en guzeli ise Muhammed ’in hÂl ve tavrıdır.”[7] Kur ’Ân-ı Kerîm kıyamete kadar her cağda ve her coğrafyada insanlara en doğru yolu gosteren rehberdir. Kur ’Ân ruhlara şifa, kalplere rahmettir. Kur ’Ân, bize Rabbimizi tanıtır, sorumluluğumuzu bildirir, ahireti hatırlatır. İnsan olmanın anlamını ve insanca yaşamanın sırlarını oğretir.

Aziz Muslumanlar!

Ramazan kardeşlik, dayanışma ve paylaşma ayıdır. Gecici olarak yeme-icmeden uzak kaldığımızda, yoksulun halini anlar, nimetlerin kadrini bilir ve RezzÂk olan Allah ’a hakkıyla şukretmemiz gerektiğinin farkına varırız.

Ramazan aynı zamanda kotu alışkanlıklara son verme, iyiden, guzelden yana yeni sayfalar acma fırsatıdır. Ramazan sayesinde hayırlı işlerde yarışır, iyiliğe yatırım yapar, kotu sozden ve amelden uzak dururuz. Birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı gonulden hissederiz. Aramızdaki sevgi ve saygı bağları guclenir. Bu ayda yapılan ibadetlerin, iyiliklerin, hayırların sevapları ve mukÂfatları diğer aylara nazaran daha fazladır.

Değerli Kardeşlerim!

Oyleyse geliniz dilimizi, kalbimizi, tefekkur dunyamızı ve butun hayatımızı Ramazanın ve orucun getirdiği guzelliklerle buluşturalım. Kur ’Ân-ı Kerimi okumaya ve anlamaya her zamankinden daha fazla vakit ayıralım. Yıpranan gonul ve zihin dunyamızı Kur ’Ân ’ın nuruyla tamir edelim. Oruclarımızı şuurla tutalım. Yalnız midemize değil dilimize, elimize, gozumuze, gonlumuze velhasıl butun uzuvlarımıza bizleri tum kotuluklerden koruyan bir oruc tutturalım.

Kardeşlerim!

Turkiye Diyanet Vakfı ’nın onemli faaliyetlerinin başında eğitim hizmetleri gelmektedir. Vakfımız İslam ’ı doğru anlayan ve yaşayan nesiller yetiştirmek icin yurticinde ve yurtdışında eğitim faaliyetleri yurutmektedir. Ozellikle Kur ’an Kursları, Uluslararası İmam Hatip ve İlahiyat programları kapsamında 111 ulkeden gelen binlerce oğrenciye burs ve eğitim desteği sağlamaktadır. Eğitim oğretim faaliyetlerinde kullanılmak uzere bugun ulkemiz genelindeki butun camilerde siz değerli cemaatimizin yardımlarına muracaat edilecektir. Ayrıca zekÂt ve fitrelerinizi de bu yardımlar kapsamında değerlendirebilirsiniz. Rabbim yapmış olduğunuz ve yapacağınız yardımları kabul eylesin.

Hutbemi Peygamber Efendimiz (s.a.s) ’in şu hadis-i şerifi ile bitirmek istiyorum:

“Gonulden inanarak ve karşılığını Allah ’tan umarak Ramazan ’ı ibadetle geciren kişinin gecmiş gunahları bağışlanır.”[8]

DİPNOTLAR

[1] Bakara, 2/185.

[2] NesÂî, SıyÂm, 5.

[3] Tirmizî, Savm,1; İbn MÂce, SıyÂm, 2.

[4] Bakara, 2/183.

[5] BuhÂrî, Savm, 9; Muslim, SıyÂm, 29.

[6] Zumer, 39/23.

[7] NesÂî, Îdeyn, 22.

[8] BuhÂrî, İman, 27.

Kaynak: Diyanet

İslam ve İhsan