Muslumanın hayatında ibadetin yeri ve onemi nedir? Hayatımıza maddi ve manevi etkileri ile, gonul dunyamıza huzur veren her musluman icin kritik beş ibadet hangileridir? Dr. Murat Kaya anlatıyor...
«Ummetimden bir tÂife hak uzerinde galib duracaklardır. MuhÂlif olanlar onlara zarar veremiyeceklerdir.» (Muslim-Tirmizi)
1- Birincisi buyuk zÂtların sohbeti ve hizmetinin bir kimşeye nasih olması, en buyuk nimet ve en guzel bir kazanc devamlı olmasa da (hatta en azından bir defa) onların hizmet ve sohbetinde bulunan, bunun bereketini gorur.
2- İkincisi Namaz'dır, Şartlar ne olursa beş vakit namazı vaktinde kılmaya devam edilmeli, gucunun yettiği kadar cemaatle kılmaya gayret sarfedilmelidir.
Mecburi hallerde ise, nasıl kınlnırsa kılınsın, o bir kazanctır. Namazda huzursu ilÂhi ile bir iriibÂt ve bağlantı kurulur ve bunun bereketiyle kişinin duruma duzelir,
“Namaz insanı dinin yasak ettiklerinden ve cirkin işyerden muhakkak alıkor. (Ankebût-45J
3- Ucuncusu, insanlarla az konuşmak ve az buluşmaktır. Bir de konuşulan sozu duşunerek konuşmaktır. Boyle yapmak, binlerce felÂketten korunmak icin en guzel bir yol dur.
4- Dorduncusu, muhÂsebe ve murÂkabedir. Kişi dÂima: «Ben Rabbimin huzurundayım. O, benim butun gozlerimi, işlerimi ve hallerimi goruyor.» diye duşunmelidir. Buna murÂkabe denilir. Muhusebe ise; herhangi bir vakitte, (me sel yatma vaktinde) yalnız başına oturarak, gun boyunca yaptığı işleri hatırlayarak «Şimdi hesÂba cekiliyorum ve cevab vermekten Âciz kalıyorum» diye tasavvur etmektir.
5- Beşincisi, tevbe ve istiğfardır. Bir hat olunca, tevbe icin ozel bir vakit veya belli bir şeyin meydana gelmesi beklenmemelidir, Issız bir yerde secdeye kapanıp Allah (CC) dan ozur dileyip af laleli edilmelidir, Ağlamak mumkunse ağlanmallf yoksa ağlar gibi yapılmalıdır. Kısaca bu beş şeye kim devam ederse, onun icin butun itaat ve ibÂdet kapıları acılacaktır.
İslam ve İhsan
NEDEN İBADET EDERİZ?