Gece ibadet eden Allah ’a daha yakın olur. Peki İslam ’da gece ibadeti nasıl yapılır? Gece yapılacak ibadetler nelerdir? Gece ibadetlerine nasıl kalkılır? Peygamber Efendimiz gece nasıl ibadet ederdi?Farz olan ibadetler dışında nafile olan ibadetlere onem vermek bizi Allah ’a daha da yaklaştırır. Ozellikle gece uykudan kalkarak yaptığımız ibadetler ruhumuzu temizler ve yuceltir.
GECE İBADETLERİNE NASIL KALKILIR? Bir adam İbrahim bin Edhem Hazretlerine:
“–Gece ibÂdetine kalkamıyorum, bana bir cÂre oğret.” deyince İbrahim bin Edhem Hazretleri, ona şu cevÂbı verir:
“–Gunduzleyin AllÂh ’a isyÂn etme; geceleri O seni huzûrunda durdurur. Geceleyin O ’nun huzûrunda bulunmak, yuce bir şereftir. GunahkÂrlar bu şerefi hak edemezler!”
GECE YAPILACAK İBADETLER Teheccud namazı Zikir İstiğfar Kuran-ı Kerim tilaveti Dua Kuşluk (Dûha) namazı GECE İBADETİ Cenab-ı Hak şoyle buyurur:
“(O muttakîler, geceleri namaz kılmak ve istiğfar etmek icin) yanlarını (tatlı) yataklarından ayırırlar. Rablerinin azÂbından korkarak ve rahmetini umarak du ederler. Kendilerine verdiğimiz rızıklardan da hayır yollarına infÂk ederler.” (Secde, 16)
Peygamber Efendimiz şoyle buyurdu:
“Gecede bir saat vardır ki, Musluman bir kimsenin AllÂh ’tan, duny veya Âhiretle alÂkalı bir hayır talebi o saate rastlarsa, AllÂh dilediğini ona mutlak verir. Bu saat her gecede vardır.” (Muslim, MusÂfirîn, 166)
GECE İBADETİNİN FAZİLETİ Peygamber Efendimiz, mÂnevî terakkînin en muhim vÂsıtlarından biri olan teheccudun butun ummeti tarafından hassÂsiyetle ed edilmesini istemiştir. Bu husustaki telkinlerine oncelikle yakınlarından başlamış ve bir gece Hz. Ali ile FÂtım ’nın kapısını calarak:
“-Namaz kılmayacak mısınız?” buyurmuş, gecenin mÂnevî feyzinden istifÂde etmelerini ısrarla tavsiye etmiştir.
Diğer ashÂbına da:
“Aman gece kalkmaya gayret edin! Cunku o, sizden onceki sÂlih kimselerin Âdeti ve AllÂh ’a yakınlık vesîlesidir. (Bu ibÂdet) gunahlardan alıkoyar, hatÂlara keffÂret olur ve bedenden dertleri giderir.” buyurarak onları seherlerde uyanık olmaya dÂvet etmiştir. (Tirmizî, DeavÂt, 101/3549)
Yine hadis-i şerifte:
“Mumin her geceyi on ayet okuyarak ihya ederse gafillerden yazılmaz.” buyrulur. (Ebu Davud, Salat, 326)
İslam ve İhsan