
Evden dışarı cıkarken aşağıdaki hadîsi şerîfteki gibi dua etmek mustehap (tavsiye edilen, sevap kazandıran) dualardandır.Asıl adı Hind Binti Ebû Umeyye Huzeyfe el-Mahzûmiyye olan Ummu Seleme radıyallahu anh ’dan rivayet edildiğine gore Nebî sallallahu aleyhi ve sellem evinden cıkacağı zaman şoyle dua ederdi:
“Allah ’ın adıyla cıkıyorum, Allah ’a guveniyorum. Allah ’ım sapmaktan, saptırılmaktan, kaymaktan kaydırılmaktan, haksızlık yapmaktan, haksızlığa uğramaktan, cÂhilce davranmaktan ve cÂhillerin davranışlarına muhatap olmaktan sana sığınırım.” [1]
ALLAH'A SIĞINARAK GUNE BAŞLAMAK Tevekkul ve yakîn, her an Allah ile beraber olma şuurudur. Surekli guven, bu şuurun sonucudur. Annemiz Ummu Seleme radıyallahu anh bu rivayetinde, sevgili Peygamberimiz ’in evinden cıkacağı zaman -bir rivayete gore, mubarek gozlerini gokyuzune cevirerek- yaptığı dua ve guven yenilemesini haber vermektedir. Hz. Peygamber ’in bu duayı yapmadan evinden cıkmadığını da yine Ummu Seleme vÂlidemizin bir başka rivayetinden oğrenmekteyiz.
Evden cıkıp topluma karışmak, gunluk işlere dalmak yani insanlarla değişik boyutlu temaslarda bulunmak demektir. Efendimiz, yalnızken de evindeyken de, sokakta, carşıda, pazarda iken de tum işlerinde Allah ’a guvendiğini, O ’na sığındığını ifade etmektedir. Munasebetlerde, haklara riayet etmekte doğru yoldan ayrılmaktan, saptırılmaktan, kasıtlı-kasıtsız haktan uzaklaşmaktan, başkalarının kendisini yanıltmasından, muamelelerinde zulum yapmaktan, kendisine başkalarının zulmetmesinden, insanlara karşı cÂhilce davranmaktan cÂhillerin kaba ve kasıtlı davranışlarına muhatap olmaktan Allah ’a sığınmak, tam bir guven duygusuyla gune başlamaktır. Dunya işlerine dalıp Allah ’ı unutmak, insanların telkinlerine kanıp doğrudan ayrılmak hic şuphesizdir ki, insanı bir cok yanlışa itecektir. Boyle bir tehlikeyi daha ilk adımda, Allah ’ın yardımını ve korumasını talep ederek onlemeye calışmak, bizzat kendi kendisine uyanıklığı telkin etmek demektir.
Hadiste Peygamber Efendimiz sapıklıktan, zilletten, ayağının kaymasından, zulumden ve cahilce davranışlardan Allah ’a sığınırken bu noktaların toplum icinde son derece onemli olduğuna dikkat cekmiş, bu tur tehlikelerden uzak kalabilmek icin Allah ’tan yardım dilemek gerektiğine ısrarla işaret etmiş olmaktadır.
Hadîs-i şerîften Allah ’a tam guven ve tereddutsuz imanın dualara da yansıması gereği anlaşılmaktadır.
HADİSTEN OĞRENDİKLERİMİZ 1. Hz. Peygamber daima Allah ’a sığınır ve O ’ndan yardım dilerdi.
2. Evden dışarı cıkarken bu hadîsi şerîfteki gibi dua etmek mustehabdır.
3. Sapıklık, zillet, zulum ve cehÂletten surekli uzak kalmaya gayret etmek lÂzımdır.
[1] Ebû DÂvûd, Edeb 103; Tirmizî, DaavÂt 34; İbni MÂce, Du 18.
Kaynak: Riyazus Salihin, Hadis-i Şerif Tercumesi, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan