FedÂkÂrÂne gayret edildikce zaferler ve fetihler nasîb oldu. LÂle Devri ’ndeki gibi rahata duşkunluk peyd oldukca, ardından buyuk hezimetler geldi. Peki bu buyuk yenilgilerin sebepleri nedir?Hizmet ve gayretlerin devamlılığı, bir mu ’minin kendini istikbÂlin tehlikelerinden muhafazası icin de zarurîdir. Dunyevî bir apolet alınır, o hayat boyunca gecerli kalır.
Fakat mÂneviyat sahasındaki dereceler ve sıfatlar, sahip cıkılmadığı takdirde kaybedilmek tehlikesine mÂruzdur. Bu sebeple CenÂb-ı Hak;
“Olum gelinceye kadar Rabbine kulluk eyle!..” (el-Hicr, 99) buyurur.
Bu kulluk, sadece ferdî ibÂdetlere munhasır değildir.
Mu ’min once kendisini ihy etmeli, akabinde de gonulde îmÂnın meyvesi olan merhamet ile başkalarına rahmet insanı olmaya koşmalıdır. Nitekim Kur ’Ân-ı Kerim ’de 11 yerde emr-i bi ’l-mÂruf, nehy-i ani ’l-munker gecmektedir.
Allah Rasûlu -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz ’in etrafında pervÂne olarak, O ’nun gibi fedÂkÂrca hizmet eden ashÂb-ı kiram gibi, sonraki nesillerde de İslÂm ’a dort elle sarılıp gayret edenler meth u sen edilmiştir. Efendimiz buyurur:
“Benim ummetimin misÂli, yağmurun misÂli gibidir. Evveli mi daha hayırlıdır, sonu mu daha hayırlıdır bilinmez! (Evveli de hayırlıdır, sonu da hayırlıdır.)” (Tirmizî, Edeb, 81/2869; Ahmed, III, 130)
Her mu ’min, bu mujdeye ermek icin gayret etmelidir. Aile fertleri de bu ideal icin birbirlerine yardımcı olmalı, hep beraber Allah hakkını odemek ve Peygamber emÂnetine sahip cıkmak icin fedÂkÂrlık gostermelidir.
Zira mes ’ûliyet buyuktur.
Ebû Hureyre -radıyallÂhu anh- bu mes ’ûliyeti şoyle anlatır:
“(AshÂb-ı kiram arasında şu hakikati) duyardık: KıyÂmet gununde bir kişinin yakasına, hic tanımadığı biri gelip yapışır. Adam şaşırır ve;
«–Benden ne istiyorsun? Ben seni hic tanımıyorum ki!» der. Yakasına yapışan kişi de:
«–Dunyada iken beni hata ve cirkin işler uzerinde gorurdun de; îkāz etmez, beni o kotuluklerden alıkoymazdın.» diyerek ondan dÂvÂcı olur.” (Munzirî, et-Terğîb ve ’t-Terhîb, III, 164/3506; RudÂnî, Cem‘u ’l-FevÂid, V, 384)
Bu mes ’ûliyeti en guzel şekilde idrÂk edenler ehlullah hazerÂtı olmuştur.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2017 Ay: Aralık Sayı: 154
İslam ve İhsan