Peygamber Efendimize cehennem nasıl gosterildi? Cehennem ehlinin coğunluğunu kimler oluşturur? Nankorluk denildiğinde ne anlamalıyız? Dr. Murat Kaya anlatıyor...
İbn-i AbbÂs (r.a) ’dan rivÂyet edildiğine gore Nebiyy-i Muhterem Efendimiz (s.a.v) şoyle buyurdular:
“‒Bana Cehennem gosterildi. Bir de gordum ki Cehennem ehlinin ekseri kadınlardır. Cunku onlar inkÂr ederler.
Bunun uzerine ashÂb-ı kirÂm:
“‒(YÂ RasûlÂllÂh,) AllÂh ’ı mı inkÂr ederler?” diye sordular.
Efendimiz (s.a.v):
“‒Onlar kocalarına karşı kufrÂn (nankorluk) ederler. İhsÂna karşı kufrÂn ederler. Birisine duny duny oldukca ihsÂn etsen de sonra senden (hoşuna gitmeyen) bir şey gorse, «ZÂten senden hic hayır gormedim ki!» der.” buyurdular. (BuhÂrî, ÎmÂn, 21)
BU HADİSTEN NE ANLAMALIYIZ? "SÂlih ameller îmÂndandır" demek bunların aksi olan gunÂhlar işlendiğinde insanlar kufre duşer demek değildir. Zira kufur de derece derecedir. İnsanı ebediyyen Cehennem ’e hapsedecek kufur gercek kufurdur. Bunun dışında Arapca ’da nankorluğe de kelime mÂnÂsı dikkate alınarak kufur denilmiştir. Yani nankorluk yapan kimse kendisine yapılan ihsanları ortup onları gormediği icin onun bu davranışına ortmek mÂnÂsına kufur denilmiştir. Ancak bu gunah, mu ’mini îmÂndan cıkarıp onun Cehennem ’de ebedî kalmasına sebep olmaz.
Buradan anlaşıldığına gore kufur kelimesinin farklı mÂnÂları vardır. Buyuk gunahlar her ne kadar insanı kufre yaklaştırsa ve kufrun postası olsa da sahipleri hemen tekfir edilmez.
Gunahlar îmanın nûrunu zayıflatır. İnsanlara ve bilhassa da kocaya karşı yapılan nankotluk ve vefasızlık, uzak durulması gereken buyuk gunahlardandır.
İslam ve İhsan
HADDİNİ BİLMEK