Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şerîfinde bazı kulların işledikleri gunahlardan pişman olmalarından dolayı cennete gireceğini haber veriyor. Şeytan boyle kulları gorduğunde ise şunu der: "Keşke onu bu gunaha sokmasaydım."
KIYAMET GUNU ALLAH TEÂLÂ'NIN SORACAĞI SORU
Rasûl-i Ekrem (s.a.s) buyurur:
Kul, Allah TeÂlÂya itaat ettiği zaman Allah ona mÂrifetullahı bahşeder. TÂatı terkedince, daha once vermiş bulunduğu bu mÂrifetullahı geri almaz. Bilakis kıyamet gununde, aleyhinde bir delil olarak kullanmak uzere kalbinde bırakır. Kıyamet gunu olunca da kendisine der ki:
– Seni mÂrifetullah ile mumtaz kılmış onu sana bahşetmiştim. Bildiğinle nicin amel etmedin? İlminle nicin Âmil olmadın?
ALLAH, TEVBELERİ KABUL EDER!
Omrunu fuzûlî, boş arzular peşinde gecirmiş bir ihtiyar vardı. En sonunda yaptıklarına pişman olarak tevbe etti. Melekler:
– "Ey ihtiyar! Elden ayaktan duştun, kuvvetten kesildin, arzun kalmadı, şimdi de tevbe ettin", dediler.
Cenab-ı Hakk ’ın emri ulaşır:
– "Ey Melekler, benim ihtiyar kulumu bırakın, onu ayıplamayın! İzzet ve celÂlime yemin ederim ki, yuz sene sonra gelseydi, yine beni Kerîm ve mağfiret edici bulurdu. Ey melekler şahit olun! Onun tevbesini kabul eyledim ve bağışladım. Onu cennet ve cemÂlime lÂyık eyledim" buyurur.
Ey sacı ve sakalı beyaz!
DergÂh-ı ilÂhîden kacan bu hÂlin ile,
Allah teÂl diyor, coktur benim keremim!
Umitsiz olma ve gel, tevbe et ozur dile.
İhtiyacını Rabbın dergÂhına sen arzet.
Lutf-ı ilÂhî sana, hic cirkinlik gostermez.
İşlesen bin gunah ve bin turlu rezÂlet,
Tevbe etsen makbuldur, hic biri red edilmez. (RıyÂzu ’n-NÂsihîn)
TEVBE KAPISI KAPANMAZ!
Rasûl-i Ekrem (s.a.s) efendimiz buyurdu ki:
“İblis huzurdan tard edildiği zaman, “İzzetine yemin ederim ki, insanların canı bedenlerinde durdukca kalblerinden cıkmam.” dedi. Allah teÂl da buna karşılık “Canları bedenlerinde bulundukca, izzetime yemin ederim ki, tevbe kapısını onlara kapamam!” buyurdu.
GUNAHI SEBEBİYLE CENNETE GİDEN KUL
Bir hadîs-i şerîfte:
“Kul vardır ki, gunah sebebi ile cennete girer.” buyurdu.
– Bu nasıl olur ey Allah ’ın Rasûlu, dediler. Gene buyurdular:
“Gunah işler ve sonra pişman olur ve onu hep gozunun onunde tutar, nihÂyet cennete girer, o zaman şeytan, 'Keşke onu bu gunaha sokmasaydım', der.” (KimyÂ-yı SaÂdet)
EN BUYUK DERT VE İLÂCI
Rasûl-i Ekrem efendimiz:
“Size en buyuk derdinizi haber vereyim mi?” buyurdular. Ashab-ı Kiram:
– Bizim en buyuk derdimiz nedir, dediler.
“Derdiniz gunah derdidir.” buyurdular. Ashab-ı kiram:
– Bunun ilÂcı nedir, dediler. Rasûl-i Ekrem efendimiz:
“Gunah işleyenin gece karanlığında dili ile istiğfar etmesidir.” buyurdular. (RiyÂzu ’n-NÂsihîn)
YÂ Rab! Gunahımız cok, sayıya gelmez. Fakat senin rahmetin, affediciliğin nihÂyetsiz, sınırsız. Hem bizleri tevbe kapında dÂim eyle, hem de işlemiş olduğumuz gunahları tekrar ettirme, bizleri hıfz eyle. Âmîn!
ZERRE KADAR ÎMANI OLAN KİMSE CENNETE GİRECEK!
Rasûl-i Ekrem efendimiz hazretleri buyurur:
“Kıyamet gunu Allah teÂl meleklere:
– "Kalbinde bir dinar ağırlığında îmanı olanı cehennemden cıkarın", diye emreder. Onlar da bir cok kimseleri cehennemden cıkarırlar. Allah TeÂlÂya:
– Emrettiklerinden cehennemde kimseyi bırakmadık, derler. Bu sefer Allah teÂlÂ:
– "Gidin bakın, kalbinde yarım dinar ağırlığında îmanı olanı cehennemden cıkarın", buyurur. Onlar da gider bir cok kimseleri cıkarır. Allah teÂlÂya:
– Emrettiğinizden kimseyi cehennemde bırakmadık, derler. Gene Allah teÂlÂ:
– "Gidin zerre kadar îmanı olanı dahî cehennemden cıkarın", diye emreder. Melekler de:
– Bu defa emrettiğin kişilerden kimseyi cehennemde bırakmadık hepsini cıkardık, derler.” (BuhÂrî-Muslim)
Kaynak: SÂdık DÂna, Altınoluk Sohbetleri I. Sayfa 233-235
İslam ve İhsan