Beraat gecesiyle ile ilgili olarak, “Muslumanların yeryuzunde iki bayram gunleri olduğu gibi meleklerin de semĂ‚da iki bayram gecesi vardır. Bunlar, Beraat gecesi ve Kadir gecesidir.” denilmiştir.Sağanak sağanak rahmet yağmurlarının yağdığı bir mevsimdeyiz, hamd olsun. Her gunu, her gecesi ayrı değerli olan bu mubĂ‚rek gunler, heybemizi Ă‚hiret azığı ile doldurabilmemiz icin bize sunulan buyuk bir fırsattır.
Peygamber Efendimiz -sallĂ‚llĂ‚hu aleyhi ve sellem-, ŞĂ‚bĂ‚n-ı Şerîf ayı hakkında şoyle buyurmuştur:
“ŞĂ‚ban, Receb ile Ramazan arasında bir aydır. Fakat insanlar onun faziletinden gĂ‚fildir. HĂ‚lbuki onda kulların amelleri, Rabbu ’l-Âlemîn ’e yukselir. Ben de oruclu olduğum hĂ‚lde amelimin AllĂ‚h ’a yukselmesini severim.” (Gunye, 1/187; Neseî, 4/20; BeyhĂ‚kî, Şuabu ’l-Îman, 5/352-353)
ŞĂ‚ban ayının fazîleti ve Peygamber Efendimiz ’in bu aydaki ibadetleri hakkında bircok hadîs-i şerîf nakledilmiştir. Ancak bu ayın icinde, Kadir gecesinden sonra, en değerli gecelerden biri olan Beraat gecesi vardır. Kadir gecesinin gunu, Ramazan ayının icinde olmakla birlikte hangi gun olduğu belirsiz iken, Beraat gecesi, her yıl, ŞĂ‚ban ayının tam ortasındaki gecedir. Bu yuzden Berat gecesini arayıp bulmak zor değildir. Ancak onu gerektiği gibi değerlendirememek, buyuk bir hasret ve husran sebebidir. Biz de ehemmiyetine binĂ‚en bu gece hakkındaki bilgi ve rivayetleri bir araya getirmeye calıştık.
BERAAT GECESİNİN İSMİİsmail Hakkı Bursevî ’nin “Rûhu ’l BeyĂ‚n” tefsirinde Beraat Gecesi ’nin dort tane ismi olduğu zikredilmiştir:
“1- el-Leyletu ’l-MubĂ‚reke: Yani mubĂ‚rek gece... Zira bu gecede hayır ve ibadet yapanlara bu gecenin hayrı coktur. Allah TeĂ‚lĂ‚ ’nın cemĂ‚linin bereketleri Arş ’tan yeryuzune kĂ‚inatın her zerresine ulaşır. Kadir gecesinde de boyledir. O gecede butun melekler, Allah TeĂ‚lĂ‚ ’nın mukaddes cemĂ‚l sahasının sınırları icinde toplanırlar.
2- el-Leyletu ’r-Rahmeh, rahmet gecesidir.
3- Beraat, aklanma, temize cıkma gecesidir.
4- Vesîka gecesidir. Cunku memur, mukelleflerden vergiyi tam olarak tahsil edince, bu tahsilĂ‚tın bir vesîkası olarak onlara bir berat yazar. Aynı şekilde Allah TeĂ‚lĂ‚ da bu gece mu ’min kullarına kurtuluş berĂ‚tı yazmaktadır.”
ŞEFAAT İZNİBeraat gecesi oyle onemli bir gecedir ki, mu ’minler icin buyuk bir mujde olan şefaat, Peygamber Efendimiz -sallĂ‚llĂ‚hu aleyhi ve sellem- ’e o gecede verilmiştir. Sa ’d bin Ebû VakkĂ‚s -radıyallahu anh- şoyle dedi:
“Bir gun Rasûlullah -sallĂ‚llĂ‚hu aleyhi ve sellem- ile beraber Medine ’ye gitmek uzere Mekke ’den yola cıkmıştık. AzverĂ‚ denen yere yaklaştığımızda Rasûl-i Ekrem bineğinden indi. Sonra ellerini kaldırarak bir sure duĂ‚ etti. Sonra secdeye kapandı, uzunca bir sure secdede kaldı. Tekrar ayağa kalktı, yine ellerini kaldırıp bir muddet duĂ‚ etti. Sonra secdeye kapandı. Bunu uc defa tekrarladı. Buyurdu ki:
«Rabbimden dilekte bulundum ve ummetim icin şefaat niyaz ettim. O da ummetimin ucte birini bana bağışladı. Ben de Rabbime şukretmek icin secdeye kapandım.
Sonra tekrar başımı kaldırıp Rabbimden ummetimi bağışlamasını diledim; O da bana ummetimin ucte birini bağışladı. Ben de bunun uzerine Rabbime şukur secdesine kapandım.
Sonra tekrar başımı kaldırıp Rabbimden ummetimi diledim; O da bana ummetimin geri kalan ucte birini bağışladı. Ben de Rabbime şukretmek uzere secdeye kapandım.»” (Ebû DĂ‚vûd, CihĂ‚d, 152)
MELEKLERİN BAYRAM GECESİBu gece ile ilgili olarak, “Muslumanların yeryuzunde iki bayram gunleri olduğu gibi meleklerin de semĂ‚da iki bayram gecesi vardır. Bunlar, Beraat gecesi ve Kadir gecesidir.” denilmiştir.
Ebû Hureyre -radıyallĂ‚hu anh-, Rasûlullah -sallĂ‚llĂ‚hu aleyhi ve sellem- ’in şoyle buyurduğunu rivĂ‚yet ediyor:
“CebrĂ‚il -aleyhisselĂ‚m- ŞĂ‚ban ’ın on beşinci gecesi bana geldi.
«-YĂ‚ Muhammed! Başını semĂ‚ya kaldır.» dedi. Ben de:
«-Bu gece nedir?» dedim. CebrĂ‚il -aleyhisselĂ‚m-:
«-Allah TeĂ‚lĂ‚ Hazretleri, bu gece rahmet kapılarından uc yuz kapıyı acar. Kendisine şirk koşmayan herkesi af ve mağfiret eder. Ancak sihirbaz veya kĂ‚hin veya icki duşkunu veya fĂ‚ize ve zinaya ısrĂ‚r edenler mustesnĂ‚dır. Allah TeĂ‚lĂ‚, boylelerini tevbe edip vazgecmedikce bağışlamaz.» buyurdu.
Bu gecenin dortte biri gecince, CebrĂ‚il -aleyhisselĂ‚m- yanıma geldi ve:
«-YĂ‚ Muhammed!.. Başını kaldır da semĂ‚ya bak!” dedi.
Baktım ve gordum ki, Cennet kapıları acılmış!.. Birinci kapının uzerinde bir melek:
«-Ne mutlu bu gecede rukû eden kimselere!» diye nidĂ‚ ediyor.
İkinci kapısında bir melek:
«-Ne mutlu bu gecede secde edenlere!..» diye sesleniyor.
Ucuncu kapısında bir melek:
«-Ne mutlu, bu gecede duĂ‚ edenlere!» diyor.
Dorduncu kapısında bir melek:
«-Mujdeler olsun, bu gecede zikredenlere!..» diye sesleniyor.
Beşinci kapısında bir melek:
«-Ne mutlu, bu gecede Allah korkusundan ağlayanlara!..» diyor.
Altıncı kapısında bir melek:
«-Ne mutlu muslumanlara!..» diyor.
Yedinci kapısında bir melek:
«-İsteyen var mı? Dilediği verilecek!..» diyor.
Cennetin sekizinci kapısında bir melek:
«-Gunahlarının bağışlanmasını isteyen yok mu? Gunahları bağışlanacak!..» diyor. CebrĂ‚il ’e,
«-Bu kapılar, ne zamana kadar acık kalacak?» dedim. O:
«-Gecenin evvelinden, tan yeri ağarıncaya kadar…» dedi. (Abdulkadir GeylĂ‚nî, Gunye 1/191)
Sonra yine (devamla):
«-YĂ‚ Muhammed!.. Allah TeĂ‚lĂ‚, bu gece Benî Kelb kabilesinin koyunlarının tuyleri sayısınca muslumanı Cehennemden Ă‚zĂ‚d edecektir.» dedi. (Bkz: Tirmizî, Savm, 39/739)
Hakîm bin KeysĂ‚n şoyle der:
“Allah TeĂ‚lĂ‚, ŞĂ‚ban ayının onbeşinci gecesinde mahlûkatının durumlarına bakar. Her kimi, o gece temiz bulur ise, ertesi seneye kadar onun temizliğini surdurur.” (Gunye, 1/191)
HUKUM GECESİAtĂ‚ bin YesĂ‚r -rahmetullĂ‚hi aleyh- ’ten şoyle nakledilmiştir:
“Şaban ayının on beşinci gecesi, senenin butun işleri AllĂ‚h ’a arz olunur. Bir kimse evinden yolculuğa cıkar, hĂ‚lbuki onun ismi, hayatta olanlar defterinden, oluler defterine yazılmıştır. Biri evlenir, hĂ‚lbuki onun da ismi, hayatta olanlar defterinden, oluler defterine yazılmıştır.” (Gunye, 1/191; bkz: Deylemî, II, 73; Beyhakî, Şuabu ’l-Îman, III, 386)
BERAAT GECESİYLE İLGİLİ TAVSİYELERMerhum Ustadımız Mahmud SĂ‚mi Ramazanoğlu -kuddise sirruh- Beraat gecesi ile ilgili olarak şu tavsiyede bulunur:
“MubĂ‚rek ŞĂ‚bĂ‚n-ı Şerîf geldi. Bu ayın nısfı (yarısında olan) «Beraat gecesi» cok fazîletli, pek mubarek ve muhim bir gecedir. Onun icin bu gece hic uyumamak lĂ‚zımdır. Cunku bu gece «Tefrik gecesi»dir. «Tefrik gecesi» demek; kimin saîd, kimin şakî olacağının, kimin gelecek Beraat gecesine kadar eceli gelip kimin gelmeyeceğinin, kimin ne kadar rızkı olacağının ayrıldığı ve tespit edilerek vazîfeli meleklere teslim edildiği gece demektir. Allah TeĂ‚lĂ‚, Kur ’Ă‚n-ı Kerîm ’inde buyuruyor:
“HĂ‚ mîm. (HelĂ‚l ile haramı vesĂ‚ir hukumleri) acıkca bildiren (bu) KitĂ‚b ’a yemin ederim ki, hakîkaten Biz onu «mubĂ‚rek bir gecede» indirdik. Gercekten Biz (onunla kĂ‚firlerin uğrayacakları azĂ‚bı) haber vericileriz.
(O, oyle bir gecedir ki) her hikmetli iş, nezdimizde bir emir ile, o zaman ayrılır. Hakîkaten Biz, Rabbinden bir rahmet (eseri) olarak (peygamberler) gonderenleriz. Şuphe yok ki, O, hakkıyla işitenin, (her şeyi) kemĂ‚liyle bilenin tĂ‚ kendisidir.” (ed-DuhĂ‚n, 1-6)
Rasûl-i Ekrem Efendimiz de hadîs-i şerîflerinde bu gece hic uyumamayı tavsiye etmişlerdir. Bedeni, bunyesi zayıf veya hasta olanlar veya uykusuzluğa hic dayanamayanlar, bir-iki saat kaylûle yaparlar ve sonra kalkar, geceyi uyanık gecirmeye calışırlar. Cunku herkes hakkında bu gece hukum verilecektir. Hakkında hukum verilecek kimse uyumamalıdır. DuĂ‚, niyaz, ibadet, tevbe, istiğfar, zikir, şukur yaparak hakkında verilecek hukmun hayırlı olması icin yalvarmalıdır.”
Hakkımızda her turlu hukmu verecek olan ancak Allah ’tır ve Rabbimiz Ă‚yet-i celîlede şoyle buyurmaktadır:
“Allah TeĂ‚lĂ‚ dilediğini siler, (dilediğini de) sabit bırakır…” (er-Ra ’d, 39)
BU GECEYİ İHY ETMEK İCİN NELER YAPILABİLİR?Beraat gecesinin tamamını tevbe, ibadet, duĂ‚ ve niyazla uyanık olarak gecirmek gerekir. Zira bu gece, muslumanlar icin cok onemli bir gecedir. Oncelikle varsa kazĂ‚ namazları kılınır. Bilindiği kadarıyla uzerimizde kul hakkı bulunan kimselerle helĂ‚lleşilir.
Beraat gecesinin gunduzunde oruclu bulunmalıdır.
Akşam namazından sonra, (Eûzu-besmele ile) uc defa YĂ‚sîn-i Şerîf okunmalıdır. Her okuyuşun ayrı bir niyeti vardır.
Birinci okuyuşta, CenĂ‚b-ı Hak ’tan hayırlı ve uzun omur talep edip kazĂ‚ ve belĂ‚dan emîn olmak niyetiyle,
İkinci okuyuşta bol ve helĂ‚l rızık temennî ve niyetiyle,
Ucuncu okuyuşta son nefesinde husn-i hĂ‚time, yani “îmĂ‚n-ı kĂ‚mil” ile gocmek niyetiyle okunmalıdır.
Her bir YĂ‚sîn-i Şerîf okunduktan sonra, Beraat duĂ‚sı okunur.
Gelin bizler de bu mubĂ‚rek gecede, CenĂ‚b-ı Hakk ’a Peygamber Efendimiz -aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m- şu duĂ‚sıyla ilticĂ‚ edelim:
“AllĂ‚h ’ım! Senin gazabından rızĂ‚na, azabından affına sığınırım. Ben Sen ’den Sana sığınırım. Ben Seni lĂ‚yık olduğun şekilde medh u senĂ‚ edemem. Sen kendini nasıl medh u senĂ‚ etmişsen oylesin.” (Muslim, SalĂ‚t, 222) Âmin.
Kaynak: Merve Gulec, Şebnem Dergisi, Sayı: 158
İslam ve İhsan