Kılınan iki cuma namazı arasındaki gunahlar affolunur mu?Cuma gunu uyulması gereken edeplere riayet ederek cuma namazı kılan kimsenin iki cuma arasındaki kucuk gunahları ve yaptığı hataları bağışlanır.
Ebû Abdullah SelmÂn el-FÂrisî radıyallahu anh ’den rivayet edildiğine gore, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:
“Bir kimse cuma gunu gusul abdesti alır, elinden geldiği kadar temizlenir, ya kendi ozel kokusundan veya evinde bulunan guzel kokudan surunur ve evinden cıkar, iki kişinin arasına girmez, sonra uzerine farz olan namazı kılar, imam hutbe okurken susup onu dinlerse, o cuma ile oteki cuma arasındaki gunahları bağışlanır.”[1]
Amr İbni Şuayb, babası vasıtasıyla dedesi Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anh ’den rivayet ettiğine gore, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:
“Kendileri musaade etmedikce, iki kişinin arasına oturmak bir kimseye helÂl olmaz” buyurdu. (Ebû DÂvûd, Edeb 21; Tirmizî, Edeb 11)
Ebû DÂvûd ’un bir rivayetinde şoyledir:
“İzinleri olmadıkca iki kişinin arasına oturulmaz.” (Ebû DÂvud, Edeb 21)
CUMA GUNUNUN FAZİLETLERİ Gusul abdestinden ayrı olarak “elinden geldiğince temizlenmek”ten maksat, tırnaklarını kesmek ve vucudunun kıllardan temizlenmesi gereken yerlerini temizlemektir. Dağınık bir vaziyette olan sacını ve sakalını duzeltmek de sunnettir. Guzel koku temin edip ozellikle cemaate giderken surmenin Peygamber Efendimiz ’in onemli tavsiyelerinden ve bizzat işlediği fiillerden biri olduğunu unutmamak gerekir.
Camide yan yana oturan iki kimseyi birbirinden ayırarak aralarına girmek, yahut onların omuzlarından atlayarak ileri gecmek edebe uygun olmayan ve yasaklanan davranışlardır. Cunku her iki durumda da insanlara eziyet vermek vardır. Cemaatte olduğu gibi, yolda sokakta da başkalarına eziyet vermek yasaklanmıştır. Ancak camide saf tutan cemaatin de oncelikle on safları doldurmaları ve aralarına başkalarının sokulup giremeyeceği kadar sık oturmaları tavsiye olunur.
İkinci hadîs-i şerîf, şayet iki kişinin arasına oturmak icab ederse, onlardan izin alınması gerektiğini beyÂn etmektedir ki, edebe uygun olan davranış şekli budur. Cunku o kişilerin arasında bir sevgi ve muhabbet veya başkalarının duymasını istemedikleri bir sır ve emanet soz konusu olabilir. Esasen iki kişi baş başa konuşurlarken, nerede olursa olsun, ucuncu bir kişinin onların arasına girmesi caiz gorulmemiştir.
“Uzerine takdir olunduğu kadar namaz kılmaktan” maksat, cuma hutbesi ve farz olan cuma namazından once camide kılınan namazlardır ki, bu namazların sunnet olduğu anlaşılmaktadır. Hatip hutbe icin minbere cıktıktan sonra hicbir dunya kelÂmı konuşmayarak cuma hutbesini dinlemek gerekir. Cunku hutbeyi dinlemenin de farz olduğu kabul edilir.
Butun bunları yerine getiren kimsenin o cuma ile oteki cuma arasındaki kucuk gunahları ve hataları bağışlanır.
HADİSLERDEN OĞRENDİKLERİMİZ Cuma gunu gusul abdesti almak, vucudun temizlenmesi gereken yerlerini temizlemek sunnettir. Kişinin sakalını ve bıyığını duzeltmesi, guzel koku surunmesi sunnettir. Camide ve cemaatte yanyana oturan iki kişinin arasını acmamak ve onların arasına oturmamak gerekir. Aslolan boş yerlere oturmaktır. Şayet iki kişinin arasına oturmak mecburiyeti varsa, o kişilerden izin alınmak suretiyle oturulabilir. Cumada uyulması gereken edeplere riayet ederek cuma namazı kılan kimsenin iki cuma arasındaki kucuk gunahları ve yaptığı hataları bağışlanır. Dipnot:
[1] BuhÂrî, Cum ’a 6, 19. Ayrıca bk. DÂrimî, SalÂt 191; Muvatta, Cum ’a 18.
Kaynak: Riyazus Salihin, Hadis-i Şerif Tercumesi, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan