Hepimizin farkında olmadan dahi olsa arkadaşlarımızla, ailemizle iken gecirdiğimiz vakitlerde, gundelik hayatta yaptığımız fakat imanı tehlikeye atan amel... “Kul, şakalaşırken yalan soylemeyi ve haklı bile olsa tartışmayı terk etmedikce tam iman etmiş olamaz.” (Ahmed, II, 352, 364; Heysemî, I, 92)
“Yazıklar olsun o kimseye ki, konuşur da insanları guldurmek icin yalan soyler! Yazıklar olsun ona, yazıklar olsun ona!” (Ebû DÂvûd, Edeb, 80/4990; Tirmizî, Zuhd, 10/2315)
CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“Ey îmÂn edenler! Allah ’a karşı takv uzere bulunun ve sozu doğru soyleyin ki Allah amellerinizi ıslah etsin ve gunahlarınızı bağışlasın! Her kim Allah ’a ve Rasûlu ’ne itÂat ederse, o hakîkaten buyuk bir kurtuluşa ermiş olur.” (AhzÂb, 70-71)
Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Ben, haklı bile olsa munÂkaşayı terk eden kimseye cennetin kenarında bir koşk verileceğine kefîlim. Şakadan bile olsa, yalan soylemeyen kimseye cennetin ortasında bir koşk verileceğine kefilim. Ahlakını guzelleştiren kişiye de cennetin en ustunde bir koşk verileceğine kefîlim.” (Ebû DÂvûd, Edeb, 7/4800; Tirmizî, Birr, 58/1993; İbn-i MÂce, Mukaddime, 7)
Yalandan sakınmayan insanın imanı tam olmaz ise, amellerinin tam olması hic beklenemez. Nitekim Peygamber Efendimiz oruc hakkında şu îkÂzda bulunur:
“Kim yalanı ve onunla iş yapmayı terk etmezse, Allah ’ın o kimsenin yemesini ve icmesini bırakmasına ihtiyÂcı yoktur.” (BuhÂrî, Savm, 8)
Butun bunlar, muslumanların yalan karşısında cok titiz davranmaları gerektiğini gosterir. Hatta espiri ve şaka bile olsa yalanın yanına yaklaşmamak lÂzımdır. Peygamber Efendimiz, muhtelif zamanlarda ashÂbına şakalar yapmış, ancak bunların hepsinde doğru sozler soylemiştir. Bu husustaki îkÂz ve irşatlarından bir kısmı şoyledir:
“Kul, şakalaşırken yalan soylemeyi ve haklı bile olsa tartışmayı terk etmedikce tam iman etmiş olamaz.” (Ahmed, II, 352, 364; Heysemî, I, 92)
“Yazıklar olsun o kimseye ki, konuşur da insanları guldurmek icin yalan soyler! Yazıklar olsun ona, yazıklar olsun ona!” (Ebû DÂvûd, Edeb, 80/4990; Tirmizî, Zuhd, 10/2315)
Kaynak: Altınoluk Dergisi, 2g1d hizmeti
İslam ve İhsan
İSLAM ’DA YALAN SOYLEMENİN HUKMU NEDİR?