İbni Abbas radıyallahu anhum ’dan rivayet edildiğine gore Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu: “İki nimet vardır ki, insanların coğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır: Sıhhat ve boş vakit.” [1]İbadet, tÂat, iyilik ve hayır yapmak icin, diğer bir ifadeyle mucÂhede icin sıhhat ve vaktin onemi ortadadır. Ne var ki insanoğlunun devam edip gideceğini sandığı, fakat gunun birinde, ansızın ucup gittiğini gorerek aldandığını anladığı iki buyuk nimet de yine sıhhat ve boş vakittir. “Her işin başı sağlık”, “sağlık olsun”, “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sozleri, dilimizde cokca kullandığımız ifÂde ve atasozleridir ve bunlar sıhhatin onemini yeterince anlatmaktadır. Onemli olan sıhhatin kıymetini guzel sozlerle değil, ondan gereği gibi yararlanarak takdir etmektir.

Boş vakit, ozellikle din ve mesÂî acısından giderek daha zor bulunur bir nimet haline gelmektedir. Hele buyuk şehirlerin gurultulu, hızlı, cal-kantılı ve yorucu gunluk yaşantısına mahkum olan insanlar, boş vaktin kıymetini cok daha iyi takdir etmektedirler. Gunduzu koşuşturma, gecesi televizyon işgali altında gecen cağın insanı, mÂnevî hayatı icin değerlendirebileceği boş vakte, ya da vakitlerini bu mÂnevî mutluluğu icin kullanmaya ne kadar muhtactır?..

Sağlık ve boş vakit, mucÂhede yolunda değerlendirildiği olcude kazanılmış olur. Aksi halde butunuyle kaybedilmiş demektir. Zira gecen hicbir saniyenin geri dondurulmesi mumkun değildir. “Vakit kılıctır”, dikkat edilmezse insanı bicer. Sağlık da değeri elden cıktıktan sonra anlaşılan bir nimettir.

Bu iki nimeti Allah ’a yakınlık yolunda kullanmakta dikkatli ve titiz olmak, bunları değerlendirmede başarılı olamayan coğunluk icinden yakayı sıyırıp mucÂhedeyi kazanmak icin ilk ve temel şarttır.

HADİSTEN OĞRENDİKLERİMİZ

1. Sıhhat ve boş vakit akıllıca değerlendirilirse, kul icin iki dunya mutluluğu demektir.

2. Coğu kişi vakitlerini faydasız işlerle, sıhhatlerini de zararlı şeylerle heder eder. Bu iki buyuk nimetin kıymetini bilemez.

3. İslÂmiyet, vaktin ve sıhhatin değerlendirilmesini istemektedir. Cunku omur sermayesi bir defa kullanılabilmektedir.

[1] BuhÂrî, Rikak 1. Ayrıca bk. Tirmizî, Zuhd 1; İbni MÂce, Zuhd 15.

Kaynak: Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan