Peygamber Efendimizin (s.a.v) eğitim anlayışı nasıldı? Sahabi efendilerimizi nasıl ve neye gore tayin ederdi? İşte Peygamberimizin eğitim anlayışı ve uygulama sistemi...Fahr-i KÂinÂt Efendimiz, herkesi mizÂcına ve istîdÂdına gore yetiştirirdi.
Eğitimde once kabiliyet ve istîdÂdı doğru bir şekilde tespit edebilmek zarûrîdir.
Eğitim bir yatırımdır. Eğitimci; sermayesini, en cok verim alacağı sahada kullanmaya da gayret etmelidir.
Nasıl bir koyun surusu icerisinde koclar hemen belli olursa, eğitimcinin gozuyle de kalabalıklar icinden kabiliyetlileri secmek oyle kolay olmalıdır. Kabiliyetlilere husûsî alÂka gosterilerek, daha fazla inkişÃ‚f etmelerine zemin hazırlanmalıdır.
Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-, ilmî ve mÂnevî sahada yuksek kabiliyetlerin bulunduğu suffe ashÂbına daha fazla ilgi gostermiştir. Bu ozel alÂka sayesinde suffe ashÂbının istîdatlı gencleri daha da inkişÃ‚f etmiştir.
Kumandan tayin edeceği ashÂbını, o vazifenin gerektirdiği vasıfları hÂiz olanlardan secti. Elci, vali, muallim, zekÂt memuru ve benzeri vazifelere; dÂim ehil ve istîdatlı kişileri secip yetiştirdi.
BUGUNKU EĞİTİM SİSTEMİNİN ZAAFI Bugunku eğitimin en buyuk zaaflarından biri budur. Talebelerin mizac ve istîdatlarına gore değil; sadece aklî melekelerinin bir kısmını gosterebilecek test imtihanlarının neticelerine gore, tahsil ve mesleklere sevk ediyor. Bunun neticesinde, emekler israf oluyor. Nice gencimiz; sırf universite okumuş olmak icin, mizÂcına uygun olmayan bir sahada, yıllarını boş yere sarf edebiliyor.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2018 Ay: Ekim, Sayı: 164
İslam ve İhsan
EĞİTİM İNSANI DİRİLTMELİDİR