İnsan gaflet ve şaşkınlığa neden duşer? CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“Kim zerre miktarı hayır yapmışsa, onu gorur. Kim de zerre miktarı şer işlemişse, onu gorur.” (ZilzÂl, 7-8)
Resûlullah buyurdular:
“Kucuk gorulen gunahlardan sakının! Cunku o (kucuk gunah)lar bir kimsede birikirler de neticede onu helÂk ederler.” (Ahmed, I, 402-403; V, 331)
“BEN HİKMETİ ÂMÂLARDAN OĞRENDİM” Lokman (a.s.) buyurur:
“Ben hikmeti ÂmÂlardan oğrendim. Cunku onlar değnekleriyle, bastonlarıyla bir yeri yoklamadan adım atmazlar.” Hayatın her safhasında karşılaşılan sayısız gunah tuzakları, dikkatli olunmadığı takdirde, kıyÂmet gunu elde patlayacak birer bomba mesÂbesindedir. CenÂb-ı Hakk'ın rızÂsına uygun olup olmadığına bakmadan, helÂl mi haram mı olduğu duşunulmeden yapılan her hareket boyledir.
Mu ’min, yapacağı her işi, once ilÂhî olculerle mizÂn etmeli, dunyÂsına ve ukbÂsına faydalıysa yapmalı, aksi hÂlde uzak durmalıdır. HelÂl olup olmadığını kontrol etmeden, hicbir gıdÂyı ağzına koymamalıdır.
MevlÂn Hazretleri;
“Kopek bile atılan bir kemiği veya ekmeği koklamadan yemez.” buyurur. Demek ki helÂl-haram, hayır-şer, hak-bÂtıl ayrımı yapmadan, menfaatlerinin peşinde şuursuzca koşmak insanı hayvanlardan da aşağı bir duruma duşuren, derin bir gaflettir.
GAFLETE NASIL DUŞULUR? Yine MevlÂn Hazretleri;
“Âm olan bir kimse bile, noksansız bir Guneş'in doğduğunu harÂretinden anlar.” buyurarak ilÂhî olculere karşı alık, abus ve duygusuz kalmanın, en fecî idrÂk korluğu olduğunu ifÂde eder. Boyle bir gaflet ve şaşkınlığa ise kalbi olmuş olanlardan başkası duşmez.
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Dostlarından Hikmetler, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan