Hak dostluğuna ermenin yolu nedir? Hak dostlarının ozellikleri nelerdir? HER İNSAN ALLAH DOSTU OLABİLİR Mİ? CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“Sizin dostunuz (veliniz) ancak Allah ’tır. Resûludur, iman edenlerdir; onlar ki; Allah ’ın emirlerine boyun eğerek namazı kılar, zekÂtı verirler.” (MÂide, 55)
Resûlullah buyurdular:
“Allah ’ın buyruklarını gozet ki, Allah da seni gozetip korusun. Allah ’ın (rızÂsını) her işte onde tut, Allah ’ı onunde bulursun. Bir şey isteyeceksen Allah ’tan iste. Yardım dileyeceksen, Allah ’tan dile!...” (Tirmizî, KıyÂmet 59)
Bir hadis-i kudsi de Allah Resulu, Rabbinden naklen şoyle buyurmaktadır: “Kim benim bir dostuma duşmanlık ederse Ben ona harp ilan ederim. Kulum kendisine farz kıldıklarımdan daha sevimli bir şeyle bana yaklaşamaz. Kulum nafilelerle bana yaklaşmaya devam eder. Nihayet Ben onu severim. Ben onu sevince de onun gormesi, duyması, tutması, yurumesi benimle olur. Benden bir şey isteyince dileği kabul edilir. Bana sığındığında onu korurum.” (Buharî, Rîkak, 38) ALLAH DOSTLARININ OZELLİKLERİ Bu kudsî hadisin ışığında Allah dostluğuna ermenin yolu sağlam bir imandan sonra, farzların edÂsından ve nÂfilelere devamdan gecmektedir. Nitekim tarih boyunca Allah dostlarının duzgun bir ibÂdet hayatının mevcudiyeti bunu teyid etmektedir. Allah dostluğuna ermek bir muminin nihÂî hedefidir. Bir Allah dostunun ozellikleri ise şoyle ozetlenebilir:
1- İlÂhî dÂvete icÂbetle imÂnı secmiş,
2- Allah ’tan her durumda rÂzı olmuş,
3- Farzları yerine getirip yasaklardan kacınan,
4- Dunyada ustunluk ve riyÂset sevdÂsı gibi bir dÂvÂsı olmayan,
5- Dunya kaygısıyla mal toplamaya ve biriktirmeye yonelmeyen,
6- Dunyanın azlığına kanÂatle sabreden, cokluğuna tasadduk ve infakla şukreden,
7- Ovulmekle yerilmeyi musÂvî goren,
8- Allah ’ın verdiği guzel hasletlerle ucbe kapılmayan,
9- Guzel ahlak sahibi,
10- Arkadaşlık ve dostluğunda kerem sahibi,
11- İnsanî ilişkilerinde hilm sahibi ve yuk kaldıran,
12- Allah ’ın teşvik ettiği guzel amellerle meşgul.
ALLAH DOSTU KİMDİR? Bu sıfatlarla muttasıf; yÂni Allah ile ilişkilerinde mustakim, insanlarla ilişkilerinde sağlam, dunyaya karşı zÂhid kimseler gercek Allah dostu denilmeye lÂyıktır.
Kaynak: Prof. Dr. Hasan KÂmil Yılmaz, Altınoluk Dergisi, Şubat-2004

İslam ve İhsan