Tevbe ve istiğfar namazı nedir, nasıl kılınır?TEVBE NAMAZI NASIL KILINIR? Hz. Ali (r.a.) şoyle der:
“Ben Peygamber Efendimiz ’den bir hadis duyduğumda, Allah TeÂl bana o hadisten dilediği kadar istifade ettirirdi. (Yani onunla amel ederdim). Resûlullah Efendimiz ’in ashÂbından biri bana hadis rivÂyet ettiğinde ondan yemin etmesini isterdim. Yemin ederse sozunu kabul ederdim. Bir defÂsında Ebûbekir (r.a.) bana bir hadis rivÂyet etti. Şuphesiz Hz. Ebûbekir (r.a.) doğru soylerdi (Bu sebeple ona yemin ettirmezdim). Dedi ki:
«–Resûlullah Efendimiz ’in şoyle buyurduklarını işittim:
“Bir kul herhangi bir gunah işlediğinde, kalkar, guzelce abdest alıp iki rekÂt namaz kılar ve Allah ’a istiğfar ederse, CenÂb-ı Hak muhakkak o kulunu mağfiret buyurur.” Sonra Resûlullah veya Ebûbekir (r.a.) şu Âyet-i kerimeyi okudular:
“Onlar (muttakî mu ’minler), bir kotuluk yaptıklarında ya da kendilerine zulmettiklerinde, Allah ’ı hatırlayıp gunahlarından dolayı hemen tevbe-istiğfar ederler. Zaten gunahları Allah ’tan başka kim bağışlayabilir ki! Bir de onlar, işledikleri kotuluklerde bile bile ısrar etmezler.” (Âl-i İmrÂn, 135)[1]
İSTİĞFAR VE DUA VAKTİ Bu hadîs-i şerifin en guzel tatbik edildiği vakitler, seherlerdir. Zira seher ve fecir vakitleri, Hak dostları katında, “İstiğfÂr ve dua vakti” olarak bilinir ve o bereketli zamanlara buyuk bir îtin gosterilir.[2] Bir mu ’min seher vakti kalkıp iki, dort, altı, yani ne kadar gucu yeterse namaz kılıp CenÂb-ı Hakk ’ın murÂdı uzere istiğfÂr ederse, affedileceği umulur. Âyet-i kerimelerde şoyle buyrulur:
وَالْمُسْتَغْفِر۪ينَ بِالْاَسْحَارِ
“Seher vakitlerinde istiğfÂr ederler” (Âl-i İmrÂn, 17) كَانُوا قَل۪يلًا مِنَ الَّيْلِ مَا يَهْجَعُونَ . وَبِالْاَسْحَارِ هُمْ يَسْتَغْفِرُونَ
“Onlar, geceleri pek az uyurlardı. Seher vakitlerinde de istiğfÂr ederlerdi.” (ZÂriyÂt, 17-18)
[1] Ebû DÂvûd, Vitr, 26/1521; Tirmizî, SalÂt, 181/406; Tefsîr, 3/3006; Ahmed, I, 2.
[2] Heysemî, VII, 47; MubÂrekfûrî, Tuhfetu ’l-ahvezî, II, 473-474; İbn-i Hacer, Telhîsu ’l-habîr, IV, 206.


İslam ve İhsan