Dunyada Allah rızÂsı icin birbirini sevenler Âhirette rızÂ-ı ilÂhîye kavuşmak suretiyle sevineceklerdir.Ebû Hureyre radıyallahu anh ’den rivayet edildiğine gore Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:
Hic şuphesiz Allah TeÂl kıyÂmet gunu:
“Nerede benim rızÂm icin birbirlerini sevenler? Golgemden başka golgenin bulunmadığı bugun onları, kendi arşımın golgesinde golgelendireceğim” buyurur. (Muslim, Birr 37. Ayrıca bk. Tirmizî, Zuhd 53)
MUTLU SON
Allah icin birbirini sevmenin Âhirette kişiye kazandıracağı mutlu sonu dile getiren hadîs-i şerîf, aşağı yukarı aynı neticeyi haber veren onceki hadisten uslûb olarak farklılık arzetmektedir. Burada Peygamber Efendimiz, Allah TeÂl ve Tekaddes hazretlerinin, rahmet golgesinde barındıracağı kişileri nasıl bir iltifÂta tÂbi tutacağını ve onlara nasıl hitÂ-bedeceğini bildirmektedir. Bu bir anlamda, onceki hadiste haber verilen mutlu sona nasıl bir muamele ile gidileceğini acıklamak ve konuya tam bir kesinlik kazandırmak demektir.
Hz. Peygamber ’in, kıyamet gununde Allah TeÂl ’nın nasıl hitab edeceğini bildirmesi, hic şuphesiz kendisine verilen bilgi sonucudur.
“Hicbir golgenin olmadığı bugun” ifÂdesi, mahşer gunu dunyadaki gibi bir golge bulunmayacağını ifade eder. “Allah ’ın golgesi” ise, bir onceki hadiste işaret edildiği gibi, ya arşının golgesi, ya da rahmet ve himÂyesi anlamındadır.
“Benim celÂlim icin” demek, benim rızÂm icin, sadece benim rızÂmı kazanmak amacıyla demektir. Ancak boylesi bir maksatla birbirini sevenler, sevgilerine dunyevî ya da nefsî herhangi bir duygu karıştırmayanlar, hareketlerini ve dostluklarını boylece tanzim ve devam ettirenler, Allah ’ın himÂyesini kazanacaklardır.
HADİSTEN OĞRENDİKLERİMİZ
1- Gercek anlamda Allah ’a golge izÂfe etmek cÂiz değildir.
2- Kıyametin dehşetli havasından kurtulmanın yolu, sevdiğini Allah icin sevmektir.
3- Dunyada Allah rızÂsı icin birbirini sevenler Âhirette rızÂ-ı ilÂhîye kavuşmak suretiyle sevineceklerdir.
Kaynak: Riyazus Salihin, Hadis-i Şerif Tercumesi, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan